Ortadoğu

Davutoğlu: Mülteci yükü paylaşılmalı

Türkiye Dışişleri Bakanı, uluslararası toplumdan, Suriyeli mültecilerin getirdiği büyük yüke ortak olmalarını istedi.

Konular: Türkiye, Suriye

Haberin Öne Çıkanları

80 bini aştı

BM Güvenlik Konseyi toplanacak

Kontroller arttı

Davutoğlu, mülteci dalgasının daha da artması halinde alınacak tedbirlerin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. [AA]

türkiye'ye bulunan suriyeli mültecilerin sayısının 80 bini aştığını söyleyen dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, uluslararası toplumdan, bu konuda kendilerine yardımcı olmasını istedi.

ankara’da düzenlenen islam işbirliği teşkilatı (iit) bağımsız daimi insan hakları komisyonu toplantısının ardından gazetecilere konuşan davutoğlu, suriye’den gelen mülteci yükünün paylaşılması gerektiğini söyledi.

suriye'de son aylarda giderek artan bir insanlık dramının yaşandığını belirten davutoğlu, türkiye’nin suriyelilere karşı hangi etnik ve dini kökenden olursa olsun, insanlık, kardeşlik ve dostluk görevini yerine getirmek istediğini vurguladı. ancak mülteci artışının hızlanması halinde alınacak tedbirlerin gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen davutoğlu, bm güvenlik konseyi’nin perşembe günü sadece bu gündemle dışişleri bakanları düzeyinde toplanacağına dikkat çekti. 

davutoğlu, türkiye olarak, mülteciler konusunda gerekli mekanizmaları harekete geçireceklerini belirtti.

sınır bölgesinde uzun kuyruklar

öte yandan türkiye’nin suriye sınırındaki güvenlik kontrollerini arttırmasının ardından, sınırın suriye tarafında türkiye'ye girmek isteyen binlerce kişi uzun kuyruklar oluşturdu.

türkiye’nin güvenlik önlemlerini artırmasının sebebi, pkk üyelerinin suriyeli sığınmacıların arasında ülkeye sızabileceği endişesi.

davutoğlu daha önce sığınan mülteci sayısının 100 bini bulması halinde, türkiye’nin artık bu kişilere ev sahipliği yapamayacağını ve bm’ye suriye içinde bir tampon bölge oluşturması çağrısında bulunacağını söylemişti.

şam yönetimine karşı isyanın başladığı 18 ay öncesinden bu yana komşu ülkelere kaçan suriyelilerin sayısı 200 bini aşmış durumda.

bm ise daha önceki tahminlerinde, bu sayının bir yılda 185 bin olabileceğini öngörmüştü.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;