Suriye'de iç savaş

Suriye’de üç gazeteci öldürüldü

Suriye’nin güneyindeki Dera kentinde muhalif Orient kanalında çalışan üç gazeteci muhalefet ile Şam rejimi arasında yaşanan çatışmaları takip ederken araçlarına bir füzenin isabet etmesi sonucu hayatını kaybetti.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Suriye Gazeteciler Birliği üç gazetecinin öldürüldüğünü Twitter üzerinden duyurdu. [Fotoğraf: SJA - Twitter]

al jazeera muhabiri muhammed nur, gazeteciler yusuf duws, rami asani ve kameraman salem halil’in dera kenti şeyh mıskin bölgesinde araçlarında seyir halindeyken bir füze ile vurulduklarını söyledi.

nur, füzenin rejimin kontrolünde bulunan bölgedeki karıf kasabasından veya şeyh mıskin’de muhaliflerin kuşatması altında bulunan 82’inci tabur'dan fırlatılmış olabileceğinin altını çizdi.

gazeteciler şeyh mıskin bölgesinde muhaliflerin operasyonlarını takip için bulunuyorlardı. muhalifler yaklaşık bir hafta önce bölgede rejim güçlerine yönelik bir operasyon başlattı.

al jazeera muhabiri nur, dera kenti sınırları içerisinde ayaklanmanın başlamasından bu yana görev başında ölen gazetecilerin sayısının 50’yi aştığını söyledi.

gazetecilere saldırı artıyor

suriye’de rejim güçleri ve muhalif birlikler arasındaki çatışmalar sürerken, gazetecilere yönelik saldırılarda da artış yaşanıyor.

kaçırılan gazetecilerin bazıları radikal gruplar tarafından da öldürülüyor.

gazetecileri koruma komitesi’ne (cpj) göre, suriye’de çatışmaların yoğunlaştığı 2011 yılının mart ayından beri en az 67 gazeteci öldürüldü. pek çok gazeteci de kayıp.

en son işid tarafından sosyal medyada “amerika’ya mesaj” adıyla paylaşılan videoda, abd’li gazeteci james foley başı kesilerek öldürülmüştü. foley, kasım 2012 tarihinden beri suriye’de kayıptı.

suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. bm verilerine göre ülkede bu sürede 200 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;