Türkiye

Balyoz'da komutanlara müebbet

Darbe davasında kararını açıklayan mahkeme, emekli generaller Çetin Doğan, İbrahim Fırtına ve Özden Örnek'in cezalarını 20 yıla indirdi.

Konular: Balyoz davası

Haberin Öne Çıkanları

'Eksik teşebbüs'

34 sanık beraat etti

Ersöz'ün dosyası ayrıldı

Gün boyu duruşma sonucunu heyecanla bekleyen sanıkların aileleri, mahkemenin kararıyla yıkıldı. [AFP]

Balyoz'un kronolojisi

türkiye'de ilk kez sivil mahkeme bir darbe davasında hüküm verdi, darbe teşebbüsü iddiasıyla 2010'da açılan ve 250'si tutuklu 365 sanığın yargılandığı 'balyoz planı' davasında kararlar açıklandı.
 
davanın bir numaralı sanığı emekli orgeneral çetin doğan hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. mahkeme ayrıca emekli generaller eski hava kuvvetleri komutanı ibrahim fırtına ve eski deniz kuvvetleri komutanı özden örnek'i de aynı cezaya çarptırdı.
 
mahkeme heyeti 'darbeye teşebbüs eksik kaldığı' için emekli üç generalin cezalarını 20'şer yıla indirdi.
 
davaya bakan istanbul 10. ağır ceza mahkemesi, 80 isim hakkında önce ağırlaştırılmış müebbet hapse hükmetti, ardından cezaları 18'er yıla düşürdü. bu cezayı alan askerlerden öne çıkanların isimleri şöyle:
 
orgeneral bilgin balanlı
emekli orgeneral ergin saygun
eski mgk genel sekreteri emekli orgeneral şükrü sarıışık
mhp milletvekili emekli korgeneral engin alan
koramiral abdullah can erenoğlu
emekli korgeneral yurdaer olcan
emekli korgeneral nejat bek
emekli koramiral ahmet feyyaz öğütçü
emekli koramiral kadir sağdıç
emekli tuğgeneral süha tanyeri
tümgeneral gürbüz kaya
tümgeneral halil helvacıoğlu
tuğamiral abdullah gavremoğlu
emekli albay cemal temizöz
 
36 kişiye beraat

tutuklu sanıklardan hiçbirini tahliye etmeyen mahkeme heyeti, davada 36 sanığın beraatine karar verdi.
 
ergenekon davasında da yargılanan emekli albay levent ersöz'ün dosyasını ayıran mahkeme, emekli albay dursun çiçek hakkında da 16 yıl cezaya hükmetti.
 
mahkeme ayrıca tutuksuz yargılanan sanıklardan 75 kişiye hapis cezası verdi. duruşma salonundaki altı sanık tutuklanırken, 69 sanık hakkında da yakalama emri çıkarıldı.
 
davanın tek sivil sanığı eski havelsan genel müdürü ömer faruk ağa yarman'ın da 13 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum edildi.
 
liderlerin tepkisi
 
balyoz davasında kararın açıklanmasıyla türkiye'nin gündemi değişti, sonuçla ilgili görüşü sorulan başbakan recep tayyip erdoğan, "gerekçeyi bilmeden bu konuyla ilgili açıklama yapmam doğru olmaz. ilk derece mahkeme kararından sonra bir de yargıtay süreci var. yargıtay kararını da takip etmek, görmek durumundayız. bizim tüm temennimiz, arzumuz buradan haklı bir kararın çıkmasıdır" dedi.  
 
ana muhalefet kanadından chp lideri kemal kılıçdaroğlu ise, "türkiye'de  nereden gelirse gelsin her türlü darbeye karşıuız... ama bir ülkede adil yargılama yoksa, kişileri alacaksınız içeri atacaksınız, savunma hakkı vermeyeceksiniz, bunu kabul etmiyoruz. özel yetkili mahkemeleri kabul etmiyoruz'' dedi. 
 
kılıçdaroğlu, "adalet, kutsal, üzerine titrenmesi gereken bir kavramdır. onu yüceltmemiz gerekir. iktidar adalet kavramını da çöp sepetine attı" ifadelerini kullandı. 
 
mhp genel başkanı devlet bahçeli de, partisinden istanbul milletvekili seçilen emekli korgeneral engin alan'ın 18 yıl hapis cezası almasıyla ilgili olarak, "millet vekaletini seçimle almış bir milletvekilinin mesnetsiz ve haksız yere cezalandırılması, millet iradesine sürülmüş kara bir leke, telafisi çok zor olacak hakaret ve saygısızlıktır" dedi.

