İnsan hakları

Gana'nın altını çocuklara zehir

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla yayınladığı raporda Gana’da altın madenlerinde çalıştırılan çocuklara dikkat çekti. Rapora göre civa ile altın çıkarılan madenlerde çocuklar zehirleniyor.

Gana'da altın madeninde çalışan çocuklar her gün zehir soluyor. [Fotoğraf: Larry C. Price]

insan hakları izleme örgütü 'çocuk işçiliği ile mücadele günü' arifesinde yayınladığı raporda, rafinerilerde çocuk işçilerin çalıştırılması ile ilgili derhal bir adım atılması için uyarıda bulundu.

örgütün yayınladığı “değerli maden ucuz işçi: çocuk işçiler ve gana’nın altın madenlerinde sorumluluğu paylaşmak” adlı 82 sayfalık raporda binlerce çocuğun tehlikeli koşullarda hem gana yasaları hem de uluslararası kurallar ihlal edilerek çalıştırıldığı belirtiliyor. rapora göre çocuklar maden arabalarından altın damarlarının olduğu kaya kitlelerini çekip çıkartıyorlar, bu ağır kayalardan birçoğunu taşıyıp parçalıyor ve zehirli civayla ham altını elde etmek için işlemden geçiriyorlar.

çocuklar ölüyor, kalıcı sakatlığa maruz kalıyor

maden göçüklerinde en az bir çocuğun öldüğü, pek çok çocuğun yaralandığı vurgulanan raporda, çocukların işten kaynaklı solunum problemleri yaşadıkları da belirtiliyor. ayrıca beyin hasarı riski ve civa zehirlenmesine bağlı ömür boyu sürecek diğer sakatlıklar da risklerden bazıları. çalışan çocukların çoğu okula devam ediyor ve bazıları okul masraflarını karşılamak için çalışıyor. ama çoğu okula düzenli devam edemiyor ya da okulu bırakmak zorunda kalıyor.

rapora göre gana’nın madenlerinde çalıştırılan çoğu çocuk işçi 15-17 yaş arasında, ama daha genç çocuk işçiler de var.

altın şirketleri de denetlemeli

raporun yazarı insan hakları izleme örgütü kıdemli çocuk hakları araştırmacısı juliane kippenberg “bazı işler çocuklar için kabul edilebilir ancak gana’nın lisanssız altın madenleri gibi çok tehlikeli yerlerde çocuklar çalıştırtılmamalı, gana’dan altın alan zincir şirketler altın aldıkları madenlerle ilgili gerekli denetimi yaparak, çocuk işçilerden fayda sağlamadıklarından emin olmalılar” diyor.

insan hakları izleme örgütü 2013’ten beri ülkenin güneyindeki ashanti ile gana'ın batısında ve orta yerlerinde alan araştırması yürütüyor. araştırmacılar 10 esnaf ve küçük ölçekli altın madenini ve üretim tesislerini ziyaret etti. örgüt, aralarında 9-17 yaş arası 44 çocuğun da bulunduğu 160’dan fazla kişinin yanı sıra gana’da 20 altın tüccarıyla ve ülkenin dışındaki altın rafineri şirketleriyle görüştü.

2013’te civa ile ilgili imzalanan uluslararası minamata civa sözleşmesi, civaya maruz kalma oranının indirilmesi yönünde bir düzenleme. ama gana bunu onaylamadı. gana hükümetinin vatandaşlarını kimyasal zehirlerden korumak için çok az şey yaptığını belirten kippenberg, “derhal civasız altın üretme tekniklerinin bir an önce kullanması, gana’nın minamata civa sözleşmesi’ni onaylaması ve bu sözleşmenin gereklerini hayata geçirmesi gerekir” diyor.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;