Haber

Takas anlaşması kutlanıyor

İsrail ve Hamas, beş yıldır esir olan asker Gilad Şalit ve binden fazla Filistinli mahkumun serbest kalması için anlaştı. Kudüs ve Gazze'de sevinç gösterileri var.

Konular: Ortadoğu, İsrail

Haberin Öne Çıkanları

Cebeliya'da kutlama

İsrail hükümeti toplandı

'Evladımız dönüyor'

Şalit, Hamas ve bağlı gruplar tarafından Gazze Şeridi’ndeki çatışmalar sırasında kaçırılmıştı. [Reuters]

mısır'ın başkenti kahire'de uzun süredir devam eden israil ve hamas arasındaki tutuklu takası görüşmeleri olumlu sonuçlandı.

taraflar arasında varılan anlaşmaya göre, 2006 yılında hamas tarafından gazze şeridi'ne kaçırılan israilli asker gilad şalid ve 1027 filistinli mahkum serbest bırakılacak.
 
fransız haber ajansı afp, filistinli kaynaklara dayandırdığı haberinde, el fetih'in önemli isimlerinden beş kez ömür boyu hapse mahkum mervan barguti ve filistin halk kurtuluş cephesi'nin önde gelen isimlerinden ahmet sedat'ın da serbest bırakılacaklar listesinde olduğunu duyurdu. israil ordu radyosu ise haberi yalanladı.

anlaşma uyarınca gilad şalit mısır'a teslim edilecek, sonraki aşamada filistinli tutuklular bırakılacak ve ardından şalit israil'e getirilecek.
 


 
anlaşmanın geçtiğimiz hafta perşembe günü imzalandığını açıklayan israil başbakanı binyamin netanyahu, "evladımız önümüzdeki günlerde eve dönüyor" dedi. yapılan müzakerelerin çetin geçtiğini söyleyen netanyahu, hamas'ın anlaşmayı salı günü onayladığını aktardı.
 
taraflar arasında arabuluculuk yapan mısır ve almanya'ya teşekkür eden israil başbakanı, "bazen zor ve acılı kararlar vermek gerekir. bu da onlardan biri. gilad şalit anlaşmasını şimdi yapmasaydık, bir daha yapamayabilirdik. yapılabilecek en iyi anlaşma" diye konuştu.

gilad şalit'in serbet kalacak olması kudüs sokaklarında israilliler tarafından kutlandı. aktivistler ellerinde şalit'in posterlerini taşıdı. 
 
27 kadın mahkum da serbest kalıyor
 
anlaşmadan hemen önce türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu'nu arayarak bilgi veren hamas lideri halit meşal ise bir hafta içinde 450 filistinli mahkumun serbest bırakılacağını söyledi.

suriye'nin başkenti şam'da konuşan meşal, ulusal başarı olarak gördüğü anlaşmayla 1027 mahkumun daha iki ay içinde özgürlüğüne kavuşacağını ilan etti.

esir askerin annesi aviva şalit ve arkadaşları, takas
anlaşmasını gözyaşları içinde karşıladı. [afp]
 
meşal'in verdiği bilgiye göre, filistin'e teslim edilecek mahkumlardan 300'ü ömür boyu hapse mahkum edilmiş isimler. serbest kalacaklar arasında 27 kadın mahkum bulunuyor.
 
al jazeera'ya konuşan bir hamas yetkilisi ise, istediklerinin yüzde yüzünü elde ettiklerini söyledi.
 
filistin yönetimi devlet başkanı mahmud abbas da, takas anlaşmasını memnuniyetle karşıladı. abbas, anlaşmayı çok uzun süredir beklediklerini ifade etti.
 
israil kabinesi onayladı
 
anlaşma haberinin ardından israil kabinesi acil olarak toplandı ve binden fazla filistinlinin cezaevinden salıverilmesini onayladı.
 
gece yarısına kadar süren toplantıda, anlaşmaya kabinenin 26 üyesi 'evet' derken, dışişleri bakanı ve yisrael beiteniu-israil evimiz partisi lideri avigdor lieberman, aynı partiden ulusal altyapı bakanı uzi landau ile likudlu başbakan yardımcısı moşe ya'alon karşı çıktı.

bakanlar kurulu toplantısına katılan israil genelkurmay başkanı beni gantz ile iç güvenlik servisi şin bet ve mossad başkanları da, kabine üyelerine anlaşmayı onaylamaları telkininde bulundu.


gazze'deki kutlama saatler boyunca devam etti. [reuters]
 
gazze'de on binler sokaklarda
 
takas anlaşması gazze'de çok hızlı yankı buldu. on binlerce gazzeli, sokaklara dökülerek anlaşmayı kutladı.
 
kornalar çalan, havaya eteş eden ve sloganlar atan gazzeliler, hamas bayrakları salladı. gazze'deki yönetimin başbakanı ismail haniye, göstericilerle birlikte zafer işareti yaptı.
 
kutlamalar sabah saatlerine kadar sürdü.

şalit ailesi için sürpriz
 
şalit ailesi, ilk açıklamasında "bu bizim için sürpriz oldu. doğrudur diye ümit ediyoruz" dedi.
 
hamas ve bağlı gruplar tarafından bir baskınla kaçırılan gilad şalit, 2006 yılı haziran ayından bu yana gazze şeridi'nde bilinmeyen bir yerde tutuluyordu.
 
hamas, 2009'da şalit'in bir videosunu yayımlamıştı. şalit bu videoda başbakan netanyahu'ya serbest bırakılması için elinden geleni yapması çağrısında bulunuyordu.
 
israil hapishanelerinde ise beş bin mahkum ağır suçlardan içeride tutuluyor. diğer mahkumlara ise herhangi bir suçlama yöneltilmiyor.
 
israil, 25 yaşındaki şalit’in özgür kalması için bir çok kez girişimde bulunmuş ancak müzakereler sonuçcsuz kalmıştı. konuyla ilgili taraflar uzun süredir birbirlerini suçlarken, israil gazeteleri temmuz ayında türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan'ın şalid'in bırakılması için devreye girdiğini yazmıştı.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;