Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

Kürt petrolü 'satılamıyor'

Türkiye üzerinden yabancı alıcılara satılmak üzere sevkıyatı yapılan ilk Kürt petrolünü taşıyan tanker yükünü boşaltamıyor. Fas’taki Muhammediye Limanı'nda yükünü boşaltması beklenen tanker, limandan 55 km uzakta demir attı. Fas yönetimi tankerin karasularını terk etmesini istiyor.

Erbil yönetimi petrolünü Türkiye'deki Ceyhan ve Mersin limanları üzerinden satıyor. [Fotoğraf:Reuters]

1 milyon varil ham petrol taşıyan united leaderhsip adlı tanker, bağdat ile erbil arasında yaşanan uzun tartışmalardan sonra kürtlerin kendi petrollerini bağdat’ın onayı olmaksızın dünyaya satmasının da sembolü.

bölgesel kürt yönetimi başbakanı neçirvan barzani, tankerin bağdat’a kürtlerin kendi petrollerinde tek söz sahibi olduklarını göstermek için hazırlandığını açıklamıştı. ancak bağdat yönetimi, türkiye üzerinden taşınan bu petrolü satın alanlara karşı uluslararası mahkemelerde dava açacağı tehdidinde bulunuyor. fas’ın geminin kendi karasularını terk etme çağrısının bağdat’ın yaptırımları ile ilgili olup olmadığı henüz netleşmiş değil.

tankerin kaderi belirsiz

fas liman işletmeleri direktörü nadia laraki, geminin limandan uzaklaşması talebinin resmi makamlardan geldiğini, geminin limana geri dönüp dönmeyeceğinin ise şimdilik belirsiz olduğunu söyledi. laraki, geminin gerekli resmi evraklarını tamamladıktan sonra limana girebileceğini, aksi durumda giriş izni verilmeyeceğini belirtti.

muhammediye limanı'ndan 55 km uzakta demir atmış halde bekleyen gemi, ilk rota olarak abd’nin güney sahillerine doğru yol almış ancak daha sonra rotasını akdeniz’e kırarak fas’ın muhammediye limanı'na yanaşmıştı.

Kürt petrolünü taşıyan gemi, Muhammediye limanının 55 km uzağına demir attı. [Fotoğraf: marinetraffic.com]

irak satışı bloke ediyor

tanker kürt petrolünün türkiye üzerinden dünyaya satılmasının ilk örneği. euroasia grpup’ta ortadoğu ve kuzey afrika direktörü olarak çalışan ayham kemel, tankerin yükünü bir türlü boşaltamamasının kürt yönetiminin alıcı bulmakta oldukça zorlandığını gösterdiğini söyledi. kamel, bağdat’ın tankerin hazırlanış sürecinde gözlerini kapattığını, ancak gemi yola çıktıktan sonra “yüksek kapasiteli bir uluslararası hukuk şirketi” ile anlaşarak satışı durdurmaya çalıştığını belirtti.

iki taraf da irak anayasası'nı farklı okuyor

22 mayıs'ta irak kürdistan bölgesel yönetimi'nden türkiye'ye ihraç edilen petrolün uluslararası piyasalara sevkiyatına başlanmıştı. açıklamayı enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız yapmıştı.

sevkıyatın başlamasından yaklaşık bir hafta sonra ise irak devlet petrol pazarlama organizasyonu genel müdürü macid hılfi, kürdistan özerk bölgesi’nden türkiye’ye giden petrolü satın alan tüm müşteriler hakkında yasal işlem yapacağı tehdidinde bulundu.

irak anayasası'ndaki çelişkili maddeler yüzünden bağdat ve erbil arasında kuzey irak petrollerinin kaderi konusunda anlaşmazlık yaşanıyor.

erbil, anayasada özerk bölgelere tanınan hakka atfen kendi petrolünü bağdat'tan bağımsız işleyip satmak istiyor.

ancak maliki hükümeti, anayasadaki 'irak petrolleri tüm irak halkına aittir' maddesini gerekçe gösterip bunu reddediyor.

henüz meclisten onay alamayan, 2007 yılında hazırlanan hidrokabon yasası ise bağdat'ın tüm petrol gelirlerinden erbil'e yüzde 17 pay vermesini öngörüyor.

maliki hükümeti kendilerinden bağımsız petrol satması halinde kürt bölgesine ödediği bu payı da kesmekle tehdit ediyor.

türkiye bu sorunun çözümü için üçlü mekanizma önerdi, iki taraf anlaşana dek kuzey irak petrollerinin türkiye'deki bir banka hesabında tutulmasını teklif etti.

ancak bağdat buna yanaşmıyor.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;