El Irakiye meclise dönüyor | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

İşgalin ardından Irak

El Irakiye meclise dönüyor

Irak'ta Başbakan Maliki'ye tepki gösterip parlamento çalışmalarına katılmayan Sünni milletvekilleri, boykotu bitirme kararı aldı.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Güvence aldılar

Oturuma katılacaklar

Biden'la görüştüler

19 Aralık'tan bu yana meclise girmeyen El Irakiye'nin liderliğini eski başbakan İyad Allavi (sağda) yapıyor. [Reuters]

irak’ta, el irakiye bloku bir aydan uzun süren meclis boykotuna son verdi. karar, amerika birleşik devletleri’nin (abd) iraklı liderleri, siyasi parti başkanlarını bir araya getirecek muhtemel ulusal konferans öncesi anlaşmazlıkların çözümü yolundaki çağrısının ardından geldi.

eski başbakan iyad allavi’nin başkanlığını yaptığı el irakiye’nin sözcüsü meysun ed demluci; şiilerden ve kürtlerden irak halkının taleplerinin karşılanması yönünde aldıkları güvence sonrası, meclise dönme kararı aldıklarını söyledi. demluci, tüm milletvekillerinin, meclisin salı günü yapılacak oturumuna katılacağını belirtti. oturumda irak’ın 2012 bütçesi ile genel af yasası tartışılacak. 

demluci, meclise dönme kararlarıyla, cumhurbaşkanı celal talabani’nin çağrısını yaptığı ulusal konferans için uygun ortamı yaratmayı, irak halkına yönelik ‘terör saldırılarına’ ve mezhepçiliğe karşı durmayı amaçladıklarını vurguladı. 
 
el irakiye meclise dönerek ayrıca, cumhurbaşkanı yardımcısı tarık el haşimi’yle ilgili sorunun çözümünü ve başbakan yardımcısı salih el mutlak hakkında verilen gensorunun iptalini hedefliyor. 
 
blok, başbakan nuri el maliki’nin meclisten el mutlak’ın dokunulmazlığını kaldırmasını istemesi ve haşimi hakkında tutuklama emri çıkarılması sonrası, 19 aralık 2011’de milletvekillerinin ve bakanlarının, parlamento oturumlarına ve kabine toplantılarına katılımını askıya aldığını açıklamıştı. 
 
abd’den çağrı
 
abd başkan yardımcısı joseph biden, cuma günü allavi, cumartesi günü de irak meclis başkanı usame en necifi ile birer telefon görüşmesi yapmıştı. 
biden iki lidere de, ‘askıdaki sorunların siyaset kanalıyla çözülmesinin önemini’ vurgulamıştı. 
 
maliki’den orduya uyarı
 
irak başbakanı maliki de cumartesi günü subayları, komutanları ve güvenlik yetkililerini ‘siyasi çekişmelere’ girmemeleri konusunda uyarmıştı. 
 
askeri ve güvenlik yetkililerinin toplantısında konuşan maliki, ‘teröristlerin’ ve katillerin planlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtmişti. irak’ın düşmanlarının elinde mezhep fitnesini körükleme amaçlı umutsuz girişimleri dışında bir şey kalmadığını ve kirli hedeflerini gerçekleştiremeyeceklerini vurgulayan maliki,  ‘aramızda ayrılığa düşebiliriz ancak dışarıya karşı söylemimiz bir olmalı. tek bir devletin değil de farklı ülkelerin yetkilileriymiş gibi konuşmamalıyız’ demişti. 
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;