Türkiye

Erdoğan: Birkaç çapulcudan izin almam

Taksim'deki Topçu Kışlası projesinin arkasında duran Başbakan, AKM'nin yıkılıp opera binasıyla birlikte cami yapılacağını ilan etti.

Haberin Öne Çıkanları

Geri adım atmadı

Diktatörlük yanıtı

CHP özür bekliyor

Erdoğan, daha önce birçok kez belirttiği gibi Topçu Kışlası inşaatının yapılacağını yineledi. [AA]
türkiye'nin en büyük kenti istanbul'da gezi parkı'ndaki ağaçların kesilmesine karşı başlayan gösterilerin altıncı gününde konuşan erdoğan, taksim meydanı'ndaki projeler için kimseden izin almayacaklarını söyledi.
 
istanbul'daki osmanlı arşivi yeni hizmet binası'nın açılış töreninde kürsüye çıkan erdoğan'ın gündeminde taksim'deki gezi parkı gösterileri vardı. gezi parkı'nda kesinleşmiş bir alışveriş merkezi projesi bulunmadığını belirten erdoğan, meydanın doğusundaki atatürk kültür merkezi'nin (akm) yıkılıp yerine opera binası yapılacağını ve meydana ayrıca bir de cami inşa edeceklerini duyurdu.
 
göstericiler ve ana muhalefet partisini hedef alan erdoğan, "akm inşallah yıkılacak. muhteşem bir opera binası olarak, kültür merkezi olarak onu da yapacağız. oradan bir ses verdi. evet cami de yapacağız. ben bunun iznini gidip de chp genel başkanından alacak değilim, birkaç çapulcudan alacak değilim. bize oy verenler bunun yetkisini verdi zaten" dedi.
 
erdoğan, "çok açık ve net söylüyorum: biz bir kaç tane çapulcunun o meydana gelip, insanımızı, halkımızı yanlış bilgilendirmek suretiyle tahrik etmesine, pabuç bırakmayız. bu millet bize reyini verirken, 'tarihime, tabiatıma sahip çık' diye verdi" diye konuştu.

başbakan, eylemcilere tepkisini "işte taksim meydanı'nda, ankara'da, şurada burada milletin, esnafın camını çerçevesini indirenler ne adına indiriyor? soruyorum... ne adına indiriyor? bunun hukukla bir alakası var mı, bunun demokrasiyle bir alakası var mı, hak mücadelesiyle bir alakası var mı? kim ödeyecek şimdi onların paralarını? onlar mı ödeyecekler? tüyü bitmemiş yetimin hakkı var burada, tüyü bitmemiş yetimin hakkı..." sözleriyle gösterdi.

'diktatörlük' yanıtı
 
erdoğan, kendisine 'diktatör' suçlaması yöneltenlere karşı "'efendim erdoğan diktatör'. vallahi ben bu milettin efendisi değilim, diktatörlük benim kanımda yok, cibiliyetimde yok. ben bu milletin hizmetkarıyım. eğer diktatör arayan varsa, kendi geçmişlerine baksınlar. eğer diktatör arayan varsa, işte taksim meydanı'nda, ankara'da, şurada, burada." ifadesini kullandı.
 
'twitter denen bir bela var'
 
erdoğan, açılış törenindeki konuşmasının ardından haber türk kanalında yayınlanan teke tek programına katıldı. erdoğan, programın sunucusundan gelen "proje halka sorulsa daha iyi olmaz mıydı?" şeklindeki soruya, "tarihi bir bina için bunu sormaya gerek yok" yanıtını verdi.

erdoğan, "demokrasi mücadelesi meydanlarda kırıp dökerek verilmez. ben açıklama yaptım, polis aşırı biber gazı kullanmıştır. dün bunların hiçbirini yapmadı, minimize oldu ama ne yaptılar, polisin araçlarını yaktılar" diye konuştu.

göstericilerin örgütlendiği sosyal medyaya da yüklenen erdoğan, mikro blogging sitesi twitter'ı hedef aldı. başbakan, "twitter denilen bir bela var. yalanın daniskası burada. sosyal medya toplumun ve toplumların baş belasıdır" dedi.

kılıçdaroğlu: erdoğan özür dilesin

ana muhalefet partisi cumhuriyet halk partisi'nin (chp) lideri kemal kılıçdaroğlu, erdoğan'ı televizyona çıkıp özür dilemeye çağırdı.
 
istanbul'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan kılıçdaroğlu, türkiye geneline yayılan gösteriler için "akp iktidarının ülkeye getirdiği baskının sonucudur. baskıya ortak bir tepki göstermiştir halk. bunu başbakan'ın çok iyi anlaması gerekir" dedi.

kılıçdaroğlu, gösterilerin baskıdan kaynaklandığını söyledi. [aa]
 
chp lideri, "sayın başbakanın çıkıp televizyonlarda halktan özür dilemesi gerekiyor. bunu bekliyorum. bu erdemi yerine getirir mi? bilmiyorum ama sağlıklı çalışan bir demokraside başbakanların yapması gereken ilk iş, halkın önüne çıkıp 'size baskı uyguladık. baskının sonucu siz tepki verdiniz. hepinizden özür diliyorum' diye seslenmektir" diye konuştu. 
 
kılıçdaroğlu, gösterilerde saldırıya uğrayan medya çalışanlarına yönelik tepkilerin son bulmasını da istedi.

bdp'den uyarı geldi
 
barış ve demokrasi partisi (bdp) eşgenel başkanı selahattin demirtaş ise, gösterilerle ilgili "insanlar, hükümetin baskı politikalarına karşı tepkilerini meşru, haklı yollardan dile getiriyorlar. bütün bunları hükümetin çok iyi dinlemesi, anlaması gerekiyor. sokağın vermek istediği mesajı, hükümetin duyması gerekiyor. bu mesajı polis zoruyla, gazla, copla bastırmaya çalışırsanız kendi halkınızla karşı karşıya gelirsiniz" diye konuştu.
 
gösterilerin bilinçli bir siyasi talebe dönüşmesini ve sivil özgürlükçü anayasa talep edilmesini isteyen demirtaş, "kürt karşıtlığı çıkartmak isteyenlerin değirmenine su taşımayacak şekilde dikkatli, provakosyonlara karşı da hassas olunması lazım" ifadesini kullandı.

ab'den şiddete son verme çağrısı
 
gösteri dalgasına bir yorum da avrupa birliği'nden (ab) geldi. taraflara şiddet olaylarına son vermeleri çağrısı yapan ab dış ilişkiler ve güvenlik politikası yüksek temsilcisi catherine ashton, eylemlerde polisin orantısız güç kullanmasından endişe ve üzüntü duyduğunu dile getirdi.
 
kaynak: al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;