Mısır

THY de Şarm seferlerini iptal etti

İngiltere, İrlanda ve Alman havayolu şirketi Lufthansa'nın, Sina Yarımadası'na düşen Rus uçağının kalktığı Mısır tatil beldesi Şarm El Şeyh'e uçuşları durdurmasının ardından, Türk Hava Yolları da bu gece yapılacak İstanbul - Şarm El Şeyh arası seferleri iptal etti.

türk hava yolları (thy), şarm el şeyh'ten st. petersburg'a giderken sina yarımadası'na düşen rus yolcu uçağının 'işid tarafından düşürüldüğü' yönündeki iddiaların ardından istanbul - şarm el şeyh uçuşlarını durdu.

thy'den yapılan açıklamada, "şarm el şeyh uçuşları için alınan karar gereği, bu geceki tk 700-tk 702 istanbul-şarm el şeyh, şarm el şeyh-istanbul seferleri karşılıklı olarak iptal edilmiştir" denildi.

20 bin ingiliz mahsur kaldı

ingiltere dışişleri bakanlığı, tatilcilerin ilgi odaklarından şarm el şeyh ile karşılıklı uçuşları askıya alma kararı aldı. ingiltere dışişleri bakanlığı, uçuşların yeniden başlatılması için çalışmalarını sürdürdüğünü ve cuma günü uçuşların yeniden başlamasını umduklarını belirtti. ingiltere başbakanı david cameron, konuyla ilgili perşembe günü acil kabine toplantısına başkanlık yapacak.

mısır'ın sina yarımadası'nda kızıldeniz kıyısındaki tatil şehri şarm el şeyh'de şu anda bini yerleşik yaklaşık 20 bin ingiliz turist var. bu kişilerin birçoğu, direkt uçuşlar yeniden başlayana dek şarm'dan ingiltere veya irlanda'ya dönemeyecek.

ingiltere dışişleri bakanı philip hammond bbc'ye yaptığı açıklamada, ingiltere'den şarm el şeyh'e perşembe günü normalde 19 uçuşun yapıldığını ancak hepsinin askıya alındığını söyledi. hammond, "havayolları ve mısırlı yetkililerle irtibat halindeyiz ve insanların güvenli şekilde ingiltere'ye gelmeleri için acil güvenlik önlemleri alıyoruz" dedi. ingiliz bakan, başka ülkelerin de şarm el şeyh'e uçuşlarını askıya alabileceğini söyledi. 

ingiltere, şarm el şeyh havaalanında daha sıkı bagaj kontrolü gibi konularda güvenliğin artırılması için bu ülkeye havacılık uzmanları ile fazladan konsolosluk yetkilileri gönderdi.

lufthansa da durdurdu

aynı gün almanya merkezli avrupa'nın en büyük havayolu şirketi lufthansa da benzer bir karar aldı. şirket, bünyesindeki eurowings ve edekweiss gibi şirketler de dahil olmak üzere almanya ve şarm el şeyh arasındaki tüm uçuşları durdurduğunu açıkladı.

lufthansa, "sina yarımadası'ndaki mevcut durum nedeniyle" alındığı belirtilen karardan etkilenen müşterilerinin ülkelerine dönüşleri için almanya dışişleri bakanlığı ve tur şirketleriyle işbirliği yapacaklarını söyledi. 

'istişare olmadan, tek taraflı askıya aldılar'

mısır'ın resmi haber ajansı mena'ya göre, mısır dışişleri bakanlığı'ndan konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. buna göre, iki ülke arasında güvenlik önlemleriyle ilgili sıkı ve üst düzey temaslar olmasına rağmen, ingiltere uçuşları kendileriyle istişare etmeden, tek taraflı askıya aldı.

ingiltere başbakanlığı çarşamba akşamı, geçen hafta sonu şarm el şeyh-st. petersburg seferini yapan rus yolcu uçağının sina yarımadası'na bomba nedeniyle düşmüş olabileceğini bildirmiş ve güvenlik nedeniyle şarm el şeyh'ten yapılan karşılıklı uçuşları askıya almıştı.

konunun londra'ya resmi ziyarette olan mısır cumhurbaşkanı abdulfettah sisi'nin perşembe günü ingiltere başbakanı cameron'la yapacağı görüşmede gündeme gelmesi bekleniyor.

rus hava yolu şirketi kogalimavia'ya (metrojet) ait airbus-a 321 tipi uçak geçen cumartesi günü, havalandıktan kısa bir süre sonra 17'si çocuk, 217 yolcu ve 7 mürettebatıyla mısır'ın sina yarımadası yakınlarında düşmüştü. ingiltere ve abd'den gelen açıklamalar, uçağın düşme nedeninin, "işid'in uçağa yerleştirdiği bir bomba" olabileceği iddialarını güçlendiriyordu. işid, uçağı kendilerinin düşürdüğünü açıklamıştı.

kaynak: aa, reuters, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;