Ukrayna

Kremlin'de Ukrayna zirvesi

Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Nisan ayından bu yana 5 bini aşkın kişinin ölümüne neden olan Ukrayna’daki krize çözüm bulmak için Putin'le görüştü.

Konular: Ukrayna, Rusya, Avrupa
Üç lider, Ukrayna krizini konuşmak üzere Moskova'da buluştu. [Fotoğraf: Reuters]

kiev’de ukrayna devlet başkanı petro poroşenko ile görüşen almanya başbakanı angela merkel ve fransa cumhurbaşkanı françois hollande, moskova’ya geçerek rusya devlet başkanı vladimir putin ile kremlin sarayı'nda bir araya geldi.

yaklaşık beş saat süren görüşmeden sonra liderler ukrayna'daki krizin çözülmesiyle ilgili anlaşma olup olmadığına dair herhangi bir açıklama yapmadı. kremlin sözcüsü dimitri peskov, üç liderin minsk'te geçen eylül ayında uzlaşılan ateşkesin uygulanması için ortak bir belge oluşturmak adına "yapıcı görüşmeler"i sürdürme konusunda anlaştıklarını söyledi. alman, fransız ve rus liderler arasındaki bir sonraki görüşmenin pazar günü telefonda olmasını beklediklerini de ekledi.

alman hükümeti sözcüsü ise, merkel ve hollande'ın putin ile "yapıcı ve somut" görüş alışverişi yaptıklarını ifade etti.

batı ikna çabasında

merkel ve hollande, batı’nın ukrayna’daki krizin sorumlusu olarak gördüğü rusya’yı barış planına uyum sağlaması için ikna etmeye çalışıyordu.

petro poroşenko, merkel ve hollande ile yaptığı görüşmelerin, doğuda ateşkesin sağlanması konusunda umut verdiğini belirtmişti.

kiev ile rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında eylül 2014'te minsk'te ateşkes anlaşması imzalanmış ancak bu sürdürülememişti.

abd’den plana destek

abd dışişleri bakanı john kerry de dün kiev’de ukrayna başbakanı arseniy yatsenyuk ile bir araya gelmişti.

almanya ve fransa’nın barış planını destekleyen kerry, "biz bölgeyi ukrayna'dan ayırmadan, kendini ayrılıkçı diyenlerin gereken haklarının temin edilmesi için görüşmelere hazırız. ukrayna hükümeti de, doğu bölgelerinin özel statü alabileceğini dile getirdi. biz de bunun için buradayız. biz, (rusya ile) birlikte çalışmaya hazırız, ancak buna ateşkesin sağlanmasıyla başlanmalıdır" diye konuşmuştu.

abd ukrayna’ya silah yollayacak mı?

kerry, abd başkanı barack obama’nın rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı kullanılmak üzere ukrayna’ya silah verme konusundaki kararını yakında vereceğini söyledi.

ayrılıkçılara silah vermekle suçlanan rusya ise abd’nin kiev yönetimine silah desteği vermesinin iki ülke arasındaki ilişkilere ‘müthiş’ zarar vereceğini belirtti.

cumartesi günü abd dışişleri başkanı kerry, rus mevkidaşı lavrov ile münih’te görüşecek. pazartesi günü ise abd başkanı obama, almanya başbakanı merkel ile beyaz saray’da görüşecek.

‘önceki planı uygulamadan yenisini yapmak bir tuzak gibi’

daha önceki barış planlarının etkisiz kalması nedeniyle kiev yönetimi endişeli. ukrayna başbakanı yatsenyuk, eylül ayında minsk’te iki tarafın da kabul ettiği ateşkes anlaşmasının uygulanması gerektiğini söyledi. “öncekini uygulamadan yeni bir anlaşma yapmak bana bir tuzak gibi görünüyor” dedi.

yeni barış planının detayları tam olarak bilinmiyor. alman gazetesi sueddeutsche zeitung, barış planının merkel, hollande ve putin arasındaki görüşmelerin ardından çıktığını belirtti. gazete, rusya yanlısı ayrılıkçılara daha fazla özerklik verilebileceğini öne sürse de alman yetkililer bu iddiayı reddetti.

en az 5 bin ölü

ukrayna'da geçen nisan ayında kiev yönetimiyle doğudaki rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında başlayan çatışmalar son aylarda uygulanmaya çalışılan ateşkes girişimlerine rağmen devam ediyor. bugüne kadar yaklaşık 5350 insan öldü ve 1,5 milyon insan göç etmek zorunda kaldı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;