Haber analiz

Portre: Mitt Romney

Cumhuriyetçi Parti için yarışacak olan ABD'li başkan adayı, iş adamlığı geçmişi nedeniyle ekonomik söylemlerini öne çıkarmaya çalışıyor.

Konular: Amerika

Haberin Öne Çıkanları

Dört yıl valilik yaptı

2008'de de yarışmıştı

Beşinci kuşak Mormon

Romney, New Hampshire'da düzenlenen bir kampanya toplantısında ailesiyle birlikte.
Romney, New Hampshire'da düzenlenen bir kampanya toplantısında ailesiyle birlikte. [Reuters]

abd'de, cumhuriyetçi parti'nin ön seçim sürecini galip bitirerek, 6 kasım günü düzenlenecek abd başkanlık seçiminde, başkan barack obama'nın rakibi olan mitt romney, 2008 yılındaki seçimlerde de aday olmak istemiş, fakat cumhuriyetçilerin adayı john mccain olmuştu.

massachusetts eyaletinin 70. valisi olan romney, bu görevi 2002 yılında devraldı. ikinci kere aday olmayan siyasetçi, 4 ocak 2007 tarihinde koltuğunu bıraktı.

beşinci kuşak mormon olan 64 yaşındaki romney, 1960’larda fransa’da misyoner olarak 2,5 yıl yaşadı. fransızca da bilen siyasetçinin, mormonluğun hristiyanlık içinde yeri olmadığını düşünen muhafazakar çevrelerin desteğini alamama ihtimali nedeniyle seçimde yeterli oy toplayamayacağı partinin tabanında birçok kez dile getirildi.

milyonlarca dolar serveti olan eski işadamı, cumhuriyetçi parti’nin merkezinde sayılıyor ve rakiplerine göre daha ılımlı bir söyleme sahip. 

'değişmemize gerek yok'

valilik deneyimine ek olarak, iş dünyasında risk sermayedarı olarak geçirdiği dönemden de güç aldığını söyleyen siyasetçi, obama’nın ‘değişim’ söylemi karşısında şu ifadeleri kullanıyor:

“başkanımız abd’yi kökten değiştirmek istediğini dile getirdiğinde kaygılanıyorum. ülkenin değiştirilmeye ihtiyacı yok. ben abd’yi eski haline getirmek, bugünkü gidişatı tersine çevirmek istiyorum."


romney'nin, amerikalıların yüzde 47'sini, 'devlete bağımlı olarak yaşayan'
kişiler şeklinde tanımladığı video tepki almıştı. [motherjonesvideo, youtube]

cumhuriyetçi aday, ekonomi alanında özellikle iş dünyasının üzerindeki vergileri azaltmayı, federal düzenlemeleri zayıflatmayı ve harcamaları düşürmeyi vaat ediyor.

romney, dış politika alanında ise obama yönetimini, israil’e karşı çok sert bir tutum takındığı gerekçesiyle eleştirirken, abd'nin iran ve çin politikalarının gerektiğinden zayıf olduğunu vurguluyor.

bazı uzmanlar, cumhuriyetçilerin bir kesimine nazaran daha ılımlı bir duruş sergileyen romney’nin, yeterince muhafazakar olmadığına dair şüpheleri ortadan kaldırması gerektiğini ifade ediyor.

‘Düşünmeden konuştum’

videonun yayımlanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen romney, görüntülerdeki sözleri düşünmeden söylediğini belirterek, “nazikçe ifade edilmemiş sözler. bir soruya yanıt olarak düşünmeden konuşuyordum. bunu, o ortamda yaptığımdan daha etkili ve verimli ifade edebilirdim.” dedi.

tartışmalı video

öte yandan, seçim gününe yaklaşılırken, basına sızan ve bir bağış toplama etkinliğinde çekildiği belirtilen bir video, abd'li siyasetçinin kampanyası açısından önemli sorun yarattı.

romney görüntülerde, obama'yı destekleyen amerikalıları, ‘devlete bağımlı olarak yaşayan’ ve ‘kendi hayatlarını önemsemeyen’ kişiler olarak tanımlıyor.

'kendilerini mağdur’ olarak tanımlayan' söz konusu amerikalıları hiçbir zaman kendi kampanyasının tarafına çekemeyeceğini kaydeden cumhuriyetçi aday, bağışçılara şu ifadelerle sesleniyor:

“[amerikalıların] yüzde 47'si onunla [obama ile] birlikte hareket ediyor. bunlar devlete muhtaç; bunlar kendilerinin mağdur kimseler olduklarına inanıyorlar; bunlar hükümetin onlarla ilgilenmek gibi sorumluluğu olduğuna inanıyorlar; bunlar yiyecek, barınak, sağlık hizmetleri edinmeye hakları olduğuna inanıyorlar. ve [onlara göre] hükümet bunu onlara vermeli.”

romney videoda ayrıca, ''dolayısıyla, benim işim, bu insanların derdine düşmek değil" ifadesini kullanıyor.

obama ise bu sözlere, “eğer başkan olmak istiyorsanız, sadece bazı kişiler için değil, herkes için çalışmalısınız” yorumuyla cevap vermişti.

romney'nin, serveti nedeniyle orta sınıf amerikalıları anlayamayacağı görüşü, yorumcular tarafından sık sık dile getiriliyordu. siyasetçi, adaylığı kesinleşmeden önce, bir diğer cumhuriyetçi aday adayı olan teksas eski valisi rick perry’e, bir tartışma sırasında ‘10 bin dolarına iddiaya girme’ teklifinde bulunmuş ve tepki almıştı.

seçimlerden önce başkan barack obama ile toplam 4 kere televizyon ekranlarında tartışma platformuna katılacak romney, ilk tartışmadan rakibine göre avantajlı ayrıldı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;