Suriye'de iç savaş

PYD'den Tel Abyad hamlesi

PKK'nın Suriye kolu PYD, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırındaki Tel Abyad'ı 'Kobani kantonu'na bağlayarak burada özerk yönetim ilan etmeyi planladığını duyurdu. Al Jazeera'ye konuşan Kobani yetkililerinden Nassan'a göre, Tel Abyad yeni bir kanton olmayacak.

Suriye'nin kuzeyinde önemli bir bölgeyi kontrol eden PYD, tek taraflı federal sistem ilan etti. [Fotoğraf: Al Jazeera / Arşiv]

al jazeera'ye konuşan kobani yetkililerinden idris nassan, tel abyad’da yeni bir kanton oluşturulmadığını, tel abyad’ın kobani kantonuna bağlandığını söyledi. nassan, kanton çoğunluğu kürt olan kobani’den yönetildiği için, şehrin yönetimine ‘daha fazla eşitlik getirebilmek amacıyla’ tel abyad’da, daha önce hiçbir kantonda uygulamadıkları yeni bir ‘yerel yönetim’ oluşturacaklarını ifade etti.

nassan'a göre, yerel yönetimde arap ve kürt temsilci sayısı eşit olacak. bu sayıdan daha az türkmen ve son olarak da ermenilerden temsilciler yer alacak. ancak henüz sayılar netleşmiş değil.

pyd'nin internet sitesinden yapılan açıklamada da, tel abyad'ın yeni bir kanton değil, kobani'ye bağlı bir özerk yönetim olacağı ve bununla ilgili toplantının devam ettiği belirtildi. 

pyd'nin sözcülerinden delil osman ise, pyd'nin silahlı kolu ypg'nin abd hava saldırılarının desteğiyle haziran'da ele geçirdiği tel abyad'da yeni kanton ilan ettiklerini iddia etti.

tel abyad kanton ilan edilseydi, bu, suriye'nin kuzeyinde pyd'nin ilan ettiği dördüncü kanton olacaktı.

pyd, ocak 2014'te amude kentinde düzenlenen toplantıda kabul edilen 'anayasa'da, suriye'de kürtlerin yaşadığı kuzeydeki bölgenin cizre, kobani ve afrin olmak üzere 3 kantona ayrıldığını duyurmuştu.

en kalabalık kürt kenti olan kamışlı cizre kantonunun merkezi ilan edilmişti.  pyd, 2013'ün kasım ayında kurucu meclis ilan etmiş, pyd lideri salih müslim, bunun geçici yönetim ilanı olmadığını ancak bunun ilk adımı olduğunu savunmuştu. müslim bu açıklamadan bir ay sonra da, suriye'nin kuzeyinde özerk bir yönetim kurmak istediklerini belirtmişti.

kaynak: reuters, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;