Kürt sorunu

Uludereli aileler AYM'ye gidecek

Hava operasyonunda 34 köylünün ölümüyle ilgili askeri savcılığın takipsizlik kararına yapılan itiraz reddedildi. Yakınlarını kaybeden aileler Anayasa Mahkemesi'ne başvurmaya hazırlanıyor.

Uludereli köylüler yakınlarının ölümleriyle ilgili failler hakkında dava açılmasını istiyor. [Fotoğraf:AA]

şırnak’ın uludere ilçesinin irak sınırında 28 aralık 2011’de düzenlenen hava operasyonunda 34 köylünün hayatını kaybetmesiyle ilgili askeri savcılığın verdiği takipsizlik kararına yapılan itiraz reddedildi. 

olayla ilgili dönemin özel yetkili diyarbakır başsavcıvekilliği’nce açılan soruşturma dosyası görevsizlik kararıyla genelkurmay askeri savcılığı’na gönderilmişti. dosyayı inceleyen askeri savcılık olayla ilgili takipsizlik kararı vermiş, uludereli köylülerin avukatları takipsizlik kararına itiraz etmişti. başvuruyu değerlendiren hava kuvvetleri komutanlığı askeri mahkemesi kararını verdi, yapılan itirazı reddetti. 

‘anayasa mahkemesi’ne başvuracağız’

al jazeera’ye konuşan, olayda 26 yakınını kaybedenlerden ferhat encü, gerekçeli kararın henüz kendilerine ulaşmadığını söyledi. itirazlarının reddedildiği bilgisinin kendilerine verildiğini söyleyen encü, kararla ilgili anayasa mahkemesi’ne bireysel başvuru haklarını kullanacaklarını söyledi:

“gönül isterdi ki, askeri savcılığın daha önce verdiği takipsizlik kararını içinde olduğumuz barış süreci içinde bozup, soruşturma açılması yönündeydi. fakat ne yazık ki baştan beri yapılan hukuksuzluk aynen devam ediyor. katliamın üzerine örtmeye yönelik adımlar atılıyor. zaten katliamın askeri savcılıkta soruşturulması başlı başına bir faciaydı. katledilen 34 insan sivildi. açık ve net görülüyor ki roboski (uludere) katliamı planlı, bilinçli yapılmış bir katliamdır. verdikleri kararla da bunu doğrulatıyorlar. hata, yanlışlık diyorlarsa en azından yanlış ve hatayı yapanlar hakkında soruşturma açılıp yargı önüne çıkarsalardı. hiçbiri bu yanlışı ve hatayı kabul etmiyor. çünkü ortada hata ve yanlış yok. bilerek yapılan bilinçli bir katliam var. anayasa mahkemesi’nden de bir sonuç alamazsak aihm’e başvuracağız." 

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;