Kürt sorunu

HDP’de sol rüzgar

HDP Kongresi'nde 'sol' vurgusu ön plandaydı. Başbakan Erdoğan ve Öcalan mesaj gönderdi. Konuşmasının ardından fenalaşan Ertuğrul Kürkçü'nün durumu iyi.

Konular: Türkiye
Ertuğrul Kürkçü konuşmasının ardından fenalaştı, hastaneye kaldırıldı. [AA]

ankara’da ahmet taner kışlalı spor salonu’nunda yapılan halkların demokratik partisi kongresi'nde kürtçe ve türkçe pankartlar yer aldı. salonda gezi eylemlerinde yeralan “her yer taksim her yer direniş” ve “bu daha başlangıç mücadeleye devam“ sloganları atıldı. 

başbakan recep tayyip erdoğan'ın kongreye gönderdiği mesaj okunmadı ve içeriğine dair bir açıklama da yapılmadı. 

öcalan’ın mesajı: müzakere önemlidir

kongrede bdp’den istifa ederek hdp’ye katılan sırrı süreyya önder, bdp eşbaşkanı gültan kışanak ile kongrede eşbaşkan olmaları beklenen ertuğrul kürkçü ve sabahat tuncel de birer konuşma yaptı. abdullah öcalan’ın mesajını bdp milletvekili pervin buldan okudu. öcalan mesajında: 

“1971 devrimciliği devlete isyan devrimciliğidir. 40 yıldan sonra artık devletle müzakere önemlidir. zira devrimci mücadele ancak nitelikli bir müzakere süreciyle kalıcı bir insanlık kazanımına dönüşebilir. bu itibarla hep omuzlarımda hissettiğim bu tarihsel emaneti yeni bir anlayışla sizlerin üstlenmesi ve yükseklere taşıması dileğiyle kongremizi kutluyor devrimci selamlarımı iletiyorum” dedi.

önder: devir artık barikatlar devridir.

bdp’den istifa ederek hdp’ye geçen milletvekili sırrı süreyye önder’in konuşmasının hedefinde ak parti hükümeti vardı:

“saçma sapan anketlerle, demokrasi paketi kırıntılarıyla bizim bahtiyar olmamızı hatta sultanımız efendimizi eteklememizi istiyorlar. çok beklersiniz. kimseden şefaat beklemiyoruz. kurtuluş kendimizdedir. devir artık barikatlar devridir. 1978’de başlayan bu hareket gezi ile hatay ile armutlu ile devam eden bu süreç odtü ile taçlanmıştır. bu barikatın çimentosu hdp’dir. akp realiteye toslamıştır. bilimsel verilere göre bundan sonra akp’nin iş görme kabiliyeti yoktur. kurtuluşumuzu kendimiz yapacağız."

kışanak: hdp, türk, kürt, laz ve ermenilerin özgürlüğü olacak

bdp eşbaşkanı gülten kışanak konuşmasına ‘hepiniz gerçek partinize hoş geldiniz, onur verdiniz’ selamıyla başladı. kışanak bundan sonra hdp çatısı altında gerçek demokratik bir cumhuriyetin kurulması amacına ulaşacaklarını belirterek, “bizi ayıranlar öteki ilan edenler haklarımızı gasp edenler iyi bilsinler ki hdp türk, kürt, laz, ermenilerin özgürlüğü olacaktır. gelecek hdp’de, kurtuluş hdp’dedir. birlikte direnecek, birlikte örgütlenecek, birlikte kazanacağız. özgürlük, özgürlük, özgürlük” sözleriyle konuşmasını bitirdi.

tuncel: çare biziz

kongrede eş başkanlığa seçilmesi beklenen eski bdp milletvekili sabahat tuncel de konuştu. tuncel konuşmasında, başkalarını çare olarak görmediklerini söyledi ve şöyle konuştu: "biz çaresiz değiliz. başkalarını kendimize çare olarak görmek durumunda değiliz. çare biziz. biz kadınlar, ezilenler, gençler, kürtlür, türkler, ermeniler lazlar, ermeniler, aleviler, sünniler adına siyaset yapmayacağız, onlarla siyaset yapacağız. iktidar adına bize dayatılanları kabul etmek zorunda değiliz ."

kürkçü: yoldaş öcalan

kongrede eş başkanlığın diğer adayı ertuğrul kürkçü de konuştu. kürkçü, heyecan dozu yüksek olan konuşmasına “yoldaş öcalan’a selam olsun diyerek başladı ve şöyle devam etti:  "bilerek yoldaş diyorum çünkü burada bize gönderdiği mesaj ile sayın öcalan, sevgili yoldaşımız bir gerçeği hepimize hatırlattı. türkiye ve kürdistan’ın demokrasi mücadelesi ortaktır. öcalan emaneti size teslim ettim derken edebiyat yapmıyor. iki halkın ortak mücadele çağının geldiğine işaret ediyor. yoldaş öcalan'ın dediği gibi sosyalizmde ısrar insanlıkta ısrardır."

ertuğrul kürkçü konuşmasının ardından fenalaştı ve bayıldı. hastaneye kaldırılan kürkçü’nün sağlık durumu iyi, anjiyo yapılacak.

kongre sonunda yapılacak oylamada, ertuğrul kürkçü ve sabahat tuncel'in hdp'nin eşbaşkanları olması bekleniyor.

kaynak: ajanslar 

 

 

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;