Ortadoğu

Washington'dan 'eğit-donat' ziyareti

Suriyeli muhaliflere yönelik ABD ile eğit-donat projesi başlatan Türkiye, Washington'dan önemli bir konuğu ağırlayacak. Obama’nın IŞİD'e karşı koalisyondaki özel temsilcisi John Allen'ın bugün Ankara'da olması bekleniyor.

Suriyeli muhaliflerin eğitileceği Kırşehir'deki kışla. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

abd başkanı barack obama’nın işid’e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli general john allen ve onun yardımcılığını yapan abd dışişleri bakanlığı müsteşar yardımcısı brett mcgurk'un bu hafta yaptıkları uluslararası ziyaretlerde sıra türkiye'ye geldi.

abd dışişleri bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, allen ve mcgurk, italya ziyaretinin ardından bugün ankara'da olacak.

allen ve mcgurk'un başkentteki öncelikli gündemi suriyeli muhaliflere yönelik türkiye ve abd'nin başlattığı eğit-donat projesi.

19 şubat'ta resmi imzaları atılan projenin hayata geçirilmesi için kırşehir'deki üste hazırlıklar türk ve abd'li askeri yetkillerin denetiminde devam ediyor. 

allen'ın kırşehir'i ziyaret edip etmeyeceği ise açıklanmadı. 

centcom komutanı yerinde inceledi

çarşamba günü türkiye'de olan abd merkez kuvvetler (centcom) komutanı general lloyd austin ise kırşehir'in kaman ilçesinde bulunan eğit-donat programı kapsamında kullanılacak üssü ziyaret etmişti. 

eğitim programına katılacak olan ilk etaptaki 300 kişinin 15 mart itibarıyla ilçeye getirilmesi planlanıyor. kışla içinde yeni düzenleme çalışmaları devam ediyor, iş makinelerinin malzeme sevkiyatı sürüyor. kışlanın giriş bölümünde de güvenlik önlemlerinin artırılması amacıyla inşaat çalışması yapılıyor.

3 yıl sürmesi öngörülüyor

eğit-donat programının toplam üç yıl sürmesi öngörülüyor. dışişleri kaynaklarının verdiği bilgiye göre, türkiye'den yılda 1500-2000 kişi eğitilecek. ürdün ve suudi arabistan ile birlikte yılda toplam 5000 kişi eğitim alacak. böylece üç ülkede, üç yılda toplam 15 bin kişi eğitilmiş olacak.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;