Bilim-Teknoloji

Philae topladığı tüm bilgileri gönderdi

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Cumartesi günü uyku moduna geçen Philae keşif aracının 67P kuyrukluyıldızı hakkında topladığı tüm verileri göndermeyi başardığını açıkladı.

Konular: Bilim-Teknoloji
Philae bulunduğu konumda yeteri kadar Güneş ışını alamıyor. [Fotoğraf: ESA]

67p/churyumov–gerasimenko kuyrukluyıldızına inerek tarihi bir başarıya imza atan philae keşif aracının, buzul gök cismi hakkında topladığı tüm verileri almanya’nın darmstadt kentindeki merkeze göndermeyi başardığı belirtildi.

esa adına açıklama yapan rosetta görevinin başındaki isim stephan ulamec, philae'nin 10 deney ve gözlem cihazıyla elde ettiği bilgileri aldıklarını belirtti. oldukça zor şartlar altında philae'nin çok iyi çalıştığını belirten ulamec, keşif aracının başarısından gurur duyduklarını söyledi. esa mühendisleri, philae'nin gönderdiği veriler üzerinde analize başladı.

philae, 12 kasım'da yaptığı tarihi iniş esnasında zıpkınlarının beklendiği gibi çalışmaması üzerine belirlenen noktaya değil, gölgede kalan bir alana iniş yapabilmişti. eğik konumda yere inen philae, güneş panellerini de iyi konumlayamadığı için bataryalarını dolduracak güneş ışınından mahrum kalmıştı.

tüm olumsuzluklara rağmen 67p üzerinde birçok fotoğraf çeken ve gözlem yapan philae, kalan son enerjisiyle bataryalarındaki enerji neredeyse tükeninceye kadar sondaj yaptı ve sonrasında uyku moduna geçti.

'yerdeki görev tamamlandı'

esa mühendisleri, philae uykuya dalmadan önce keşif aracının pozisyonunu az da olsa düzeltmeyi başardı.

rosetta mühendislerinden christopher carr, philae'nin dört santimetre daha yukarı konumlandığını ve güneş panellerini 35 derece hareket ettirdiğini belirtti. carr, "tüm deney ve gözlem cihazları görevlerini yerine getirdi. görev tam bir başarıydı" dedi.

carr, 'philae görevinin büyük olasılıkla sona erdiğini ancak rosetta'nın görevine devam ettiğini' belirterek, "philae'den ileride belki sinyal alabiliriz. ama rosetta bu güzel kuyrukluyıldızı güneş'e olan yolculuğunda gözlemlemeye devam edecek" ifadesini kullandı.

independent'a açıklama yapan carr, 67p güneş'e yaklaştıkça philae'nin buharlaşabileceğini belirtirken, en heyecan verici gözlemlerin ağustos 2015'te yaşanacağını belirtti. güneş'e en yakın noktasına gelecek olan (186 milyon kilometre) 67p, yüksek ısıdan buhar saçmaya başlayacak. rosetta böylece kuyrukluyıldızın kimyasal yapısını analiz etmek için en iyi fırsatı yakalayacak.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;