Suriyeli Mülteciler

Suriyeli kızlar yaşamak için evlendiriliyor

Gaziantep ve Kilis'teki Suriyeli kızlar, kendilerinden 30-40 yaş büyük erkeklere para karşılığı veriliyor. Kızlar için biçilen rakamlar 2 bin TL ile 50 bin TL arasında değişiyor. Bu işe aracılık edenler de yaptıkları her anlaşma için para alıyor.

Konular: Türkiye

başak çubukçu

prodüktör

 

 

yer gaziantep. ayaküstü yapılan pazarlık, çocuk yaşta denecek suriyeli kızların pazarlığı.

bir tarafta kız almak için istanbul'dan gaziantep' e gelen 2 adam var, diğer tarafta ise kızlarla alıcıları buluşturan aracı. 

aracı, küçük yaştaki kızlarla evlenmek isteyen alıcılardan zaman istiyor. zira, 18 yaşından büyük kız bulmak kolay, küçük kızları bulmak zor. 

gaziantep-kilis hattındaki piyasa

yaşları değişiyor. aralarında 14 de var, 30 da... bu tamamen kızı almak isteyenin tercihine kalmış.

çocuksa çocuk... gençse genç... sorgu sual yok... 

suriye'deki iç savaşla birlikte aileleriyle türkiye'ye sığınan suriyeli kızlar, hayatlarında bir kere bile görmediği yaşlı ve zengin erkeklere "süt parası" adı altında veriliyor.

bu pazarlık, en fazla suriyeli mültecinin bulunduğu gaziantep ve kilis'te ön plana çıkıyor. iki kentte bu işin piyasası oluşmuş durumda. 

daha çok maddi durumu yerinde olmayan ve kamplarda kalmayan aileler bu düzenin hedefinde.

kimi aileler, özgürlükleri kısıtlanıyor gerekçesiyle kamplarda kalmayı tercih etmiyor. bir diğer nedense, para kazanabilme olanağının kamplarda olmaması. yani aile, fakir dahi olsa çoluk çocuk iş bulup kampın dışında para kazanabiliyor.  

suriyeli kızlar, kendilerini ya da ailelerini kurtarmak için kendini feda ediyor. bazı aileler de kızları kurtulsun diye bu yolu seçiyor. 

taraflar arasındaki iletişim ve her türlü para trafiği aracı ya da komisyoncular tarafından sağlanıyor. 

tercümanlar komisyoncu

gaziantep, kilis ve ilçelerinde komisyoncu ya da aracı denilen adamlar var. komisyoncuların işi, aileler ve kızları alıcı erkeklerle buluşturmak.  

işin büyük bölümü işte bu komisyoncular üzerinden yürüyor. zengin ve daha çok yaşlı erkekler, önce komisyonculara daha sonra da kızlara ulaşıyor.

komisyoncuları bulmak çok da zor değil. yerel halk, aracıları ya tanıyor ya da tanıdıklar vasıtasıyla buluyor.

trafik, sadece o bölgeyle de sınırlı değil. başka illerden gelenler de parayla kız alma peşinde. kent dışından gelenler, tercümanlar üzerinden komisyonculara ulaşabiliyor.  

komisyoncular, 400-500 tl’den aşağı bu işi yapmıyor. para, hem aileden hem de alıcıdan tahsil ediliyor.

imam nikâhlı evlilikler

evliliklerin tamamına yakını imam nikâhıyla oluyor. ama nikahları diyanet işleri’ne bağlı imamlar kıymıyor. bu iş, her mahallede bulunan ve halk tarafından kabul gören hocalar üzerinden yürüyor. 

erkekler için de imam nikâhı, kolay ve erişilebilir olduğundan daha makbul. zahmeti yok.  

“mal sahibine 4 bin tl para verdim, sonra aldım”

iki defa suriyeli kadınla imam nikahıyla evlendi. her ikisini de aracılar vasıtasıyla kilis’ten buldu. aracılara ulaşmak onun için hiç de zor değil. rehberinde hala isimler mevcut.

sazdili, ilk kadını mart ayında buluyor. kendisinden tam tamına 31 yaş küçük. aracıya 500 tl ödüyor. aileye de süt parası adı altında 5 bin tl veriyor. kadına da 8 bin tl’lik bilezik, takı yapıyor. ancak mürüvveti fazla sürmüyor. çok geçmeden kadının hamile olduğunu farkediyor. nikah kıydıklarında zaten 4 aylık hamileymiş. kadını aldığı eve geri götürüyor. sonrasında ne altınları ne de süt parasını alabiliyor. sazdili’nin ilk macerası sadece 40 gün sürüyor.

ikinci kadını, 8 ay sonra kasım ayında buluyor. kilis’teki bir başka aracı-komisyoncu vasıtasıyla. bu kez para karşılığı aldığı kadın, kendisinden 20 yaş küçük. bunun için de aileye 4 bin tl süt parası ödüyor.

aynı şekilde binlerce tl’lik takı masrafı yapıyor. ancak evlendiği suriyeli kadın 15 gün sonra sırra kadem basıyor. üstelik bu kez evi de soyuluyor. ikinci macerası da iki hafta sürüyor.

sazdili, yedi ay içinde 35 bin lira parası gittiğini söylüyor. ona göre, evlilik vaadiyle türk erkeklerini kandıran dolandıran bir şebeke var. 

her iki aracı da artık salman sazdili'nin telefonlarına bakmıyor. sazdili, hepsininin birbirinden haberi var diyor. yaşadıklarından sonra polise gittiğini ama elinde hiçbir şey olmadığı polisin bir şey yapamayacağını söylediğini bizimle paylaşıyor. 

“bir daha tövbe”

sazdili, bu olaylardan sonra çocuklarıyla da karşı karşıya gelmiş. ama yılmamış, evlenmekten vazgeçmiş değil. ama artık suriyeli istemiyorum, çünkü ben açık açık dolandırıldım diyor.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;