ABD

Trump'ın İsveç gafı

ABD Başkanı Trump, güvenlikle ilgili konuşmasında "İsveç'te dün gece neler olduğunu gördünüz" deyince kafalar karıştı. Hiçbir olayın yaşanmadığı İsveç, açıklama talep etti. Trump'ın Fox'ta gördüğü bir haberden bahsettiği anlaşıldı.

Konular: ABD, Donald Trump, İsveç

abd başkanı donald trump, cumartesi günü yaptığı bir konuşmada, ülke güvenliğinin öneminden ve mültecilerin sınır dışında tutulması gerektiğinden bahsetti.

bu esnada trump, "almanya’da ne olduğunu görüyor musunuz? dün gece isveç’te neler olduğunu gördünüz mü? isveç yahu, kim inanır?  çok sayıda (mülteci) aldılar. ihtimal vermedikleri sorunlar yaşıyorlar" dedi.

trump’ın konuşmasını izleyenler, başta da isveçliler şaşkındı zira ülkede önceki akşam sıra dışı hiçbir olay yaşanmamıştı. “isveç’teki olay” merak konusu oldu. sosyal medya spekülasyonlar ve esprilerle çalkalandı.

"bugün isveç için dua etmeyi unutmayın. ne anlamsız bir trajedi #swedenincident"

"dün gece isveç'te yaşanan korkunç olaylardan sonra ikea'da bunun stokları tükendi:"

ancak kafası karışanlar, sadece sosyal medya kullanıcıları değildi. isveç dışişleri bakanlığı, washington büyükelçisi vasıtasıyla abd’li yetkililerden başkanın sözlerine dair açıklama talep etti. abd dışişleri, isveçli yetkililere açıklama yaptı ancak açıklamayı basınla paylaşmadı.

trump, ertesi gün twitter hesabı üzerinden, fox haber kanalındaki bir bültenden bahsettiğini yazdı:

"isveç'te ne olduğuna ilişkin ifadem, foxnews kanalında yayınlanan isveç ve göçmenlerle ilgili haber bülteniyle alakalıydı."

söz konusu haberde, isveç’te mülteci sayısıyla suç oranı artışının doğru orantılı olduğu anlatılıyordu. görüntülerde, isveç’te yaşayan başörtülü mültecilere yoğun biçimde yer veriliyordu.

bülten, mültecilere açık kapı politikası uygulayan isveç'teki mülteci kaynaklı suçlar üzerine belgesel çeken ami horowitz isimli yönetmenle yapılan canlı röportajdı. röportajda, "isveç açık kapı politikasına başlayınca, silahlı şiddet ve tecavüz sayılarında patlama yaşandı" ifadesi kullanılıyordu.

her ne kadar isveç'te yakın dönemde mülteci kaynaklı suçlar yaşandıysa da, resmi verilere göre ülkede 2005’ten beri suç oranı düzenli olarak azalıyor.

kaynak: reuters, fox

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;