İsrail - Filistin sorunu
İsrail'den 1967 sınırlarına dönüşe ret
Pazartesi günü İtalya'da ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile görüşecek olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, barış görüşmelerinde öngörülen 1967 sınırlarına dönüş seçeneğine karşı durduklarını söyledi.

israil başbakanı binyamin netanyahu, "şimdiye kadar radikal islamcılardan gelen saldırılara karşı dik duruş sergiledik. şimdi de birleşmiş milletlerin (bm) bizden iki yıl içinde 1967 sınırlarına dönmemizi istemesi ihtimali gibi diplomatik saldırılara karşı duruyoruz" dedi.
netanyahu kabine toplantısı başlangıcında da yaptığı konuşmada, bugün bakanlar kurulu'nda, yeni genelkurmay başkanı gadi eizenkot'ın atama kararına onay verileceğini söyledi.
italya'yı ziyareti kapsamında pazartesi günü italya başbakanı matteo renzi ve abd dışişleri bakanı john kerry ile görüşeceğini kaydeden netanyahu, "şimdiye kadar 'radikal islamcılardan' gelen saldırılara karşı dik duruş sergiledik. şimdi de bm'nin bizden iki yıl içinde 1967 sınırlarına dönmemizi istemesi ihtimali gibi diplomatik saldırılara karşı duruyoruz" ifadelerini kullandı.
kerry ile görüşecek
netanyahu pazartesi günü abd dişişleri bakanı john kerry ile bir araya gelecek.
afp'ye konuşan diplomatlara göre, israil-filistin barış görüşmelerini yeniden canlandırmak için birleşmiş milletler önergesi üzerindeki müzakerelerde küçük de olsa ilerleme kaydedildi. filistin'in devlet olarak tanınması ile ilgili hazırlanan tasarıların parlamentolarından geçtiği avrupa ülkeleri ise abd'nin bu konudaki tavrını açıklamasını bekliyor.
arap birliği dışişleri bakanları kasım ayının sonlarında mısır'ın başkenti kahire'de, filistin devlet başkanı mahmud abbas'ın da katılımıyla olağanüstü toplanmıştı. toplantıdan filistin'in devlet olarak kurulmasını öngören tasarısının bm güvenlik konseyi'ne sunulması kararı çıktı.
son olarak bm güvenlik konseyi geçici üyesi olan ürdün, konsey'e 2016 yılının kasım ayına kadar filistin topraklarındaki israil işgaline son verilmesini içeren bir metin sunmuştu.
ancak söz konusu metne daha öncekilerde olduğu gibi konsey'de veto hakkı bulunan washington yönetimi itiraz etmiş ve tasarı oylamaya sunulmamıştı.
fransa geçtiğimiz ay ingiltere ve almanya ile birlikte konsey'e bir öneri sunmuştu.
filistinliler ise yıl sonundan önce bir karar taslağının oylamaya sunulmasını istiyor.
iki devletli çözüm için iki yıl
tasarı israil ve filistin'in iki devletli çözüm presibinde müzakerelere yeniden başlaması çağrısı yapıyor. iki yıllık bir takvim belirlenerek müzakerelerin sonucu vardırılması hedefleniyor.
kerry perşembe günü konu hakkında uluslararası bir konferans düzenlenmesini ve bu konferansa ev sahipliği yapmayı öneren fransa'nın dışişleri bakanı laurent fabius ile görüşmüştü. peru'nun başkenti lima'da gerçekleşen görüşmede ortadoğu'daki son gelişmeler ele alınmıştı.
tasarının destekçileri bu yeni girişimde abd'nin desteğini almayı ya da en azından washington'ın öneriye itirraz etmeyeceğini umuyor. eğer tasarı onaylanırsa 2009'dan bu yana israil-filistin sorunuyla ilgili konsey tarafından kabul edilen ilk metin olacak.
kaynak: al jazeera, afp ve aa
Yorumlar