Bilim-Teknoloji

'Kırmızı cüceler' yaşam saklıyor olabilir

İngiliz gökbilimcilerin yaptığı yeni bir araştırma, kırmızı cücelerin yörüngelerinde en az bir gezegen bulunduğunu ortaya koydu. Araştırma, evrendeki yıldızların büyük kısmını oluşturan kırmızı cücelerdeki yaşam olasılığını güçlendirdi.

Konular: Bilim-Teknoloji
Kırmızı cücelerin yörüngelerinde en az bir gezegen yer alıyor. [Shutterstock]

hertfordshire üniversitesi tarafından duyurulan yeni araştırma, evrendeki yıldızların 3'te 1'ini temsil eden kırmızı cücelerin yörüngelerinde en az bir tane gezegen bulunduğunu gösterdi. kırmızı cüceler, küçük ve nispeten soğuk yıldızlara verilen isim. güneşin yarısından daha öz kütleye sahipler.

güneş sistemine yakın kırmızı cücelerin etrafında sekiz yeni süper-dünya keşfeden gökbilimciler, tüm gezegenlerin yaşanabilir bölgede yer aldığını ifade etti. en son keşif, dünya'ya yakın kırmızı cücelerin en az 5'te 1'nin yörüngesinde dünya benzeri gezegen olabileceğini ortaya koydu.

araştırmada, avrupa güney gözlemevi'nin (eso) şili'de bulunan 3.6 metrelik harps teleskopu ve uves spektragorafı ile elde edilen veriler kullanıldı. dış gezegenlerin keşfinde görev alan iki cihazın verilerini bir araya getiren ingiliz gökbilimciler, tespit edilmesi çok güç olan sinyalleri bulmayı başardı.

hertfordshire üniversitesi astrofizik araştırma merkezi'nden dr. mikko tuomi, "güneş'e yakın çok sayıda düşük kütleli gezegen tespit ettik. gelecekte çok daha fazlasını ortaya çıkarmayı umuyoruz" ifadesini kullandı.

gezegenlerin sinyalleri filtreden geçirildi

gökbilimciler, görülemeyen gezegenlerin yıldızları etrafındaki hareketlerini tespit etmek için gezegenin 'titreşimlerini' yakalamaya çalışıyor. yıldız ile gezegen arasındaki yerçekim kuvvetinin etkileşimi, yörünge hareketi esnasında gezegenin ileri-geri hareket etmesini sağlıyor ve bu düzenli titreşim, yıldızın aydınlığından fark edilebiliyor.

araştırmacılar, harps ve uves tarafından toplanan verileri dikkatle inceleyerek, kırmızı cücelerin yörüngesindeki süper-dünyaların sinyallerini tespit etti. görünmeyen yıldızlar, kozmik boşluktan gelen ek seslerin filtreden geçirilmesinin ardından ortaya çıkarıldı.

hertfordshire üniversitesi'nden profesör hugh jones, "kepler teleskopu, kırmızı cücelerin yörüngelerinde çok sayıda küçük çaplı gezegen olabileceğini gösterdi. en son keşif, bu bulguyu doğruluyor" yorumunda bulundu.

keşfedilen sekiz süper-dünya, dünya'dan 15 ila 80 ışık yılı mesafede yer alıyor ve yörünge süreleri 2 hafta ile 9 yıl arasında değişiyor. gökbilimciler, düşük kütleli gezegen içeren kırmızı cüce sayısının en son keşifle 17'ye çıktığını, 10 sistemin de araştırıldığını belirtti.

kaynak: monthly notices of the royal astronomical society

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;