Bosna-Hersek

Bosna'da bir istifa daha

Bosna Hersek'teki protesto gösterilerinin ardından Una-Sana Kantonu Başbakanı Hamdiya Lipovaça istifa etti. Lipovaça, on kantondan oluşan Bosna Federasyonu'nda görevinden ayrılan dördüncü kanton başbakanı oldu.

Konular: Balkanlar, Avrupa
Lipovaça, yeni hükümet seçilene kadar görevinin başında kalacak. [AA]

una sana kantonu başbakanı lipovaça, görev bölgesinin en büyük kenti bihaç'ta dört gündür eylem yapan protestocuların çağrısına kulak vererek istifa etti. protestolara engel olmaya çalıştığını belirten lipovaça, bunun için gereken bedeli ödemeye hazır olduğunu söyledi.

sabaha karşı toplanan una-sana kantonu meclisi, lipovaça’nın istifasını oybirliğiyle kabul etti. yeni kanton başbakanının on gün içerisinde seçilmesi bekleniyor. lipovaça, yeni hükümet seçilene dek görevinin başında kalacak.

lipovaça'nın istifasının ardından dört gündür protestoların düzenlendiği bihaç’ta gösteriler kesildi.

saraybosna'da eylem

ancak eylemler ülkenin başkenti saraybosna'da devam ediyor. göstericiler şehir merkezinde dört ana caddeyi trafiğe kapatırken, ülkedeki iki entiteden biri olan bosnahersek federasyonu hükümetine istifa çağrısında bulundu. polis ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı gösterilerde henüz herhangi bir olay yaşanmadı. 

kuzeydoğudaki tuzla kentinde de bir grup, protesto eylemi düzenledi. tuzla'daki gösteriler sırasında, cuma günü yakılan tuzla kantonu hükümet binası önünde toplanan kalabalık, meclis üyelerinden yeni kanton hükümetini kurmalarını ve eski hükümetten kimseye vermemelerini istedi.

belgrad'ta destek eylemi

sırbistan'ın başkenti belgrad'dan da bosna hersek'teki göstericilere destek geldi. sosyal medyada organize olan eylemciler, üzerinde "bosna hersek halkına destek", "bugün tuzla, yarın belgrad",  "antifaşist tuzla'ya selam", "cesur bosna seninleyiz", yazan dövizlerle komşu ülkedeki portestonlara mesaj verdi. 

cumhurbaşkanlığı önünde gösteri

gündüz saatlerinde saraybosna’daki cumhurbaşkanlığı binası önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, binanın önündeki caddeyi araç trafiğine kapatmıştı. göstericiler toplanmaya başlayınca güvenlik nedeniyle bina boşaltıldı. bosna hersek cumhurbaşkanı jelyko komşiç ve bosna hersek federasyonu başkanı jivko budimir da binadan ayrıldı. cuma günü cumhurbaşkanlığı binası göstericiler tarafından yakılmıştı.

çarşamba günü kamu çalışanları, bosna hersek'in üçüncü büyük kenti tuzla'da bazı fabrikaların özelleştirilmesi ve aylardır maaşlarının ödenmemesini protesto etmişti. şiddetlenen eylemler cuma günü başka şehirlere de yayılmıştı.

protesto gösterilerinde 187'si polis, 161'i eylemci olmak üzere toplam 348 kişi yaralandı. eylemciler, ondan fazla kamu binasını ateşe verdi. 

gösterilerin ardından on kantondan oluşan bosna-hersek federasyonu'nda tuzla kantonu başbakanı sead çauşeviç, zenitsa-doboy kantonu başbakanı munib huseyinagiç ve saraybosna kantonu başbakanı suad zelykoviç de istifa etmişti.  

hafta sonunda küçük çaplı gösteriler dışında saraybosna'da durum sakinleşirken, eylemler sırasında gözaltına alınanların hepsi serbest bırakılmıştı. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;