Portre

Portre: Sebahat Tuncel

BDP'den milletvekili seçilen ve daha sonra yeni kurulan HDP saflarına geçen Tuncel, PKK üyeliği suçundan 2012'de 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Anayasa Mahkemesi'nce yeniden yargılanmasına karar verilen Tuncel, Temmuz 2015'te beraat etti.

Konular: Türkiye, BDP
Tuncel üniversite yıllarından beri sıklıkla işçi ve kadın hakları için düzenlenen protestolarda yer alıyor. [AA]

sabahat tuncel, 5 temmuz 1975 tarihinde malatya'nın yazıhan ilçesinde doğdu. mersin üniversitesi mut meslek yüksek okulu harita kadastro programını bitirdi.

siyasetle üniversite yıllarında tanışan tuncel, bu alandaki faaliyetlerine istanbul’a gittiği 1998'de halkın demokrasi partisi’nin (hadep) kadın komisyonunda başladı. partinin son kongresinde de istanbul esenler ilçe başkanlığı'na seçildi.

hadep kapatılınca, demokratik halk partisi (dehap) istanbul il başkanlığı kadın komisyonu'na geçti. demokratik toplum partisi (dtp) kurucu üyeliği ile dtp merkez yürütme kurulu üyeliği yaptı.

dtp merkezi kadın meclisi sözcüsü iken pkk üyeliği ve bölücülük suçlamasıyla tutuklandı.

2007'deki genel seçimde bağımsız milletvekili adayı olan tuncel, cezaevindeki arkadaşlarıyla birlikte bir komisyon kurarak seçim kampanyası düzenledi. tuncel seçimlerde bağımsız adaylar arasındaki en yüksek oyu aldı.

dtp'nin anayasa mahkemesi kararıyla kapatılmasından sonra siyaset yasağı getirilmeyen diğer dtp'li milletvekilleriyle birlikte bdp'ye (barış ve demokrasi partisi) üye oldu. kocaeli’nin gebze ilçesinde geçen dokuz aylık tutukluluğun ardından istanbul 3. bölge’den bağımsız milletvekili seçilen tuncel, 25 temmuz 2007 tarihinde cezaevinden tahliye edildi.

tuncel hakkında eylül 2012'de ise, pkk üyesi olmaktan 8 yıl 9 ay hapis cezası ve yurtdışına çıkış yasağı kararı verildi.

yargıtay tarafından bu ceza onandı. anayasa mahklemesi, tuncel'in yeniden yargılanmasına karar verdi. mahkeme, tuncel'in, hakkaniyete uygun ve makul sürede yargılanma haklarının ihlal edildiğini belirtmişti. yapılan yeniden yargılamada tuncel beraat etti.

kadın hakları

tbmm’de yer aldığı yıllar boyunca tuncel, onlarca kanun teklifi ve araştırma önergesini meclis'e sundu. işçi hakları, zorunlu askerliğin kaldırılması, polisin yetkililerin kısıtlanması ve öğrenci harçlarının kaldırılması gibi konuları meclis'e taşıyan tuncel, kadın hakları konusunda da çaba gösterdi.

kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda çeşitli kanun tekliflerini meclis'e iletti.

2012 yılının son çeyreğinde, sebahat tuncel’in de konuşmacılar arasında yer aldığı cinsiyet eşitliğinin inşası konferansı tartışmalara sebep olmuş, istanbul’da bulunan galatasaray üniversitesi, etkinlikte tuncel de yer alacağı takdirde salon tahsis edilmeyeceğini açıklamıştı. gelişmeler üzerine etkinlik yeri boğaziçi üniversitesi olarak değiştirilmişti.

söz konusu konferansta, üyesi olduğu bdp’nin yüzde 40 oranındaki kadın kotasının kısa vadede arttırılacağını açıklamıştı.

tepkilerin hedefi

üniversite yıllarından beri sıklıkla işçi ve kadın hakları başta olmak üzere çeşitli sebeplerle düzenlenen protesto gösterilerine katılan tuncel, 2012 nevruz’da katıldığı izinsiz kutlamalarda yaşananlarla hatırlanıyor.

kızını nevruz yürüyüşünde gören anne, kendisini sakinleştirmeye çalışan tuncel’a tokat atmıştı.

2011 yılında ise istanbul bilgi üniversitesi’nde panele katılan tuncel, kendisine isabet eden gaz bombasının izini göstererek “devlet hesabını vermeli” demişti. bunun üzerine karşıt ve taraf gruplar arasında arbede yaşanmıştı.

halkların demokratik partisi (hdp) eşbaşkanı

türkiye'de mayıs-haziran 2013 tarihlerinde yaşanan ve 'gezi parkı olayları' adıyla literatüre geçen protesto gösterileri, tek başına güçlü bir harekete dönüşmedi. ancak bu eylemler sonucu oluşan ortam, mevcut siyasi yapıların farklı açılımlar geliştirmelerini hızlandırdı. 

pkk çizgisindeki barış ve demokrasi partisi'nin (bdp) domine ettiği kürt siyasi hareketi içindeki bazı isimler, büyük şehirlerdeki kürt olmayan seçmenlerin de oylarını alabilmek amacıyla yeni bir parti kurmaya yöneldiler. pkk'nın imralı hapishanesi'nde ömür boyu hapis cezasını çeken lideri abdullah öcalan'ın, 2012 sonunda başlayan 'çözüm süreci'ni hızlandırmak amacıyla bu platformu doğrudan desteklediği söyleniyordu. 

15 ekim 2013'te halkların demokratik partisi (hdp) kuruldu. hdp'nin eşbaşkanlığını bdp'den ayrılan iki kişi üstlendi. bunlardan biri 2011 seçimlerinde bağımsız olarak tbmm'ye seçilip bdp grubuna katılan sosyalist hareketin önemli simalarından ve bir türk olan ertuğrul kürkçü, diğeri ise kürt hareketinin en tartışmalı figürleri arasında gösterilen tuncel'di.

tuncel 7 haziran 2015 seçimlerinde milletvekili adayı gösterilmedi.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;