ABD

Obama'dan öldürülen 3 Müslüman için taziye

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısının ardından ABD Başkanı Obama 3 Müslüman gencin öldürülmesiyle ilgili açıklama yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki ise Erdoğan'ın eleştirilerini kabul etmediklerini söyledi.

Konular: Amerika, Türkiye

abd başkanı barack obama, ülkesinin kuzey carolina eyaletinin chapel hill kasabasında salı günü üç müslüman gencin başlarından vurularak öldürülmesiyle ilgili açıklama yaptı.

obama yaptığı yazılı açıklamada, deah barakat, yusor muhammed ebu salha ve razan muhammed'in 'acımasız ve gaddar biçimde' öldürülmesiyle ilgili federal soruşturma bürosu'nun (fbi), dün soruşturma başlattığını kaydetti.

yerel yetkililerin devam eden soruşturmalarına ek olarak fbi'ın da bu konuda federal kanunların ihlal edilip edilmediğini belirlemek için adımlar attığını belirten obama, "abd'de hiç kimse, kim olduğu, görünüşü veya ibadet şekli nedeniyle hedef alınmamalı" ifadesini kullandı.

eşi michelle obama ile birlikte kurbanların ailelerine başsağlığı dileğinde bulunan obama, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"bu genç amerikalıların cenazesindeki çok büyük katılımda gördüğümüz gibi, hepimiz tek bir amerikan ailesiyiz. ne zaman aramızdan biri vaktinden önce bizlerden alınırsa, onların nasıl yaşadığını hatırlayacağız ve kurbanlardan birinin sözleri de bizlerin yaşantısına ilham olmalı: 'amerika'da büyümek bir nimet.' yusor söyledi geçenlerde. nereden geldiğiniz fark etmez. birçok farklı yerden, farklı geçmişten ve dinden gelen birçok farklı insan var ama burada hepimiz biriz."

‘kimse kerry’nin ne hissettiğini sorgulamamalı’

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki ise cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'ın başta obama olmak üzere abd'li yetkililerin olaya sessiz kaldığı yönündeki eleştirilerini kesinlikle kabul etmediklerini söyledi.

psaki, başkent washington'da düzenlediği basın toplantısında kendisine yöneltilen bir soru üzerine "dualarımız ve düşüncelerimiz kurbanların aileleri ve dostları ile birlikte. chapel hill toplumunun acılı ailelere gösterdiği destek bizi derinden etkiledi. olay elbette ki araştırılıyor. ancak, hiç kimse bakan kerry'nin ve bu binada çalışanların insan olarak kayıplar ve aileleri için neler hissettiklerini sorgulamamalı" dedi.

psaki, "erdoğan'ın sözlerine ne diyeceksiniz?" sorusuna da, "az önce söylediklerimi" yanıtını verdi. abd dışişleri bakanlığı sözcüsü, "yani erdoğan'ın eleştirilerini kabul etmiyor musunuz" sorusunu "doğru" diye yanıtladı. 

'neredesin başkan?'

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, gençlerin öldürülmesiyle ilgili obama'yı sessiz kalmakla eleştirmiş ve amerikan başkanı'nı açıklama yapmaya davet etmişti.

erdoğan, "bunlar terörist değil, bunlar suriyeli müslüman. sayın obama'ya sesleniyorum, neredesin başkan diyorum, biden'a sesleniyorum neredesiniz diyorum. siz bu tip olayda sessiz kalırsanız dünya da size sessiz kalacaktır" ifadesini kullanmıştı.

bm genel sekreteri'nden çağrı

bm genel sekreteri ban ki-moon, gençlerin 'daha güzel bir dünya için çaba gösterdiklerini' vurgulayarak, cinayetin 'nefret suçu' ihtimali de gözönünde bulundurularak derinlemesine soruşturulması çağrısı yaptı.

abd'de 150 civarında sivil toplum örgütü de adalet bakanı eric holder'a mektup yazarak gençlerin öldürülmesine ilişkin 'federal nefret suçu' soruşturması açmasını talep etti.

mektupta, son dönemde gösterime giren "american sniper" filminin müslümanlara yönelik tehditleri artırdığı öne sürülerek "federal yönetimin, bu tür bir şiddet eylemlerinin medeni toplumda yeri olmadığına ilişkin kamuoyuna güçlü bir mesaj vermesi ve bu olayı tüm yönleriyle soruşturması gerekiyor" ifadesi kullanıldı.

beyaz saray önünde cuma namazı

washington'daki müslümanlar, kuzey carolina'da üç gencin öldürülmesine dikkat çekmek için beyaz saray önünde cuma namazı kıldı. yaklaşık 200 kişinin katıldığı anma töreninde, üç genç için dualar edildi. töreni organize edenlerden mahroh jahangiri, "terör saldırılarının beyaz amerikalılar tarafından da gerçekleştirilebileceği tüm dünya tarafından anlaşılmalı. terör din ve ırk tanımıyor" dedi.

park kavgası mı, nefret cinayeti mi?

kuzey carolina eyaletinde salı akşamı diş hekimliği öğrencisi 23 yaşındaki deah barakat, yeni evlendiği eşi 21 yaşındaki yusor muhammed ebu salha ve 19 yaşındaki baldızı razan muhammed chapel hill kasabasındaki kuzey carolina üniversitesi kampüsü'nde başlarına ateş edilerek öldürülmüştü.

zanlı teslim olurken, polis suriye kökenli amerikan vatandaşı üç gencin öldürülmesiyle ilgili otopark kavgası ihtimali üzerinde duruyor. kurbanların yakınları ise bunun bir nefret cinayeti olduğunu ileri sürüyor.

kaynak: anadolu ajansı ve dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;