Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu
17 Aralık'ta bir tahliye daha
Rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında örgüt kurmak suçlamasıyla tutuklanan Rüçhan Bayar serbest bırakıldı. Tahliye edilenlerin sayısı üç oldu.
Haberin Öne Çıkanları
17 Aralık'ta bir tahliye daha
Bu üçüncü tahliye

daha önce de muacet korkmaz ve emir eroğlu tahliye edilmişti. rüçhan bayar örgüt kurmak ve eski içişleri bakanı muammer güler’in oğlu barış güler ile ona rüşvet verdiği iddia edilen rıza sarraf arasında alışverişi sağlamakla suçlanıyordu.
17 aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasını başlatan tüm savcılara dosyadan el çektirilmişti.
17 aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu
hükümet ile yargı arasında krize neden olan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu 17 aralık 2013'te başladı. operasyon talimatını eski ergenekon savcısı zekeriya öz’ün koordinasyonunda savcı celal kara verdi. içişleri bakanı muammer güler’in oğlu barış güler, ekonomi bakanı zafer çağlayan’ın oğlu salih kaan çağlayan, çevre ve şehircilik bakanı erdoğan bayraktar’ın oğlu abdullah oğuz bayraktar, halkbank genel müdürü süleyman aslan, işadamları ali ağaoğlu, rıza sarraf ve fatih belediye başkanı mustafa demir’in de aralarında bulunduğu 89 kişi gözaltına alındı.
bir sonraki gün medyaya soruşturma dosyası ile ilgili haberler sızmaya başladı. iddiaya gore örgüt lideri rıza sarraf’tı. sarraf'ın bürokraside 4 bakanla geliştirdiği ilişkiler ve rüşvet çarkı sayesinde kara para aklama, altın kaçakçılığı gibi suçlar işlediği öne sürüldü. barış güler’in evinde yapılan aramalarda görüntülenen paralar günün en çarpıcı konusu oldu. halk bankası genel müdürü arslan’ın evindeki ayakkabı kutusundan çıkan 4.5 milyon dolar, bazı telefon görüşmesi kayıtları ve fotoğraflar medyada yer aldı. emniyet'te operasyonu gerçekleştirenlerin de aralarında olduğu 5 şube müdürü görevden alındı. yerlerine ise aynı hızla yeni atamalar yapıldı. soruşturmaya 2 de ek savcı atandı.
sonrasında istanbul emniyet müdürü, davada görev alan polisler ve son olarak da savcılar görevden alındı. hükümet bunun kendilerini devirmeye yönelik bir darbe girişimi olduğunu, gerçekleştirenin de yargı ve emniyette yapılandığını iddia ettiği gülen cemaati olduğunu savundu. gülen cemaati bu iddianın yolsuzluğu kapatmaya yönelik olduğunu ve başbakan'ın iddia ettiği gibi devlette paralel bir oluşumları olmadığını iddia ediyor.
soruşturma ardından hükümet, hakimler ve savcılar yüksek kurulu'nun yapsını değiştirmek istedi. muhalefet bunun yargı bağımsızlığına aykırı olduğunu söyledi.
kaynak: ajanslar
Yorumlar