2014 Yerel seçim

CHP'ye hayat 'bayram' olamadı

CHP İzmir'deki üstünlüğünü korudu ancak İstanbul ve Ankara'yı AKP'den alamadı. Mustafa Sarıgül 2009'da Kılıçdaroğlu'nun aldığı oydan fazla aldı ancak Topbaş'ı deviremedi.

Konular: Türkiye, CHP

Haberin Öne Çıkanları

30 Mart seçim sonuçları

CHP İstanbul ve Ankara'da umduğunu bulamadı

Sarıgül, CHP'nin en önemli adaylarından biri olarak seçime katıldı ama kazanamadı. [EPA]

ankara’da seçim sonuçları nefes kesti. gelen ilk sonuçlara göre ak parti ve chp arasındaki fark dakika dakika değişti. chp genel merkezi’ne ulaşan sonuçlara göre chp’nin adayı mansur yavaş önde görünüyordu. saatler ilerledikçe ankara’da ak parti öne geçti, fark 2-3 puan açıldı. ancak ilerleyen saatlerde çankaya’dan gelen haberler chp için umutlu oldu. ak partili melih gökçek ile mansur yavaş arasındaki fark giderek azalmaya başladı. gece yarısı oy farkınının 7 bine ardından da 2 bin 500”e düştüğü haberi geldi. bu tablo chp’nin ankara umudunu artırdı. fark azalınca chp'nin genel başkan yardımcıları gece yarısı sandık başına gitti.

chp ankara’da ilk kez bu seçimlere transfer bir adayla mhp kökenli mansur yavaş ile girdi. bu ankara’da ‘sosyal demokratların” 1999 yılından bu yana karayalçın’sız girdikleri ilk seçim oldu. ancak mhp kökenli mansur yavaş da chp'ye umut olamadı. saatler ilerledikçe ankara'da kapanan fark yeniden açıldı.

kılıçdaroğlu’ndan fazla oy alan sarıgül rakip olur mu?

chp 2009’da istanbul yarışına kemal kılıçdaroğlu ile girmişti. 2009’da chp’nin oylarını artıran kılıçdaroğlu yüzde 37 oranında oy almıştı. bu seçim yarışına mustafa sarıgül ile giren chp yüzde 40’ları gördü, bu oranla sarıgül, kılıçdaroğlu’nun 2009’da istanbul’daki oy oranını aşmış oldu. sarıgül ve chp’nin istanbul’daki seçim sloganı “çare sarıgül”dü. bu sonuçlar chp için ‘çare olmadı’ ama istanbul’da gösterdiği performans sarıgül’ün chp’deki genel başkanlık iddiasını yeniden gündeme getirebilir. sarıgül 2005 yılındaki olağanüstü kurultayda deniz  baykal’a karşı rakip olmuştu. baykal 674 oyla genel başkan seçilirken sarıgül ise 460 oy almıştı. bu olaylı kurultayın ardından sarıgül hem kurultay disiplinini bozduğu hem de kurultay öncesinde chp yönetiminin gündeme getirdiği şişli belediyesi’ndeki iddialar nedeniyle partiden ihraç edilmişti. kılıçdaroğlu ise baykal’ın partiden ihraç ettiği sarıgül’ün önce partiye dönüşüne yeşil ışık yaktı, ardından da sarıgül’e adaylık yolunu açtı. önümüzdeki süreçte ise merak edilen seçim sonuçlarının chp’de bir olağanüstü kurultay tartışmasını başlatıp başlatmayacağı ve kılıçdaroğlu’nun chp’ye dönüşüne vize verdiği sarıgül’ün kendisine rakip olup olmayacağı. 

5 büyükşehiri korudu mersin’i kaybetti

chp hedefine yine izmir’de ulaştı. izmir’de yüzde 50 civarında oy alan chp’nin 2009 yılındaki oy oranı ise yüzde 55 idi. aydın, eskişehir, muğla ve tekirdağ’ı yeniden kazandı. mersin’de mevcut  belediye başkanı macit özcan ile seçime giren chp; mersin’i mhp’ye, antalya ve ordu’yu ak parti’ye kaptırdı.

hatay’da önde

chp’nin transfer adayla girdiği illerden biri de hatay oldu. hatay’da seçime ak parti’den istifa eden lütfü savaş’ı aday gösterdi. ak parti ise hatay’da eski adalet bakanı sadullah ergin ile yarışa girerek oylarını artırmayı hedefliyordu. chp’ye göre ise suriye sınırındaki hatay’da hükümetin suriye politikası ve gezi olaylarındaki tutumu oylanacaktı. gezi eylemlerinde hayatını kaybeden abdullah cömert, ahmet atakan ve ali ismail korkmaz hataylı'ydı. chp adayı lütfü savaş’ın yarışı sadullah ergin’in önünde götürmesi chp’de bir nebze de olsa teselli yarattı.

artvin’i kaybetti, burdur’u aldı

büyükşehir belediyesi olmayan 51 ilde ise chp 2009 yerel seçimlerine göre elinde bulundurduğu 7 ilden 5’ini korudu, artvin’i kaybetti. çanakkale, edirne, giresun, sinop, zonguldak ve kırklareli’ni yeniden kazandı. bunlara ek olarak kesinleşen sonuçlara göre burdur da ak parti’den chp’ye geçti.

chp’nin 'şark sorunu' 

chp, doğu ve güneydoğu bölgesinde varlık gösteremedi. 2011 genel seçimlerinde en çok oy aldığı il chp lideri kemal kılıçdaroğlu’nun memleketi tunceli’ydi. chp yerel seçimlerde tunceli’de  umduğunu bulamadı. 2009 yerel seçimlerinde tunceli’yi dtp kazanmıştı, bu kez kazanan yüzde 42 ile bdp oldu. chp oyları yüzde 30.4’te kaldı. chp tunceli’de kemal kılıçdaroğlu’nun doğduğu ilçe olan nazimiye’yi kazandı. diyarbakır’da ise chp 0.9 oranında oyla hüda-par’ın da gerisinde kaldı.

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;