Diğer Sporlar

'Tabuları yıktım ama yetmez'

Elena Saboori, Afganistan'da kadınlara yüzme öğretmek için kendini adayan bir insan. Önündeki en büyük engel güvenlik ama o kendine inanan kadınlar için yolundan vazgeçmek istemiyor.

Konular: Spor, Afganistan
Elena Saboori aynı zamanda bir ekonomi öğrencisi. [AFP]

afganistan’da sadece 30 yüzme havuzu var ve bunlardan sadece biri kadınlara açık. o da militanların tehdidi altında. buna karşın bir avuç kadın tüm engellere karşın yüzmeye çalışıyor. hedefleri de 2020’deki tokyo olimpiyatları’nda yer alabilmek.

elena saboori 25 yaşında. yeni kurulan kadınlar yüzme komitesi’nin başkanı. aynı zamanda yüzme antrenörü ve bir ekonomi öğrencisi. onun hikayesi, kadınların sporun içinde olmasına büyük oranda karşı çıkılan afganistan’daki ortamı özetliyor: boğulma en büyük risk olmayabilir.

havuzda kadınlara eğitim izni alma sürecinde şiddetli tehditlere maruz kaldığını söyleyen saboori, “birkaç çeşit tehdidimiz vardı. fakat güvenlik durumunun daha iyiye gittiğinin ve eskisi kadar korkmadığımı hissediyorum. tabuyu kırdım ve bu takımı oluşturarak büyük bir risk aldım” dedi.

taliban tehdidi altında olan ülkede saboori ve arkadaşları sırtları, kolları açık bir şekilde yüzemiyorlar. bunun için de brezilya’da kendilerine özel bir mayo tasarlatıyorlar.

afgan yüzme federasyonu başkanı sayed ihsan taheri’ye göre yüzücülerin önündeki en büyük engel güvenlik.

saboori’nin cesaretini öven başkan, “tokyo’da 2020’de düzenlenecek olimpiyat oyunlarına en az iki erkek ve bir kadın yüzücüyle katılmak istiyoruz” diyor.

daha önce afganistan’dan hiçbir kadın yüzücü olimpiyatlara katılamadı.

taheri’nin olimpiyatlardan önceki hedefi nisan ayının sonlarına doğru takımı orta asya şampiyonaları’na götürmek. bölgesel destekle de şampiyon olabileceklerine inanıyor.

taheri, başkenti gören bir tepede 1970’lerde sovyetler birliği tarafından inşa edilenler de dahil olmak üzere kabil’deki en az dört yıkılmış dört yüzme havuzunu yenilemeye çalışıyor.

federasyon, afgan yetkililerden destek beklerken bir kampanya sitesi aracığılığıyla da bağış toplamaya başladı. şu ana kadar da 900 dolar geldi. fakat antrenör masrafları için en az 3000 dolar toplanması gerekiyor.

saboori ise vazgeçmeye niyetli değil:

“bana inanan ve bu yola giren bir düzine kadın var. onları hayâl kırıklığına uğratamam”

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;