Haber

Çalışma kurulu üyeleri açıklandı

Çocuk ve aile profil kriterlerini belirleyen kurulun üyeleri, 'Güvenli İnternet' yürürlüğe girdikten 17 gün sonra açıklandı.

Haberin Öne Çıkanları

İsim listesi açıklandı

3 akademisyen var

'Göstermelik kurul'

11 kişiden oluşan kurulda TİB İnternet Dairesi Başkanı Osman Nihat Şen de var. [AA]

'Güvenli İnternet' nedir?

isteğe bağlı olan hizmet, 'aile' ve 'çocuk' profillerini içeriyor. kullanıcılar istedikleri takdirde internet servis sağlayıcılarına bildirerek bu iki profilden birine geçebiliyor. hiç bir talepte bulunmayan 'standart' kullanıcı sayılıyor. 

bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu (btk),  4 ağustos tarihli internet düzenlemesinde adı geçen ve filtre listelerini oluşturmakla görevlendirilen ‘güvenli internet hizmeti çalışma kurulu’ üyelerinin isimlerini al jazeera’ye açıkladı. 

kurulda görev yapanların isimleri, ‘güvenli internet’ uygulamaya geçtikten 17 gün sonra belli oldu.

filtre kriterlerini belirleyen bu kurulda yer alan telekominikasyon iletişim başkanlığı (tib) internet dairesi başkanı osman nihat şen, "bu komisyon çocuk ve aile profili kriterlerini belirliyor ve ayrıca başvuruları değerlendiriyor. her biri konusunda uzman insanlar" diye konuştu.

komisyonun çalışmalarının yaklaşık beş aydır devam ettiğini söyleyen şen, "şimdiye kadar her aya bir kere denk gelecek şekilde bir araya geldik. önümüzdeki ay yeniden toplanacağız" dedi. 

çocuk ve aile profil kriterleri çalışma kurulu’nu oluşturan üyeler şöyle:

  • telekomünikasyon iletişim başkanlığı internet dairesi başkanı osman nihat şen
  • çocuk hizmetleri genel müdürlüğünden daire başkanı osman bilgin
  • aile ve toplum hizmetleri genel müdürlüğünden genel müdür v. beyhan kibar
  • internet kurulunun telekomünikasyon ve enerji hizmetleri tüketici hakları ve sektörel araştırmalar derneği (teder) yönetim kurulu üyesi çığır ilbaş
  • mobil servis sağlayıcıları iş adamaları derneği (mobilsad) genel sekreteri gökçe tekinturhan
  • türkiye dijital oyunlar federasyonu başkanı mevlit dinç
  • btk tüketici hakları daire başkanı fatih akpınar
  • btk hukuk müşaviri atilla öztürk
  • doç. dr. hüseyin cinoğlu: polis akademisi
  • pamukkale üniversitesi tıp fakültesi ruh sağlığı ve hastalıkları bölümü öğretim görevlisi prof. dr. hasan herken
  • selçuk üniversitesi meram tıp fakültesi ruh sağlığı bölümü öğretim görevlisi yrd. doç. dr. sabri hürgüner

'yeterli donanımda değiller'

alternatif bilişim derneği ve internette sansüre karşı ortak platformu üyesi özgür uçkan, açıklanan kurul üyeleri ile ilgili olarak "biliyorsunuz ki alternatif bilişim derneği olarak dava açtık. btk'nın böyle bir kurul oluşturmaya yetkisi yok. ayrıca üyeler ağırlık olarak kamu yöneticileri ve biz onların böyle bir konuda yeterli donanımda olduklarını düşünmüyoruz" diye konuştu. 

demokratik ülkelerde devlet eliyle filtre olmadığını belirten uçkan, "bu kurul, yönetmelikten anladığımız kadarıyla sadece danışmanlık yapacak ve btk filtreyi kendisi oluşturmaya 

Aile ve çocuk profilleri

aile profili kullananlar, 5651 numaralı kanun kapsamında engelli olan siteler dışında, sosyal medya, forum, paylaşım siteleri ve kişisel siteleri de filtrelenmesi isteyebiliyor. çocuk profilinde ise, eğitim, ödev, alışveriş, müzik, oyun, eğlence, bankacılık, haber, e-posta, kamu siteleri, özel şirketler ve e-devlet sitelerine erişim söz konusu. 

devam edecek. bütün bu süreç şeffaf değil. neyin engelli olduğunu bilmiyoruz" diye konuştu. evrimianlamak.org sitesinin çocuk filtresinden erişilmediğine ilişkin haberlere işaret eden uçkan "dolayısıyla ortaya dün yaşanan evrim meselesi, savaş karşıtları gibi örnekler çıkıyor" dedi.  

temel sorunun şeffaflık ve listeleri devletin belirlemesi olduğunu söyleyen uçkan, "kafalarındaki tek tip aile ve çocuk imajına uygun liste belirliyorlar" ifadesini kullandı.

kurulun isimlerinin açıklanmasının tek başına bir şey ifade etmediğini söyleyen uçkan, bilgi edinme kanunu kapsamında bilgi talebinde bulunuyoruz ancak cevap vermeleri gerekiyor olmasına rağmen ya bunu yapmıyorlar ya da suya sabuna dokunmayan cevaplar veriyorlar" dedi. 

'kurulla ilgili bilgi alamadık'

alternatif bilişim derneği başkanı ali rıza keleş ise,  "açıkçası kurulun ne zaman açıklandığı bilmiyorum. biz de çok sormuştuk ve yanıt alamamıştık" diye konuştu.  

kurulun liste belirleme yetkisi olmadığını söyleyen keleş, "yalnızca profiller hakkımda genel kriterler belirleme yetkisi var ve son söz halen btk'nın. zaten ilk düzenlemede bu kurulun adı hiç yoktu, o zaman bunu kim nasıl belirleyecek diye sormuştuk" dedi. apar topar ikinci düzenlemede böyle bir formül bulduğunu söyleyen keleş, 'göstermelik kurulun' süreci meşrulaştırmak adına çıktığını ifade etti.

kurulun yasal dayanağı olmadığını söyleyen keleş, "yasal dayanağı olmadığı gibi oluşturma biçimi de sıkıntılı, bunu anlamış değiliz. burada kritersizlik söz konusu. örneğin kurulda sansür konusunda hassasiyeti olan hiç kimse yok" diye konuştu. 

muhalif gruplar, 'güvenli internet' uygulamasının 'sansür' olduğunu savunuyor. ancak btk ve tib, yaptığı açıklamalarda, bu hizmetin çocukları korumayı hedeflediğini belirterek, uygulamanın 'sansür' olduğunu reddediyor. 

kaynak: al jazeera 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;