2014 FIBA Dünya Kupası

Türkiye, şampiyonu geçemedi

Ay Yıldızlılar, İspanya’da süren Basketbol Dünya Kupası’nda, 2010 Dünya Şampiyonası finalindeki rakibi ABD’ye 21 sayı farkla, 98-77 yenildi.

Konular: Spor, Basketbol
Türkiye'nin bir sonraki maçı Salı günü Ukrayna'yla. [Fotoğraf: AA]

türkiye ilk üç çeyrekte başa baş sürdürdüğü mücadeleden son çeyrekte koptu.

ay yıldızlılar, maçın başında, barış hersek’in serbest atışıyla 3-2 öne geçti. abd üstünlüğü çeyreğin ortasında, kenneth faried’ın smacıyla ele geçirdi, skoru 12-10’a getirdi. türkiye farkın açılmasına izin vermedi. bitime bir buçuk dakikadan az kala emir preldzic’in serbest atışlarıyla skor 14-14 oldu. bu çeyrek 16-16 sona erdi.

ikinci çeyreğin ilk sayıları abd’den geldi. stephen curry üç sayılık atışıyla takımına 19-16 üstünlük sağladı. sinan güler bitime altı dakika kala smacıyla skora yeniden denge getirdi: 22-22.  bu çeyreğin son sayısı ise cenk akyol’dan geldi. ay yıldızlılar ilk yarıyı 40-35 önde tamamladı.

abd, üçüncü çeyreğin ikinci dakikasında faried’ın basketiyle beraberliği yakaladı, skor 42-42 oldu. sinan güler’in üç sayılık basketi türkiye’ye 48-45 üstünlük sağladı. ender arslan da bir üçlük atınca skor 51-45’e geldi. abd 6-0'lık bir seriyle rakibini yakaladı ve faried'ın basketiyle 53-51 öne geçti. çeyreğin bitimine bir dakika 45 saniye kala fark beşe çıktı: 64:59. türkiye'nin 21'inci top kaybı sonrası abd üçüncü çeyreği 66-60 üstünlükle bitirdi. faried, ilk üç çeyrekte 16 sayı, altı ribaund kaydetti.

dördüncü çeyreğin ilk dakikasında klay thompson’ın basketiyle skor 69-60 oldu. fark ilk kez bu kadar açıldı. faried skoru 71-60’a getirerek farkı ilk kez çift haneli sayılara çıkardı. bitime sekiz dakikadan az kala fark 15 sayıydı: 76-61. iki dakika sonra fark 20 say oldu: 83-63. son dört dakikaya girilirken abd 23 sayı, 92-69 öndeydi. amerikan ekibi maçı 21 sayı farkla, 98-77 kazandı.

abd, bir gece önce finlandiya’yı 59 sayı farkla, 114-55 yenmişti. türkiye ise dünya kupası’na 76-73’lük yeni zelanda galibiyetiyle başlamıştı.

abd, türkiye’nin ev sahipliği yaptığı dünya şampiyonası’nın finalinde ay yıldızlı takımı 81-64 yenmişti.

amerikalılar 2012 londra olimpiyatları’nda da şampiyon oldu.

ataman: biz daha rahat uyuyacağız

türkiye başantrenörü ergin ataman, maçtan sonra, kendisinin ve milli takım'daki teknik heyetin, abd koçu ve teknik heyetine nazaran çok daha rahat uyuyacağını söyleyerek, "taktik ve oyuncu performansı açısından mükemmeldik" dedi.

ataman ayrıca, bir soru üzerine maçın hakemleri ve fiba'yı da eleştirerek, şöyle konuştu:

"özellikle ilk devre sürekli elleriyle temaslı oynadılar ve buna uyumda zorlandık. ama 'madem hakemler faullere müsaade ediyorlar. bizim de ona göre direnç koymamız gerekiyor' dedik. özellikle yürümelerde fiba kurallarının geçerli olması lazım. fiba, amerika takımına çeşitli tavizler veriyor. bütün takımlar aynı otelde kalıyor ama onlar farklı. bizim antrenmanlarımızı herkes takip ediyor, onların antrenmanlarına kimse giremiyor. dışarıda pazarlama olarak bu tip tavizler verilebilir ama saha içinde herkes eşittir. sonuçta çok güçlü bir takım. nba yıldızları, büyük bir koçu ve takımı var. son periyotta hak ederek kazandılar." 

a milli takım başantrenörü ataman, "oyuncularım türk çocuğunun hiçbir şekilde pes etmeyeceğini bu akşam tüm dünyaya gösterdiler" diyerek, grupta kalan ukrayna, finlandiya ve dominik cumhuriyeti maçlarında da aynı mücadelenin yansıtılması gerektiğini kaydetti.

milli basketbolcu ender arslan da maçın temposunu düşük tutmayı planladıklarını ve üçüncü periyoda kadar bunu başardıklarını söyledi. aslan, "fakat bir yerden sonra fizik gücü çok yüksek bir takım. zaten onları bu kadar güçlü yapan da bu. açıkçası direnemedik. 30'uncu dakikadan sonra yorgunluk başladı. kaybettik ama sonuna kadar mücadelemizi verdik" diye konuştu.

abd milli takımı'nın başantrenörü mike kyzyzewski de türkiye'nin çok büyük bir mücadele verdiğini, savunma sistemiyle, süreyi çok iyi kullanması ve iyi asistler yapmasıyla, abd'nin oyun düzenini kırmayı başardığını söyledi. kyzyzewski, faried ve davis'in performanslarının galibiyeti getirdiğini ifade etti. 

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;