sanıklardan ortak açıklama
 
mahkemenin verdiği kararlarla ilgili sanıklardan ortak bir açıklama yapıldı. 250 sanığın imzasını taşıyan metni avukat hüseyin ersöz okudu. 
 
metinde, şu ifadeler yer aldı:
 
''balyoz davasında toplu tutuklama ve toplu yargılama ile işlenen hukuk cinayeti, bugün verilen kararla hukuk katliamına dönüşmüştür. aslında katledilen cumhuriyetimiz ve geleceğimiz olmuştur. mahkemenin kararı bizi hiç şaşırtmadı. çünkü kesinlikle siyasi olan bu davanın neticesinin de hukuki olması beklenemezdi.
 
aziz türk milleti emin olsun! bizler vatanımıza, milletimize, devletimize ve bayrağımıza asla ihanet etmedik. vicdanımız temiz. bizlerin değişmez başkomutanı mustafa kemal atatürk'tür ve izleyeceğimiz yol o'nun manevi mirası olan akıl ve bilim yoludur. bunu hiçbir güç değiştiremez. vatan sağ olsun!''
 
ailelerde büyük üzüntü
 
duruşmayı izleyen ve dışarıda bekleyenlerden sanık yakınları, hapis cezalarının açıklanmasıyla adeta yıkıldı. gözyaşlarına hakim olamayan bazı sanık yakınlarından baygınlık geçirenler oldu, bu kişiler duruşma salonunun önünde hazır bekletilen ambulanslara taşındı. bazı sanık yakınları ise tepkilerini, "türkiye laiktir laik kalacak" ve "mustafa kemal'in askerleriyiz" sloganlarıyla gösterdi.
 
hapis cezalarını öğrenen sanık yakınları birbirlerini teselli etmeye çalıştı. [aa]
 
16 yıl hapis cezası alan emekli albay dursun çiçek'in avukat kızı irem çiçek, "benim saygı duyduğum yargıçların, savcıların geldikleri durumu görünce, ileriye dönük çok da umudum olduğunu söyleyemeyeceğim" diye konuştu. 
 
en ağır cezayı alan emekli orgeneral çetin doğan'ın eşi, "hiç bir sanık yakını, ne anneler, ne babalar, ne de çocuklar, hiç biri haklarını helal ediyor. bu insanlara, mahkemeye destek veren medyaya, onlara destek veren siyasi, sivil, asker, bizlerin arkasında durmayan kim varsa onlara, haklarını helal etmiyorlar" dedi. 
 
bu arada sanık yakınları, kaldıkları cezaevlerine otobüslerle götürülen tutuklu sanıkları el sallayarak uğurladı. sanık yakınları, bu sırada ''türkiye sizinle gurur duyuyor'' sloganları attı.
 
yargılamada tartışmalar
 
yaklaşık iki yıllık yargılama sürecinde pek çok konu tartışma yarattı. kendilerine yöneltilen 'darbe teşebbüsü' suçlamasını kabul etmeyen sanıkları savcılığın sunduğu delillerin dijital ortamda eski tarihlere dönük olarak şekilde üretildiği öne sürdü.
 

Balyoz Davası

2002-2003 yıllarında, birinci ordu komutanlığı bünyesinde hazırlandığı ileri sürülen 'balyoz planı' seminerinden el edilen delillerle sanıklar askeri darbe ile hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüsle suçlanıyor. plan ilk olarak taraf gazetesinin 20 ocak 2010 tarihli haberiyle ortaya çıkmış, belgelerin gazete tarafından istanbul adliyesi’ne teslim edilmesi sonrası soruşturma başlatılmıştı. 

ayrıca isimsiz ihbar mektupları ve tanıkların dinlenmesi de, sanıklarla mahkeme heyeti arasında bugüne kadarki başlıca tartışma konuları arasında oldu.
 
eski genelkurmay başkanları hilmi özkök ve yaşar büyükanıt gibi isimlerin tanık olarak dinlenirken, bazı sanıklar dinlenmesini istedikleri tanıkların mahkeme tarafından dikkate alınmadığını savundu. bu nedenle, mahkemenin adil yargılama yapmadığını ileri süren avukatlar bir süredir duruşmalara katılmayarak hakimleri protesto ediyordu.
 
savcı 20 yıla kadar hapis istemişti
 
savcılık 29 mart’ta sanıklar hakkındaki ceza taleplerini içeren 920 sayfalık öngörüşünü mahkemeye sunmuştu. özel yetkili istanbul cumhuriyet savcıları savaş kırbaş ve hüseyin kaplan, 30 cd ile birlikte mahkeme heyetine sundukları dosyada, 365 sanığın "türkiye cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs" suçundan, 15 ile 20'şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını istemişti.
 
kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;