Türkiye
Asansör faciasında Başbakanlık devrede
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mecidiyeköy'deki asansör faciasını araştırması için Başbakanlık Teftiş Kurulu'nu görevlendirdi. Hükümet Sözcüsü Arınç, İLO'nun inşaat ve madenlerle ilgili sözleşmelerinin de onaylanacağını söyledi.

bakanlar kurulu'nun toplantısında ana gündem maddesi mecidiyeköy'de 10 işçinini hayatını kaybettiği asansör faciasıydı. toplantının ardından açıklama yapan hükümet sözcüsü bülent arınç, "şüphesiz bir iş kazası olduğu anlaşılıyor" derken, başbakan ahmet davutoğlu'nun konuyu araştırması için başbakanlık teftiş kurulu'nu görevlendirdiğini açıkladı. istanbul cumhuriyet başsavcılığı tarafndan adli soruşturma başlatıldığını belirten arınç, bakanlar kurulu toplantısının sonuçlarını da aktarırken, "idari bakımdan bir sorumluluk var mıdır? idari soruşturma da devam ediyor. ilgili bakanlıkların bir çalışması var. en çok suç kimdedir gerekirse bilirkişi incelemeleri yapılmak kaydıyla haklarına davalar açılacaktır" dedi.
ilo sözleşmeleri onaylanacak
sözcüsü arınç, ilo'nun 167 sayılı inşaat işlerinde güvenlik ve sağlık sözleşmesi ile 176 sayılı maden işyerlerindeki güvenliğin sağlanmasına ilişkin sözleşmesinin onaylanmasını uygun bulan tasarıların bir an önce tbmm'ye gönderilmesinin kararlaştırıldığını ve yeni yasama döneminin başında bunların kanunlaştırılacağını söyledi.
"adli soruşturmaya bir müdahalemiz söz konusu değil" diyen arınç şöyle konuştu:
"idari soruşturma belediyeleri de kapsayacak şekilde devam etmektedir. başbakanımız kendi karar verdi, başbakanlık teftiş kurulu'nu görevlendirdi. eksikli var mıdır, yasal düzenlemelere ihtiyaç var mıdır? yetki ve sorumlulukla kimlerdir? bunları başbakanlık teftiş kurulu'na hazırlanması için başbakanımız talimat vermiştir. çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığımız tarafından ölüm geliri, ölüm aylığı süratla bağlanacak. ilo sözleşme maddeleriyle ilgili, iş sağlığıyla ilgili tavsiyelerini çıkardığımız kanunlarla sağlamıştık. ilo sözleşmelerindeki avrupa standartlarının hayata geçirilmesi için ek kanunların tbmm'ye gönderilmesi ve kanunun çıkarılması sağlanacaktır."
arınç, inşaat sektörünün en çok işçi ölümüyle sonuçlanana sektörü olduğu bilgisini de verirken, "o kadar yasal düzenleme yapıyoruz, o kadar güvenlik tedbiri alıyoruz, hala bu kadar işçi hayatını kaybediyor? iş sektörlerinde en çok oranın inşaat sektöründe olduğu kayıt edilmiştir. inşaat sektöründe son 5 yılda ortalama her yıl 351 işçiyi kaybettik. binlerce insanın çalıştığı sektörde bu sayının yüksek bulunmasını biz önemsiyor. en çok ölümlü iş kazası inşaat sektöründe oluyor. nakliyat sektöründe 115. maden sektöründe 2012 sonu itibariyle, soma'yı katmazsak ortalama 74" dedi.
'ne iş olsa yaparım abi dönemi geçti'
arınç, istanbul'daki kazayla ilgili tespitleri olduğunu, işverenin çalıştırdığı 185 işçinin bulunduğunu, 45 ayrı taşeron firmanın da 1316 işçi çalıştırdığını belirtti
arınç, "asansörün operatörlüğünü de yaptığımız hıdır ali genç de olaydan birkaç gün önce işe başlamış. bizim tespitlerimize göre kazanın neden olmuş olabileceğini az çok anlıyoruz. ama bunu bilirkişi ve adli tıp çalışmalarının ardından daha ayrıntılı öğrenebileceğiz" dedi.
meslek eğitimine de vurgu yapan arınç, "iş güvenliği eylem planı yapılması kararlaştırıldı. "ne iş verirsen yaparız abi dönemi geçti. mesleki yeterlilik sertifikası almayanların o mesleklerde çalışmaması gerekiğine inanıyoruz" dedi.
kaynak: al jazeera
Yorumlar