Bilim-Teknoloji

Philae uyku konumuna geçti

67P kuyrukluyıldızında gölge bir alan indikten sonra sondaja başlayan Philae keşif aracı, bataryalarının neredeyse tükenmesinin ardından uyku moduna geçti.

Konular: Bilim-Teknoloji
Philae bulunduğu konumda yeteri kadar Güneş ışını alamıyor. [Fotoğraf: ESA]

67p/churyumov–gerasimenko kuyrukluyıldızına iniş yapan phiale keşif aracı, sondaja başlamasının ardından bataryalarının tükenme noktasına gelmesiyle uyku moduna geçti. indiği noktada biraz daha güneş ışını alabileceği bir konuma gelmeyi başarsa da, philae'nin tekrar enerji toplaması çok uzun bir vakit alacak.

rosetta görevi hakkında dün basına açıklamada bulunan avrupa uzay ajansı (esa), philae'nin kalan enerjisiyle sondaja başladığını ve elde edilen bilgilerin dünya'ya iletilmesi için çaba göstereceklerini belirtmişti.

rosetta'nın dünya'dan kuyrukluyıldıza ulaşması 10 yıldan fazla bir süre ve 7 milyar kilometreden daha uzun süren bir yolculuk gerektirdi. rosetta philae kondusunu çarşamba günü 67p/churyumov-gerasimenko üzerine indirdi. araç, ilk fotoğraflarını inişten kısa bir süre sonra paylaşmıştı. en önemli aksilik ise, philae'nin enerji toplayacak güneş panellerinin, gölge bir bölgeye inmesi sebebiyle enerji kaynağına ulaşamamasıydı.  

konumunu biraz düzeltti

67p kuyrukluyıldızına iniş için belirlenen agilkia bölgesini iniş esnasında yaşadığı problemler nedeniyle ıskalayan philae, kuyrukluyıldızda gölgede kalan bir alana iniş yapmıştı. esa, dün yapılan açıklamada keşif aracının kalan enerjisiyle sondaja başladığını ancak elde ettiği verileri dünya’ya iletebilmek için yeterince enerji toplayamayacağını belirtmişti.

philae’nin güneş ışını alabilmesi için güneş panellerini yeniden konumlamaya çalışan esa mühendisleri, 35 derecelik yeniden konumlandırmayı yaptıklarını açıkladı. philae’nin twitter hesabından verilen bilgide, bataryalarda kalan son enerjiyle verileri dünya’ya gönderilmeye çalışıldığı belirtildi.

philae, elde ettiği yeni konumda bataryalarını şarj etmeyi başaramazsa güneş panelleri devre dışı kalabilir. 

Philae'nin sondaj verileri Twitter hesabından paylaşıldı.
[[Fotoğraf: ESA]]

yeniden iletişim için enerji lazım

philae ile yeniden temasa geçilebilmesi için  keşif aracının bilgisayarını aktif hale getirmeye yetecek kadar enerji toplaması gerekiyor. esa, philae'ye sinyal gönderilmeye devam edileceğini ancak keşif aracının geleceğinin şu an belirsiz olduğunu açıkladı. 

insan yapımı bir aracın ilk kez bir kuyrukluyıldıza indiği ve ilk sondajı gerçekleştirdiği philae görevini büyük bir başarı olarak gören esa, "bu makine çok zor şartlar altında harika bir iş çıkardı. philae'nin elde ettiği bilimsel başarıdan büyük mutluluk duyuyoruz" ifadesini kullandı. 

en zorlu iniş sorun çıkardı

philae, 12 kasım'da gerçekleştirdiği iniş esnasında 67p kuyrukluyıldızına kendisini sabitleyecek zıpkınları ateşleyemedi. 4 kilometre genişliğindeki 67p kuyrukluyıldızının yerçekim kuvveti, dünya'nın 100 binde 1'i kadar. philae, zıpkınlarını ateşleyememesi nedeniyle ilk denemesinde gök cisminden iki kilometre kadar uzaklaştı ve bir kez daha yere çarpıp yükselerek üçüncü denemesinde yere inebildi. 

yaşanan sorunlar, philae'nin belirlenen noktanın uzağında düşmesine ve bir kayanın oluşturduğu gölge alanda kalmasına neden oldu. güneş panellerini biraz daha iyi konumlayabilen keşif aracının bilgisayarını aktif edebilmesi için en az 5.1 watt güce ihtiyacı var. 

Philae'nin hazırladığı ilk panorama.
[[Fotoğraf: ESA]]

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;