Bahreyn'de isyan
Bahreyn yabancı basını suçladı
Ülkede yaşanan şiddet olaylarının 'medyanın tahriğiyle' gerçekleştiğini iddia eden Kral Hamad, kasıtlı bir kampanyanın yürütüldüğünü belirtti.
Haberin Öne Çıkanları
'Gerçeklerle çelişiyor'
Formula 1 gerginliği
Sünniler yönetiyor

bahreyn kralı şeyh hamad bin isa el halife, yabancı basının ülkede yaşanan olayları abarttığını ve şiddeti kışkırttığını söyledi.
kral hamid açıklamasında, “yabancı basının br kısmının, bahreyn vatandaşlarını birbirine düşürmek, gerçekleri farklı şekilde yansıtmak ve öfkeyi kışkırtmak amacıyla maksatlı bir kampanya yürüttüğü açıkça görülüyor” ifadesini kullandı.
söz konusu basın kuruluşlarının hangileri olduğu hakkında detay vermeyen kral, bahreyn’in ifade özgürlüğünü garanti altına alması gerektiğini de söyledi.
bahreyn yönetimi, ülkede nisan ayında yapılan formula 1 yarışları öncesinde gazetecileri ülkeye sokmadığı gerekçesiyle basın özgürlüğü gruplarından tepki görmüştü.
bahreynli muhalifler, formula 1 yarışını ülkede yaşananları meşrulaştırdığı ve şiddet olaylarının üstünü örttüğü gerekçesiyle protesto etmişti.
yapılan gösterilere güvenlik güçleri sert müdahalede bulunmuştu.
'gerçeklerle çelişiyor'
yaşanan olaylar sırasında ülkeyi terkeden bahreynli gazeteci ali el deyri, kral’ın açıklamalarını eleştirdi. yönetimin açıklamalarıyla sokakta yaşananlar arasındaki uçurumun her geçen gün arttığını söyleyen el deyri, gerçeklerin kral’ın sözleriyle çeliştiğini ifade etti.
bahreyn kralı hamad bin isa el halife, siyasi reformlar konusunda harekete geçeceğini 20 mart’ta duyurmuştu.
önerilen reformların hayata geçmesinin önemli bir değişim getireceğini aktaran el halife, değişikliklerin güvenlik, hukuk, medya ve eğitim alanlarını kapsadığını belirtmişti.
geçen yıl kasım ayında bahreyn’deki olayları inceleyen bağımsız bir komisyon, güvenlik güçlerini yoğun işkence ve keyfi tutuklamalar nedeniyle eleştirmişti. komisyon, ülkenin insan hakları sicilini iyileştirmek için salı günü bir dizi reform önerisi sunmuştu.
sünniler yönetiyor
sünni el halife ailesi, şiilerin çoğunlukta olduğu, abd askerlerini de barındıran stratejik önemi yüksek körfez ülkesini 200 yıldan uzun süredir yönetiyor.
çoğunluğu genç olan şii göstericiler, hükümetin reform talebine yanıt vermemesi konusunda hayalkırıklığı içinde. bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini oluşturan şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını belirtiyor.
şiilerin ayaklanmasına sünni gruplar ise karşı gösterilerle meydan okuyor. suudi arabistan’ı müttefik olarak gören sünniler, iran tarafından desteklendiğini düşündükleri şiilere yeni haklar verilmesi konsunda istekli değil. uzmanlara göre riyad yönetimi de bahreynli şiilerin reformlarla daha fazla güç kazanmasını istemiyor.
hükümetin reform adı altında yaptığı bazı değişiklikler ise muhalefet tarafından ‘makyaj’ olarak nitelendirilmiş ve bu adımların talepleri karşılamadığı belirtilmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar