Filistin

Batı Şeria'da Hamas'a gözaltı

Batı Şeria'daki Filistin yönetimine bağlı güvenlik güçleri, İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın eski yöneticisine cenaze töreni düzenleyen Hamas mensubu 40 kişiyi gözaltına aldı.

Konular: Ortadoğu
Filistinliler, isimsiz bir şekilde sadece rakamların mezar taşlarına yazıldığı Filistinli esirler için "Rakam Şehitleri" diyor [Al Jazeera]
filistinli bir güvenlik kaynağının yaptığı açıklamaya göre hamas mensubu 40 kişi, aralarında izzeddin el-kassam tugayları'nın eski yöneticisi muhammed el-hanbeli'nin de bulunduğu dört kişiye cenaze töreni düzenledikten sonra başlatılan arama sonucu gözaltına alındı.

israil 18 mart salı günü, yıllardır "rakamlar mezarlığı"nda tuttuğu, muhammed el-hanbeli, muhammed hamuda, ahmet yasir ve cemil half'ın cesetlerini filistinli yetkililere teslim etmişti.

hanbeli, hamuda ve yasir'nin cenazesi nablus’ta, half'ın cenazesi ise beytüllahim şehrinde binlerce filistinli'nin katıldığı cenaze töreninin ardından 19 mart çarşamba günü toprağa verilmişti.

hamas'tan kınama

gazze'deki hamas yönetimi, batı şeria'daki filistin yönetiminin hamas mensuplarına yönelik gözaltılarını kınadı. açıklamada, bu gözaltıların, 'batı şeria'daki güvenlik güçlerini yönetenlerin, halkın gösteri düzenlemesinden ve direniş seçeneği etrafında toplanmalarından ne kadar korktuklarının bir göstergesi olduğu' ifade edildi.

hamas, ramallah yönetiminin hanbeli'nin cesedinin toprağa verilmesini engellemeye çalıştığını, önce hanbeli'nin posterinin yırtıldığını, gece saatlerinde de gözaltıların yapıldığını kaydetti.  

hamas cesetlerin teslim edilmesinden sonra izzeddin el-kassam tugayları'nın eski komutanı hanbeli için batı şeria’nın kuzeyindeki nablus kentinde daha önce görülmemiş görkemli bir cenaze töreni düzenleneceğini açıklamıştı.

'rakam şehitleri'

israil'in "rakam mezarlığı" denilen mezarlıklara gömdüğü filistinlilere "rakam şehitleri" deniyor. "rakam şehitleri"nin kaç kişi olduğu, kaç mezarlıkta yattığı tam olarak bilinmiyor. ancak tahminen yüzlerce kişi olduğu belirtiliyor. 

israil hapishanelerinde ölmüş ya da savaşta öldürülmüş olan her filistinli'nin gömüldüğü mezara bir sayı veriliyor. numaralandırılmış mezarlardan her birinde yatan kişinin kimlik bilgileri ise sadece israil'in resmi kurumları tarafından biliniyor. her ölü ile ilgili ayrı bir dosya tutuluyor. ölülerin kimliği ise aileleriyle paylaşılmıyor. 

israil, filistin yönetimiyle devam eden barış görüşmeleri çerçevesinde "iyi niyet adımı" olarak 36 filistinli'nin cesedini teslim edeceğini duyurmuştu. filistin tarafı, daha önce kimliği belirlenemeyen bazı cenazeleri teslim almayı reddetmiş, israil'deki insan hakları örgütleri de israil ordusunu, defnedilenlerin kimlik bilgilerini kayıt altına almaya önem vermemekle eleştirmişti.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;