2016 Rio Olimpiyatları

Paralimpik Oyunları başlıyor

Brezilya'da bugün 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda 4 bin 300 sporcu, 22 branşta madalya mücadelesi verecek.Türkiye'yi 79 sporcu temsil edecek.

Konular: Spor, Diğer Sporlar
Beytullah Eroğlu ile beraber üç yüzücü temsil edecek. [AA]

rio paralimpik oyunları bugün başlayacak ve 18 eylül pazar günü gerçekleştirilecek kapanış töreniyle sona erecek. oyunlarda 160 ülkeden, 4 bin 300 sporcu madalya arayacak. sporcular, okçuluk, atletizm, bocce, durgunsu kano, yol bisikleti, pist bisikleti, binicilik, 5'li futbol, 7'li futbol, golbol, görme engelliler judo, halter, kürek, yelken, atıcılık, oturarak voleybol, yüzme, masa tenisi, triatlon, tekerlekli sandalye basketbol, tekerlekli sandalye eskrim, tekerlekli sandalye tenis ve tekerlekli sandalye ragbi branşlarında yarışacak.

2016 rio paralimpik oyunları'nda 528 madalya dağıtılacak. oyunlar boyunca erkeklerde 265, kadınlarda 225, çiftlerde ise 38 madalya sahiplerini bulacak.

rusya'nın oyunlardan men edilmesi nedeniyle artan kotalar diğer ülkelere branşlara göre verildi. judo ve atıcılıktaki sporcu sayıları ise henüz oluşturulamadı.

oyunlarda yer alacak branşlar, müsabakaların yerleri, katılan ülke sayısı ve sporcu sayısı, judo ve atıcılık dışında şöyle:

türkiye 79 sporcuyla rio'da

türkiye'yi 2016 rio paralimpik oyunları'nda 79 sporcu temsil edecek.

rio'ya 2 eylül'de hareket eden milli takımlarda bedensel engellilerde 49, görme engellilerde 29 ve özel sporcularda da bir kişi ay-yıldızlı bayrak için sahneye çıkacak.

görme engelli ibrahim bölükbaşı tarihe geçecek

görme engelliler erkekler judo milli takımı'nda yer alan ibrahim bölükbaşı mindere çıktığı gün tarihe geçecek.

milli sporcu, 2016 rio olimpiyatları'nda da serbest güreş milli takımında, 96 kiloda mindere çıkmış ancak başarılı olamamıştı.

olimpiyatlar tarihinde bugüne kadar 13 sporcu hem olimpiyat, hem de paralimpik oyunlarında yarışma başarısı gösterdi. ibrahim bölükbaşı bu listeye giren ilk türk sporcu olacak.

bugüne kadar hiçbir sporcu aynı yıl yapılan olimpiyat ve paralimpik oyunlarında 2 ayrı spor dalında yarışmadı. ibrahim bu özelliğiyle de tarihte bir ilki başaracak.

türkiye'yi 2016 rio paralimpik oyunları'nda temsil edecek sporcular, federasyonlarına göre şöyle:

bedensel engelliler spor federasyonu (49)

atıcılık (8): muharrem korhan yamaç, cevat karagöl, savaş üstün, hakan çevik, murat oğuz, çağla atakal, ayşegül pehlivanlar, aysel özgan, suzan çevik

masa tenisi (9): neslihan kavas, ümran ertiş, kübra korkut, abdullah öztürk, ali öztürk, nesim turan, hatice duman, nergiz altıntaş, süleyman vural

okçuluk (8): handan biroğlu, erdoğan aygan, bülent korkmaz, zehra özbey torun, merve nur eroğlu, naci yenier, ömer aşık, sadık savaş

atletizm (4): hamide kurt, zübeyde süpürgeci, zeynep acet, nurşah usta

halter (4): nazmiye muratlı, sibel çam, dilfiroz kuzdağı

yüzme (3): beytullah eroğlu, özlem kaya, sevilay öztürk

tekerlekli sandalye tenis (1): büşra ün

tekerlekli sandalye basketbol (12 sporcu): özgür gürbulak, ibrahim yavuz, kaan dalay, ismail ar, deniz acar, cem gezinci, fikri gündoğdu, ferit gümüş, yasin cırgaoğlu, uğur toprak, selim sayak, kemal kaan şafak

görme engelliler spor federasyonu (29)

b1 futbol (8): emrah öcal, kahraman kurbetoğlu, celal çoban, ercan bayraktar, ibrahim üzüm, abdullah sümer, recep aydeniz, ali aktaş

kadınlar golbol (6): sümeyye özcan, buket atalay, gülşah düzgün, seda yıldız, sevda altınoluk, neşe mercan

erkekler golbol (6): hüseyin alkan, tuncay karakaya, ekrem gündoğdu, sercan kaya, abdullah aydoğdu, yunus emre akyüz

judo (4): dursun hayran, ibrahim bölükbaşı, ecem taşın, mesme taşbağ

atletizm (5): semih deniz, hasan hüseyin kaçar, büşranur tırıklı, öznur alamur, mehmet tunç

özel sporcular spor federasyonu (1)

gülle atma: mihriban kaya

2012 londra'da 10 madalya

türkiye, 2012 londra paralimpik oyunları'nda da 11 branşta, 69 sporcuyla mücadele etti.

türk sporcular londra'da 1 altın, 5 gümüş ve 4 bronz madalya kazandı.

londra'da türk sporcular, atıcılık, atletizm, futsal, golbol, halter, görme engelliler judo, masa tenisi, okçuluk, tekerlekli sandalye basketbol ve yüzme branşlarında boy gösterdi.

oyunlarda kadınlar halter 40 kiloda nazmiye muratlı, 109 kiloyla dünya rekoru kırarak altın madalyaya ulaştı.

paralimpik heyecan 1992 barcelona'da başladı

türkiye'nin paralimpik oyunlar macerası 1992 barcelona'da bir türk yüzücüye davet gönderilmesiyle başladı.

1992 barcelona ve 2000 sidney olimpiyatları'nda birer, 2004 atina'da 8, 2008 pekin'de ise 16 türk sporcu oyunlarda yarıştı.

ilk madalya korhan yamaç'tan

türkiye, paralimpikteki ilk madalyasını 2004 atina'da elde etti. atıcılıkta korhan yamaç, altın madalya kazanarak adını paralimpik tarihine yazdırdı.

2008 pekin'de ise okçuluk branşında gizem girişmen altın madalya kazanarak, ilk türk kadın paralimpik şampiyonu oldu. aynı oyunlarda, masa tenisi branşında neslihan kavas da bronz madalyaya uzandı.

kaynak: afp ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;