Gazze

Meşal’den Türkiye’ye teşekkür

Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Türkiye’ye Filistin davasına verdiği destek ve İsrail ile normalleşmesi sürecinde Gazze ablukasının kaldırılmasını şart koşmasından dolayı teşekkür etti.

Konular: Gazze, Ortadoğu

ikâmet ettiği katar’ın başkenti doha’da gazetecileri kabul eden hamas siyasi büro şefi halid meşal’e, türkiye dışişleri bakanı çavuşoğlu’nun çarşamba günü gazze’nin ablukasıyla ilgili sözleri soruldu. yanıtı şöyle oldu:

“türkiye dışişleri bakanının bu sözleri, ankara-tel aviv normalleşme süreciyle ilgili yapılan asılsız haberlere yanıt niteliğinde. türkiye’ye ve yönetimine gazze ablukasının kaldırılmasını ön şart olarak öne sürdüğü için teşekkür ederiz. türkiye bu şartı koymasaydı çoktan israil ile normalleşmeyi tamamlamış olurdu"

meşal, katar’ın da gazze ablukasının kaldırılması ve yeniden inşa konularındaki çabalarına da vurgu yaptı ve hamas’ın gazze ablukasını türkiye ve katar’ın çabalarıyla kaldırmaya çalıştığına işaret etti.

türkiye dışişleri bakanı mevlut çavuşoğlu çarşamba günü, "insani yardımlar gazze'ye ulaştırılmalı" açıklamasını yapmıştı.

çavusoğlu, israil ve türkiye arasındaki görüşmelerin hamas'ın istanbul'daki bürosunun kapatılması talebinde tıkandığı iddialarının ardından şu açıklamayı yapmıştı:

"hamas ile ilgili bir sorun olduğunu düşünmüyorum. bizim başından beri hamas ile temaslarımız gizli saklı değil. hamas liderlerine telkinlerimiz de gizli saklı değil. bir taraftan ortadoğu barış sürecine katkı sağlamaya çalışıyoruz. israil ile ilişkilerimizin kopması nedeniyle bu katkıyı yeterince veremediğimizi biliyoruz. ama hamas olmadan kalıcı bir barışın olmadığını bugün israil de kabulleniyor. bu konuyla ilgilenen herkes bunu kabul ediyor. dolayısıyla bundan sonra da hamas’a gerek el fetih ile filistin içinde birlik ve beraberliğin devam etmesi ve gerekse ortadoğu barış sürecine katkı sağlamak bağlamında hamas ile de temaslarımız devam edecektir. ilk temasa geçtiğimiz zaman tepki gösteren ülkeler bile bizim ne yapmak istediğimizi, israil dâhil çok rahat bir şekilde anlamıştır. dolayısıyla israil ile ilişkilerimizin normalleşmesi için hamas diye bir şart yoktur, olamaz da."

kaynak: aa arapça ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;