Afganistan

'Paralel hükümet' tepkisi

İtirazların seçimlere gölge düşürdüğü Afganistan'da "paralel hükümet" önerilerine ABD'den eleştiri geldi. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, yönetimi ele geçirmek için atılacak yasadışı bir adımın, ABD'nin Afganistan'a desteğini bitireceğini söyledi.

Afganistan'da Taliban tehdidine rağmen iki turlu seçimler yapıldı. [Fotoğraf: AA]

abd dışişleri bakanı john kerry, 14 haziran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur ilk sonuçlarının ardından yazılı bir açıklama yaptı. afganistan'da "paralel hükümet" önerilerinin "ciddi kaygılar" oluşturduğunu ifade etti.

abd, afgan seçim kurumlarından seçimlerde usulsüzlük yapıldığı iddialarıyla ilgili esaslı bir inceleme bekliyor.

kerry şiddete başvurmanın, şiddet tehdidinde bulunmanın veya anayasaya aykırı önlemler almanın savunulabilir bir yanı olmadığını da ekledi.

"güvenlik güçlerinin politikayla ilgili olmayan rolüne tüm taraflarca saygı gösterilmeli. afgan liderlere son 10 yılda elde ettiklerini korumaları ve afgan halkının güvenini sürdürmeleri için tüm sakinliklerini korumaları çağrısında bulunuyoruz. yasadışı olarak yönetimi ele geçirmek için atılacak herhangi bir adım, abd'nin ve uluslararası toplumun afganistan'a finansal ve güvenlik desteğini sona erdirmesine neden olacaktır."

"halk paralel hükümet kurar" 

ilk sonuçlara göre geride kalan cumhurbaşkanı adayı abdullah, 14 haziran’da yapılan seçimlerde "büyük çaplı" yolsuzluk ve hile yapıldığını öne sürerek, sonuçların açıklanmasının ertelenmesi talebinde bulunmuştu. bu talep nedeniyle yetkililer sonuçları birkaç saat geç açıkladılar. ancak seçimlerin ilk turunu önde götüren abdullah, açıklanan sonuçları da kabul etmediğini söylemişti.

abdullah, eski cumhurbaşkanı hamit karzai ve kendisine bağlı bölge valileri ile güvenlik güçlerini seçimlerde yolsuzluk yapmakla suçluyor.

abdullah’ın başkan yardımcısı adayı  hacı muhammet mohakek, seçimlerde şeffaflık taleplerinin karşılanmaması halinde, halkın "paralel bir hükümet" oluşturacağını savunmuştu.

kesin sonuçlar incelemeden sonra

afganistan bağımsız seçim komisyonu, 14 haziran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur ilk sonuçlarına göre, eski maliye bakanı eşref gani ahmadzey'in oyların yüzde 56,49'unu aldığını açıklamıştı. rakibi abdullah abdullah'ın oy oranı ise yüzde 43,56.

seçim komisyonu'nun verdiği bilgiye göre, 114 sandıktan çıkan oylar iptal edilirken, iptal edilen oylardan 4427'sinin ahmadzey'e, 4428'inin abdullah abdullah'a ait olduğu belirtilmişti.

adaylar seçim sonuçlarıyla ilgili itiraz ve şikayetlerini seçim şikayet komisyonu'na yapacak. kesin sonuçlar itirazlar inceledikten sonra açıklanacak.

ülkede ilk turu sonuçsuz kalan devlet başkanlığı seçiminin ikinci turu 14 haziran'da yapılmıştı.

seçim afganistan için kritik bir dönemde gerçekleştirildi. ülkedeki yabancı askerlerin büyük bir çoğunluğu yıl sonunda çekilecek.

kaynak: reuters, anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;