İnternet yasakları

Twitter'a erişim engellendi

Başbakan Erdoğan'ın "Twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız" açıklamasının ardından Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Twitter'a erişimi durdurdu. Açıklamada, "Mahkeme kararları doğrultusunda koruma tedbiri uygulanıyor" denildi.

Konular: Türkiye
TİB, mahkeme kararları gereği Twitter'a erişimi durdurdu.

twitter'a türkiye'den erişim 20 mart perşembe günü akşam saatlerinde durduruldu. sosyal paylaşım sitesine girmek isteyenler, telekomünikasyon iletişim başkanlığı'nın (tib) erişim sorgulama sayfasında yer alan, "bu internet sitesi hakkında koruma tedbiri uygulanmaktadır" yazısıyla karşılaştı. tib'in internet sitesinde, 'twitter.com adresine mahkeme kararları doğrultusunda koruma tedbiri uygulandığı' duyuruldu. karar, üç ayrı mahkeme ve bir savcılık kararına dayandırılıyor. 

tib'den açıklama

twitter'a erişimin engellenmesinin ardından telekomünikasyon iletişim başkanlığı'ndan yazılı bir açıklama gece yarısından sonra geldi. 

vatandaşların şikayetleri üzerine, twitter’da kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle türkiye cumhuriyeti mahkemelerince erişimi engelleme kararlarının verildiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"bu kararlar, telekomünikasyon iletişim başkanlığı’na ulaşmış ve başkanlığımız tarafından içeriğin çıkarılması twitter’dan istenmiştir. ancak, mahkeme kararlarının uygulanması hususunda tüm iyi niyet çabalarımıza karşılık twitter bu kararlara duyarsız kalmış ve mahkeme kararlarını tanımamıştır. yurtdışı merkezli söz konusu internet sitesi türkiye cumhuriyeti mahkemelerinin vermiş olduğu kararları yok saymıştır. bu nedenle, vatandaşlarımızın ileride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerinin önlenmesi için başka bir seçenek kalmadığından mahkeme kararları doğrultusunda twitter’a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır. telekomünikasyon iletişim başkanlığı, hukuk devleti ilkesi çerçevesinde mahkeme kararlarını uygulamakla yükümlüdür."

açıklamada, "yurtdışı merkezli söz konusu internet sitesinin, türk mahkemelerinin kararlarına uyarak hukuka aykırı içerikleri çıkardığı takdirde, tedbir amaçlı uygulanan erişimin engellenmesine son verileceği" bildirildi.

twitter'dan açıklama

savcılık kararıyla türkiye'de twitter'a koruma tedbiri koyulmasının ardından twitter'dan bir açıklama geldi.

şirket, "türkiye'deki servislerimize erişimin engellendiğine ilişkin haberleri araştırıyoruz" dedi.

twitter'ın abd'nin san francisco kentindeki merkezinden yapılan açıklamada, kullanıcıların cep telefonlarındaki sms özelliklerini kullanarak tweet gönderebileceği belirtildi.

'twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız'

başbakan erdoğan, twitter ile ilgili mahkeme kararı çıktığını 20 mart perşembe günü bursa mitinginde açıklamış ve "twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız" demişti. erdoğan'ın sözleri şöyle:

"bu twitterlar falan var ya şimdi mahkeme kararı çıktı, twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız. uluslararası camia ne der hiç beni ilgilendirmiyor. bunun özgürlükle alakası yok. özgürlük birinin mahremine girmek değildir. buna fırsat vermeyeceğiz. süratle bu adımı atıyoruz. niye? burada ülkemin güvenliği söz konusu. ülkeme fitne fesat sokmak isteyenler karşısında türkiye cumhuriyeti devletini bulacaktır."

başbakanlık'tan açıklama

başbakanlık basın müşavirliği'nden dün akşam saatlerinde yapılan açıklamada da twitter yetkililerinin mahkeme kararlarına ve telekomünikasyon iletişim başkanlığı’nın girişimlerine duyarsız kaldığı belirtildi.

açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“mahkeme kararlarını umursamama, hukukun gereğini yerine getirmeme biçimindeki bu tutumda bir değişiklik gözlenmemesi halinde, vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek için teknik olarak, twitter'a erişimin engellenmesinden başka çare kalmayabileceği belirtilmektedir. başbakanımız da bursa'daki konuşmasında bu olguya dikkati çekmiş bulunmaktadır.”

kaynak: aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;