Suriye'de iç savaş

Hizbullah, Esed’den vazgeçmiyor

Hizbullah, Suriye’de Esed’in olmadığı bir çözümü kabul etmiyor. Örgütün genel sekreteri Naim Kasım, Suriye’de Esed’siz bir çözümün 'kaos' anlamına geldiğini söyledi. Kasım, 'Muhalifler ve onların arkasındaki güçler de bunu anlamalı' dedi.

Konular: Ortadoğu, Hizbullah
Hizbullah genel sekreteri, Esed'e destek verdi. [Reuters]

ülkede üç yıldır devam eden iç savaşa rağmen, esed’in arkasında ciddi bir halk desteği olduğunu söyleyen kasım, bunun herkes tarafından kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

kasım, “herkesin önünde iki seçenek var, esed’in iktidarda kalması ya da krizin devam etmesi. seçenekler çok açık. bir sonuca ulaşmak için ya esed ile görüşmelere devam edeceksiniz ya da onun iktidarı altındaki ülkede krizi devam ettireceksiniz” dedi.

abd ile destekçilerinin elinde hâlâ çözüme yönelik sağlıklı siyasi bir çalışmanın bulunmadığını iddia eden kasım, abd’nin suriye’deki rejimin değişmesini istediğini, fakat diğer taraftan da nusra cephesi ile irak şam islam devleti’nin (işid) yönettiği muhalefeti kontrol edemediğini söyledi.

kasım'a göre, abd, suriye’nin kan kaybetmeye devam ettiği mevcut durumun sürmesine karar verdi. çözüm için her iki kesimin sonuna kadar yıpranması beklenecek. 

hizbullah suriye'de kalacak

washington’un isteği doğrultusunda muhalifleri destekleyen ülkelerin işi zamana yayarak, fırsat kolladıklarını kaydeden kasım, bunun suriyelilerin kanının akmasına neden olan boş bir zaman kaybı olduğunu söyledi.

kasım, çözümün suriyelilerin kendi aralarında görüşmeler yapmasına bağlı olduğunu, hizbullah’ın da bu ülkede kalmaya devam edeceğini vurguladı. kasım, suriye'de kalmalarının örgüt açısından hayati öneme sahip olduğunu ifade etti.

bu durumun ne zaman değişeceğine ilişkin soru üzerine kasım, “saha ve mevcut şartların ortaya çıkardığı bir durum. sonucunu değerlendiririz. gelişmeler neyi gerektiriyorsa o adımı atarız” cevabını verdi.

kaynak: reuters

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;