Ortadoğu

Lavrov: Rusya aracı değil

Suriye lideri Esed'den görevi bırakmasını isteyen Batılı devletlere seslenen Dışişleri Bakanı, doğrudan görüşme önerdi.

Konular: Suriye, İran

Haberin Öne Çıkanları

'Şiddet dursun'

Yakın müttefik

Firmalara yaptırım

Lavrov, 30 Haziran'da varılan anlaşmaya bölgesel güçlerin de uymasını talep etti. [Reuters]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, ülkesinin suriye krizinde geldiği noktayı değerlendirdi. suriye lideri beşşar esed'in gitmesini isteyenlerin kendilerinden aracılık yapmamasını talep eden lavrov, sorunun tek çözüm yolunun cenevre mutabakatı olduğunu yineledi.

russia today adlı televizyon kanalına açıklama yapan lavrov, "bazı bölgesel aktörler, bize neden esed'e görevi bırakmasını söylemediğimizi soruyorlar. bizi neden postacı olarak kullanmak istiyorlar. görevi bırakmasını isteyenlerin bu konuyu doğrudan esed ile görüşmesi gerekiyor" dedi.

bm ve arap birliği suriye özel temsilcisi ahdar ibrahimi'yle telefon görüşmesi yapan rusya dışişleri bakanı, peşinden yazılı bir açıklama yayımladı. açıklamada krizin çözümü için cenevre mutabakatını adres gösteren lavrov, ibrahimi'ye 30 haziran'da varılan anlaşma dışında herhangi bir alternatiflerinin bulunmadığını aktardı.

lavrov, görüşmede, krizde kilit konumda olan yabancı devletlerin de mutabakata uymasını istedi.

muhaliflerden iran’a tepki

öte yandan, şam rejimine karşı mücadele eden suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu (smdk), iran yönetiminin ülkedeki şiddeti önlemek için sunduğu barış planına tepki gösterdi. girişimin esed rejimini korumayı hedeflediğini vurgulayan smdk, planın zamanlamasına dikkat çekti.

smdk’dan yapılan açıklamada, söz konusu planın şam rejiminin kurtarılması amacıyla 'son çare' olarak düşünülen bir girişim olduğu belirtildi.

açıklamada, suriye halkı için savaşan muhalif birliklerin üst üste zafer kazandığı bir dönemde, suriye yönetimi ve müttefiklerinin ‘vadesi dolmuş ve yersiz’ siyasi girişimlere başvurduğu kaydedildi.

suriye’nin en yakın siyasi müttefiki iran, pazar günü altı maddelik bir barış planı açıklamıştı.

tahran'ın planı

tahran’ın sunduğu planda, bm denetiminde silahların susması, çatışmalar durur durmaz suriye halkına ayrım gözetmeden insani yardım ulaştırılması öngörülüyordu.

plan ayrıca, çatışmaların sona ermesiyle hem suriye hükümeti hem de muhaliflerin katılımıyla bir ulusal barış komitesi kurulmasını teklif ediyordu.

iran'ın masaya getirdiği bir başka madde ise, suriye hükümeti ya da muhalif gruplar tarafından tutuklanan tüm kişiler serbest bırakılmasıydı.

moskova ve tahran yönetimleri, ayaklanmanın başlangıcından bu yana esed ve şam rejiminin yanında yer alıyor.

iranlı şirketlere yaptırım

öte yandan bm güvenlik konseyi, iki iran firmasına, suriye ve diğer bazı ülkelere silah nakliyatı yaptıkları gerekçesiyle yaptırım kararı aldı.

kararda, ‘yas air’ ve ‘sad import export company’ isimli firmaların mallarının dondurulacağı, yetkililerine de seyahat yasağı getirileceği bildirildi.

abd'nin bm daimi temsilcisi susan rice, kararın ardından yaptığı açıklamada, ‘suriye'ye silah sağlayan’ bu iki firmanın ambargo listesine alınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

rice, güvenlik konseyi'ni de ‘iran uluslararası yükümlülüklerini yerine getirene kadar gerekli yaptırımları alma konusundaki duyarlılığından’ dolayı kutladı.

suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüştü. insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, yaklaşık on bini güvenlik gücü olmak üzere 40 bini geçti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;