Bilim-Teknoloji

Yaşam izi saklayan en yaşlı gezegen

Gökbilimciler, yaşam barındırma olasılığı bulunan en yaşlı gezegeni keşfettiklerini açıkladı. Dünya'dan sadece 13 ışık yılı uzaklıkta bulunan Kapteyn b adı verilen gezegen, var olduğu milyarlarca yılda yaşam oluşturmuş olabilir.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

En yaşlı gezegen 13 ışık yılı mesafede

Sisteminde yaşanabilir bölgede yer alıyor

Dünya dışı yaşam için yeni hedef

Kapteyn b ve Omega Centauiri takımyıldızı. [Fotoğraf: NASA]

büyük patlama'dan 2.3 milyar yıl sonra oluşan kapteyn b gezegeni, gökbilimciler tarafından yaşam barındırma olasılığı en yüksek dış gezegenlerden biri olarak tanımlandı. kapteyn adı verilen bir kırmızı cücenin yörüngesinde keşfedilen iki gezegenden biri olan kapteyn b, dünya'dan beş kat daha büyük olan bir süper-dünya. gökbilimciler, yüzey sıcaklığını da ele alarak yaşlı gezegenin yaşam izi taşıyor olabileceğini düşünüyor.

araştırmada yer alan queen mary üniversitesi'nden guillem anglada-escude, "bu kadar uzun sürede bir gezegende nasıl yaşam formlarının oluşmuş olduğunu merak etmemek elde değil" ifadesini kullandı. escude, kapteyn b'nin yaşam barındırıyor olabileceğini ancak kardeşi kapteyn c'nin çok soğuk bir gezegen olduğunu söyledi.

gökbilimciler, iki gezegeni yıldızlarıyla olan yerçekimsel etkileşimin aracılığıyla ortaya çıkardı. kapteyn yıldızının yaydığı ışınlarda yerçekim gücüyle yaşanan değişim, avrupa güney gözlemevi'nin (eso) şili'de bulunan la silla gözlemevi'ndeki harps spektrografı tarafından fark edildi. araştırmadaki bulguları, hawaii'deki keck gözlemevi'nde bulunan hires spektrografı ve yine şili'deki magellen ii teleskobu güçlendirdi.

cüce galaksiden koptu

gökbilimciler, güneş'in üçte biri büyüklüğünde olan ancak yakınlığı sebebiyle dünya'daki teleskoplardan görülebilen kapteyn yıldızında gezegen bulduklarına şaşırdıklarını belirtti. escude, ressam (pictor) takımyıldızında kalan sistemde genç gezegenler bulmayı umduklarını ama yaptıkları keşifle şaşırdıklarını itiraf etti.

kapteyn b, gezegenlerin sıvı su içerebileceği mesafe aralığı olarak kabul edilen 'yaşanabilir bölgede' kalıyor. gezegen, yıldızı etrafındaki bir turu 48 günde tamamlıyor. kapteyn c'de ise bir yıl 121 gün sürüyor.

gökbilimciler, kapteyn sisteminin bir zamanlar samanyolu'na ait cüce bir galaksiden koptuğunu düşünüyor. cüce galaksinin 16 bin ışık yılı mesafede yer alan ve kapteyn b gibi 11.5 milyar yıl yaşında binlerce gezegen içeren omega centauri olduğu düşünülüyor.

monthly notices of the royal astronomical society dergisinde yayımlanan araştırma, kırmızı cüce sistemleri ve dış gezegenlerde yaşam arayışı hakkında bilim insanlarına yeni bilgiler sunacak.

kaynak: space.com

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;