Ortadoğu

Zebadani'de 'ateşkes'

Suriye'de ordu ile muhalifler arasında varıldığı belirtilen mutabakata göre, hükümet güçleri ve tanklar Şam yakınındaki kasabadan çekilecek.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Anlaşmaya varıldı

Askerler ayrılacak

Aşiret liderinden özür

Suriye'de muhalif hareketin kalesi niteliğini taşıyan Hums'ta ordu birliklerinnin tankları yol kenarında bekliyor. [Reuters]

suriye ordusunun başkent şam yakınlarındaki zebadani kasabasında muhalif güçlerle bir ateşkes üzerinde anlaştığı bildiriliyor.

iki hafta önce ürdün'e kaçan suriyeli muhalif kemal labwani, al jazeera'ya yaptığı açıklamada, kasabadaki liderlerle savunma bakan yardımcısı asıf şevket arasında anlaşmaya varıldığını söyledi. şevket aynı zamanda suriye devlet başkanı beşar esad'ın eniştesi. labwani ise yaptığı açıklamada, zebadani'deki liderlerin muhaliflerin oluşturduğu özgür suriye ordusu'na (öso) ve bölgedeki aktivistlere danıştıktan sonra ateşkesi kabul ettiklerini belirtti.

zebadani'den aktivistler de facebook üzerinden yaptıkları açıklamada, iki gün süren müzakereler sonrası ateşkes üzerinde anlaştıklarını duyurdu.

suriyeli yetkililerin yorum yapmadığı anlaşmaya göre, hükümet güçleri ve tanklar yaklaşık 40 bin nüfuslu kasabadan çekilecek. muhalif savaşçılar da, kasaba sokaklarında olmayacak.

başkentten 30 km uzakta

şam'ın yaklaşık 30 kilometre kuzeybatısındaki zebadani kasabası, suriye-lübnan sınırındaki dağlık alanda bulunuyor. kasabada geçmişte düzenlenen büyük gösterilerde, esad'ın istifası istenmişti.

tank destekli hükümet güçlerinin cuma günü kasabaya saldırdıkları bildirilmişti. askeri operasyonun, arap birliği gözlemcilerinin geçen ay suriye'de göreve başlaması sonrası düzenlenenlerin en büyüğü olduğu belirtiliyordu. 

aşiret liderinden özür

diğer yandan suriyeli aşiret lideri şeyh nevaf el beşir hükümet televizyonunda beşar esad’ı desteklediği için özür diledi ve ekim ayında ekrana çıktığında başına silah doğrultulmuş olduğunu belirtti.

daha sonra türkiye’ye kaçan beşir, aslında suriye hükümetinin devrilmesini istediğini ifade etti. deyr ez zur bölgesinde 1,2 milyon nüfusa sahip el bekara aşireti lideri olan beşir suriye hükümetini destekleyen açıklamalarının kendisine bir dönem hapis yattıktan sonra zorla yaptırıldığını belirtti.

suriye devrim koordinasyonları birliği salı günü suriye güvenlik güçlerinin çoğunluğu hums’ta olmak üzere 37 kişiyi öldürdüğünü bildirirken özgür suriye ordusu komutanı riyad el esad uluslararası müdahale çağrısı yaptı ve sivilleri korumakta başarısız olan arap gözlemcilerin görevinin bittiğini belirtti.

buna karşın arap bir kaynak şam’ın arap gözlemcilerin görev kapsamının genişletilmesini veya askeri bölgelere girişlerine izin vermeyeceğini belirtti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;