suriye’nin hums kentinde güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonlarda, muhalif kaynakların verdiği bilgiye göre en az 11 kişi öldü. her türlü uluslararası çabaya rağmen şiddetin dinmediği ülkede pazar günkü ölüm haberleriyle birlikte hafta sonu hayatını kaybedenlerin sayısı 80’e ulaştı.
ülkeden ölüm haberleri, bm’nin suriye’deki gözlemci misyonunu askıya aldığını duyurmasının ardından arttı.
muhaliflerin oluşturduğu ve merkezi ingiltere'nin başkenti londra olan suriye insan hakları gözlemevi, son iki gündür askerlerin muhaliflerin kontrolünde olan hums’un halidiye mahallesine girmeye çalıştığını ve bölgeyi ateş altında tuttuğunu aktardı.
rastan'da bombardıman
sosyal paylaşım sitesi youtube’a yüklenen bir
videoda kente düşen havan topları görülüyor. kameraya gösterilen bir notta bölgenin rastan mahallesi olduğu yazıyor. görüntüleri çeken kişiler top atışının gece ve gündüz saatlerinde devam ettiğini söylüyor.
kameraya doğru konuşan bir suriyeleri güvenlik güçlerinin okulları bile vurduğunu, çok sayıda binanın ya kısmen ya da tamamen isabet aldığını söylüyor.
internet yoluyla fransız afp haber ajansına bilgi veren ebu bilal isimli bir aktivist, askerlerin kentin birçok bölgesine baskın düzenlediğini; yiyecek, su ve ilaç gibi temel ihtiyaçların giderek azaldığını belirtti. ebu bilal operasyonlar nedeniyle çok sayıda sivilin mahsur kaldığını bu durumun çok sayıda can kaybına neden olabileceğini kaydetti. suriye insan hakları gözlemevi'ne göre, yaklaşık 1000 aile kentte mahsur durumda.
birçok yaralının da tahliye edilmesi gerektiği, bölgeden gelen bilgiler arasında.
muhaliflerin en güçlü olduğu ülkenin orta kesiminde yer alan hums'ta, güvenlik güçleri daha önce özellikle baba amr mahallesi’ne haftalar süren operasyonlar düzenlemiş ve silahlı muhalifleri bölgeden çekilmeye zorlamıştı.
hums dışında, idlib kentinde bir sivil keskin nişancı ateşiyle hayatını kaybederken, halep’in abyan köyü'nde de bir kişi güvenlik güçlerinin kurşunlarına hedef oldu.
suriye insan hakları gözlemevi, cumartesi günü 51 sivil, 16 asker ve iki silahlı direnişçi olmak üzere ülke genelinde toplam 69 kişinin öldüğünü duyurmuştu.
abd 'siyasi geçiş' öneriyor
öte yandan bm'nin suriye’deki gözlemci heyetinin başkanı norveçli general robert mood’un, artan şiddeti gerekçe göstererek, ekibin faaliyetlerine ara verdiğini açıklamasının ardından, abd yönetimi de müttefikleriyle suriye konusunda atılacak yeni adımları görüştüğünü duyurdu.
Kofi Annan'ın Suriye Planı
1. tüm taraflar şiddet olaylarına son versin
2. suriye halkının taleplerini karşılayacak siyasi süreç başlatılsın
3. insani yardımlar için hergün iki saatlik ateşkes sağlansın.
4. tutuklu muhalifler serbest bırakılsın
5. barışçıl gösterilere izin verilsin
6. gazetecilik faaliyetleri serbest bırakılsın
beyaz saray’dan yapılan açıklamada, şam yönetimi başta tam ateşkes olmak üzere, bm-arap birliği suriye özel temsilci kofi annan’ın hazırladığı barış planının gereklerini yerine getirmeye çağrıldı. ancak, suriye devlet başkanı
beşar esad’ın planı uygulamayacağına dair şüpheler haf safhaya ulaşsa da, abd ya da batılı müttefiklerinde suriye’ye yönelik libya'dakine benzer bir müdahale düşüncesi gözükmüyor.
beyaz saray sözcüsü tommy vietor, şam’a karşı yeni hamleleri görüştüklerini, bm güvenlik konseyi’nde alınacak kararla suriye’de siyasi geçiş sürecinin sağlanması seçeneği üzerinde durduklarını belirtti ancak bu konuda daha fazla ayrıntı vermedi. sözcü, bu siyasi geçiş süreci ne kadar çabuk sağlanırsa, muhtemel bir iç savaşın da o hızda engelleneceğini savundu.
pazartesi günü meksika’da yapılacak olan g20 zirvesi’nde abd başkanı barack obama, rusya devlet başkanı vladimir putin’le bir araya gelecek. görüşmede, suriye'deki gelişmeler de gündeme gelebilir.
muhalif konsey toplandı
diğer yandan türkiye’de yapılan ve iki gün süren muhalif suriye ulusal konseyi'nin toplantısı sona erdi. basın toplantısında konuşan konsey başkanı abdulbasıt seyda, ulusarası kamuoyundan acilen harekete geçmesi çağrısı yaptı. seyda, bm güvenlik konseyi'nde veto edilen suriye ile ilgili kararın yeniden gündeme gelerek kabul edilmesi için paris’te yapılacak toplantıyı beklemeyeceklerini ve hemen harekete geçeceklerini söyledi.
suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda binlerce kişi öldü.
muhaliflerin oluşturdukları, merkezi ingiltere'nin başkenti londra olan suriye insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 14 bini geçti.
bunun karşılığında devlet başkanı beşar esad liderliğindeki şam yönetimi, ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında en az 2 bin 600’den fazla polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar