Fransa seçimleri
Hollande anketlerde önde
Fransa'da, Sosyalist aday cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turu öncesi, kamuoyu araştırmalarında ilk sırada görünüyor.
Haberin Öne Çıkanları
Kararsızlar fazla
Sarkozy umutlu
45 milyon seçmen var

fransa'da pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu öncesinde seçim kampanyasının son gününe girilirken, kamuoyu yoklamaları sonucunda, sosyalist françois hollande, fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy'nin önünde ilk sırada yer alıyor.
bva şirketinin 1161 kişiyle yaptığı kamuoyu yoklaması sonucunda, hollande yüzde 29,5 oy oranıyla ilk sırada bulunurken, sarkozy'nin yüzde 27,5 oy ile ikinci sırada yer aldığı görüldü.
aynı araştırmaya göre, aşırı sağcı ulusal cephe lideri marine le pen'in yüzde 14, radikal sol aday jean-luc melenchon'un yüzde 13, merkez sağdaki francois bayrou'nun ise yüzde 12 oranında oy alması bekleniyor.
bir diğer şirket csa'nın 1013 kişiyle yaptığı araştırmada ise, hollande'ın yüzde 29 oy oranıyla ilk sırada bulunduğu, sarkozy'nin ise yüzde 24 ile ikinci sırada yer aldığı ortaya çıktı.
araştırmaya göre, le pen'in yüzde 17, melenchon'un yüzde 15, bayrou'nun ise yüzde 10 oy alması bekleniyor.
kararsızlar düşündürüyor
ancak anketlerin ortaya koyduğu bir başka gerçek ise kararsızların fazlalığı. kamouoyu araştırmaları her dört kişiden birinin henüz seçimini yapmadığını gösteriyor. seçmenlerinden dörtte birinden fazlası ise oy kullanmamayı planlıyor.
seçimlerin ikinci turu 6 mayıs'ta düzenlenecek. fransa'da 45 milyona yakın seçmen bulunuyor.
sosyalist aday, fransız ahber ajansı afp’ye verdiği mülakatta, seçimler öncesinde kararsızların ve oy vermeyi düşünmeyenlerin sayısının oldukça fazla olduğunu belirterek, kamuoyu yoklamalarındaki durumuna rağmen ‘henüz oyunun bitmediğini’ söyledi.
hollande, arkasındaki desteğin farkında olduğunu ancak başarısız olmasını sağlayacak bir gelişmeden endişe duyduğunu da belirtti.
sosyalist aday, sarkozy'i ekonomi dış politikadaki hamleleri nedeniyle eleştiriyor. daha önce seçilmesi halinde zenginlerden yüzde 75 oranında vergi alınacağını açıklayan hollande, işsizlik ve yolsuzlukla mücadele için yoğun çaba harcayacağını da ifade etmişti. hollande aynı zamanda fransız askerlerinin afganistan'dan derhal çekilmesini istiyor.
sarkozy umutlu
sarkozy tarafı ise kararsız seçmenler nedeniyle umudunu koruyor. fransa cumhurbaşkanı’nın sözcüsü nathalie kosciusko, henüz tercih yapmayan seçmen sayısının oldukça fazla olduğunu belirterek, anket düzenleyen kuruluşların, daha önce bu kadar kısa süre kala böylesine belirsiz bir seçim ortamıyla karşılaşmadıklarını ifade etti.
fransa cumhurbaşkanı daha önce, seçimlerde zafer elde edememesi halinde siyaseti bırakacağını açıklamıştı. sarkozy, giderek sertleştirdiği muhafazakar söylemlerinden birini dile getirerek fransa’da çok fazla göçmen bulunduğunu ve tekrar seçilmesi halinde bu sayıyı azaltacağını söyledi. fransa cumhurbaşkanı ayrıca, tekrar seçildiği takdirde ab içinde serbest dolaşımın temeli olan schengen antlaşması’nı tekrar müzakere edeceğini duyurmuştu.
merkez sağın temsilcisi olan sarkozy, daha önce içişleri ve maliye bakanlığı da yapmıştı. sarkozy, 2007 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini, sosyalist parti adayı segolene royal’e karşı kazanmıştı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar