Kafkasya

Kazakistan'dan 'nükleer' hamle

Hükümet yetkilisi, dünyanın en zengin uranyum yataklarına sahip olan ülkenin enerji santrali için çalışmalara başlayacağını duyurdu.

Konular: Nükleer enerji

Haberin Öne Çıkanları

UAEK ile ortak çalışma

Son teknoloji

Rusya ile işbirliği

Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev geçtiğimiz ay BM'de nükleer enerji toplantısında konuşmuştu. [Reuters]

kazakistan'ın yakın zamanda bir nükleer santral kurmak için harekete geçeceği bildirildi. kazakistan devlet sekreteri kanat saudabayev, ülkesinin dünyanın en zengin uranyum yataklarına sahip olduğunu ifade ederek, nükleer enerji santrali kurmak için yakın zamanda çalışmalara başlayacaklarını söyledi.

nükleer silahlanmaya karşı çıkmak ile nükleer enerjiden barışçı amaçlarla yararlanmanın farklı konular olduğunu bildiren saudabayev, ''kazakistan son teknolojiyi ve tüm güvenlik önlemlerini alarak bu imkandan yararlanacaktır'' dedi.

saudabayev, nükleer santralin kurulması ve güvenli bir şekilde çalışması için uluslararası atom enerjisi kurumu (uaek) ile ortak çalışacaklarını söyledi.

rusya ile işbirliği

temmuz ayında kazakistan atom kurumu (kazatomprom) ile rus atom kurumu (rosatom)arasında nükleer enerjide ikili işbirliği anlaşması imzalanmıştı.
   
iki kurumun nükleer enerji ve zenginleştirilmiş uranyum konusunda, başka projelerde de birlikte çalışacakları ve üçüncü ülkelere barışçı amaçlarla kullanılmak şartı ile zenginleştirilmiş uranyum satışını birlikte gerçekleştirmeyi istedikleri kaydedilmişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;