Ergenekon davası
AYM: Başbuğ'un hakları ihlal edildi
Anayasa Mahkemesi, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un davasında gerekçeli kararın yasal süre içinde yazılmamasını "hak ihlâli" olarak saydı. Yerel mahkemeden tahliye talebini değerlendirmesini istedi.
Haberin Öne Çıkanları
Başbuğ için 'hak ihlâli' tespiti
Anayasa Mahkemesi kararını verdi

anayasa mahkemesi (aym) eski genelkurmay başkanı ilker başbuğ'un "uzun tutukluluk nedeniyle özgürlükten yoksun bırakıldığı" şikayetini kabul etmedi.
ancak aym, başbuğ'un bu gerekçeyle yaptığı tahliye başvurusunun yerel mahkeme tarafından "etkili bir şekilde incelenmeden reddedildiği" sonucuna vardı.
aym, istanbul 13. ağır ceza mahkemesi'nce verilen mahkumiyet kararına ilişkin gerekçenin açıklanmamış olması nedeniyle temyiz edilemediğini vurguladı.
bu nedenle başbuğ'un yargıtay'a temyiz başvurusu yapamamasının "kişi hürriyeti ve güvenliği kapsamında makul sürede yargılanma hakkını ihlâl" sonucu doğurduğu belirtildi.
avukatı başvuracak
mahkeme, bin 706 lira yargılama giderinin de başbuğ’a ödenmesine hükmetti. anayasa mahkemesi oy birliğiyle alınan kararı "gereğini yapması ve başbuğ’un tahliye talebi hakkında karar vermesi" için istanbul 13. ağır ceza mahkemesi'ne gönderecek. başbuğ'un avukatı ilkay sezer al jazeera'ye kararı gördükten sonra değerlendirme yapacağını söyledi. sezer, mahkemeye tahliye talebini ileteceğini de açıkladı.
istanbul 13. ağır ceza mahkemesi, ilker başbuğ'un tahliye taleplerini dosyayı karara bağladığı ve bu nedenle işlem yapamayacağı gerekçesiyle değerlendirmeye almıyordu.
mahkeme ivedilikle görüştü
anayasa mahkemesi, başbuğ’un bireysel başvurusunu ivedilikle karar alınması için gündemine almıştı. bu kapsamda mahkeme adalet bakanlığı’ndan ilker başbuğ’un durumuyla ilgili görüş istedi. görüşün ulaşmasının ardından anayasa mahkemesi toplandı.
'hak ihlâli tespit edilsin'
ilker başbuğ 'görevsiz' mahkemede yargılandığını ve iki yıldır tutuklu olduğunu belirterek anayasa mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu. başbuğ, "özel yetkili mahkeme uygulamaları sonucu anayasa'nın 'kişi hürriyet ve özgürlüğü'nü düzenleyen maddesinin ihlâl edildiğinin tespitini" istemişti.
başbuğ hakkındaki suçlama
ergenekon davası kapsamında "darbeye teşebbüs etmek ve terör örgütü yöneticisi" olmakla suçlanan başbuğ, 5 ağustos'ta ömür boyu hapis cezası aldı. başbuğ, 5 ocak 2012'de tutuklanmış ve cezaevine konulmuştu. ergenekon davasına bakan istanbul 13. ağır ceza mahkemesi, davayla ilgili kararını 5 ağustos 2013'de verdi ancak 7 ay geçmesine rağmen hâlâ gerekçeli kararının yazımını tamamlayarak dosyayı yargıtay'a göndermedi.
adalet bakanlığı, bireysel başvuruyla ilgili anayasa mahkemesi'ne gönderdiği görüşünde, ilk derece mahkemesi kararıyla başbuğ'un tutukluğunun sona erdiğini, bu nedenle tutukluluk süresinin bir yıl yedi ay olduğunu belirtmişti.
kaynak: al jazeera
Yorumlar