Eğitim

Üniversitelerin karnesi

Türkiye'deki üniversitelerin bilimsel yayın sayısı arttı. Ancak dünya sıralamasında Türkiye 30 ülke arasında 20. sırada.

Konular: Eğitim, Türkiye
[Fotoğraf: Suhutterstock]

üniversitelerin bilimsel yayın üretimi son yıllarda arttı. 2001 yılında türkiye kaynaklı yayınların dünya içindeki payı yüzde 0.84 iken, bu sayısı 2012’de yüzde 1.82 oldu. bu artışa karşın türkiye dünya sıralamasında halen çok gerilerde. yök’ün  “türkiye yükseköğretimi için bir yol haritası” başlıklı raporuna göre, türkiye, dünya akademik yayın sıralamasında 30 ülke arasında 20. sırada. üniversitelerin akademik performanslarını ölçen kurumlardan biri de orta doğu teknik üniversitesi enformatik enstitüsü bünyesinde kurulan urap ( university ranking by academic performance).  urap, dünyadaki üniversiteleri makale sayısı, toplam bilimsel doküman sayısı, atıf sayısı, toplam dergi etkinlik çarpanı, dergi atıf etkinliği toplamı, uluslararası işbirliklerine göre puanlıyor. türkiye’de ise kuruluşunun üzerinden 5 yıl geçmiş, en az bir kere mezun vermiş 125 üniversitenin akademik performansını bilimsel yayın sayısından doktora öğrenci sayısına kadar dokuz ktiterde değerlendirmeye aldı. bu üniversitelerin türkiye sıralamasını yaptı. ayrıca türkiye’deki üniversitelerin dünyada sıralamasında da nerede olduğunu tespit etti.  alan alan türkiye’deki üniversitelerin sıralamasını da yapan urap,  kaç türk üniversitesinin belirlenen alanlarda dünya sıralamasına girdiğini belirledi.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;