Bilim-Teknoloji

Okyanusun altında 'define'

Atlas Okyanusu'nun altında bir dağda, tellür başta olmak üzere nadir mineraller keşfedildi.

Konular: Bilim-Teknoloji

 

ingiliz bilim insanları, atlas okyanusu'nda suyun altında bir dağda tellür başta olmak üzere nadir görülen minerallerden oluşan bir 'define' keşfetti.

bbc'nin haberine göre, kanarya adaları'nın 500 kilometre açığında yapılan keşif, deniz altındaki dağın mineral bakımından zengin olduğunu ortaya koydu.

ingiliz ulusal okyanus bilimi merkezi'nde görevli bilim insanları, dağdan aldıkları örneklerin, karada var olandan 50 bin kat fazla tellür yoğunluğuna sahip olduğunu gözlemledi. elde edilen örneklerin, rüzgar türbini ve elektronikte kullanılan ve nadir bulunan elementleri de içerdiği belirtildi. 

ekip lideri bram murton, deniz altındaki dağda bol miktarda mineral bulmayı ümit ettiğini ancak 'define' denebilecek yoğunluktaki bu keşifle karşılaşmayı beklemediğini söyledi. murton, dağda hesap ettiği 2 bin 670 ton tellürün, dünyada toplam tedariğin 12'de birine karşılık geldiğini söyledi.

tellür (te), gelişmiş güneş panellerinde ve bakır ile çelik alaşımlarında kullanılan bir geçiş metali.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;