Libya Devrimi

Libya'da cephanelik bulundu

Sirte kentinin güneyinde Muammer Kaddafi güçlerine ait on binlerce ton mühimmat ele geçirildi.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Çölde cephaneliğe rastlandı

Hartum muhalifleri destekledi

El Senusi'ye Tuareg üyeleri eşlik etti

Cephanelikte çoğu Fransa ve Rusya yapımı mühimmat, kum rengine boyanmış yaklaşık 80 beton ambarda bulundu. [Reuters]

libya’da devrik lider muammer kaddafi’nin doğduğu ve öldürüldüğü kent olan sirte’nin 120 kilometre güneyindeki çöl alanında on binlerce ton mühimmatın bulunduğu bir cephanelik ele geçirildi.

fransız haber ajansı afp, cephanelikte özellikle fransa ve rusya yapımı mühimmatın, kum rengine boyanmış yaklaşık 80 beton ambarda bulunduğunu belirtti.

ajans, bu ambarlardan sadece birinde 100 milimetre çapında yaklaşık 8 bin havan topu mermisi olduğunu, diğerlerinde ise 250, 500 ve 900 kiloluk uçaktan atılan yüzlerce bomba, roket, parça tesirli bomba, çeşitli çapta top, havan topu mermisi ve hava savunma sistemi mühimmatı bulunduğunu bildirdi.

sudan: muhalifleri destekledik

öte yandan sudan yöetiminden de libya’daki süreçle ilgili açıklama geldi. sudan devlet başkanı ömer el beşir,  libyalı muhaliflere silah ve mühimmat desteği verdiklerini kaydetti.

el beşir, sudan'ın libyalı muhaliflere yardımının, kaddafi'nin sudan'daki isyanlara desteğine misilleme olarak yapıldığını söyledi.

''hepiniz libya'nın sudan’ın istikrarsızlaştırılmasında oynadığı rolü biliyorsunuz'' diyen el beşir, sudan’ın buna karşılık olarak yaptığı insani desteğin, silah ve mühimmat yardımlarının misrata, batı dağları, bingazi ve kufra'daki libyalı devrimcilere ulaştığını ifade etti.

sudan, kaddafi'yi batıdaki darfur bölgesinde ve temmuz ayında bağımsızlığını ilan eden güney sudan'daki isyanlara destek vermekle suçluyordu.

darfur’da isyancı gruplar hartum hükümetine karşı 2003 yılında ayaklanmış, birleşmiş milletler’e (bm) göre çatışmalarda 300 bin kişi ölmüştü. 

abd'nin kaygısı kayıp silahlar

kaddafi’nin ölümünün ve libya’nın kontrolünün muhaliflerin eline geçmesinin ardından ülkenin geleceği merak konusu. amerika birleşik devletleri (abd) libya’nın geleceğiyle ilgili en büyük kaygısının ülkedeki kayıp füzelerin durumu olduğunu belirtmişti.

trablus’a 19 ekim’de sürpriz bir ziyaret yapan abd dışişleri bakanı hillary clinton ise abd’nin ilk aşamadaki hedefinin kaddafi döneminde üretilen tehlikeli silah ve cephaneliğin bulunarak yok edilmesi olduğunu söylemişti.

clinton ülkedeki tehlikeli silah stoğunun yok edilmesi için 40 milyon dolar destek sözü vermişti. 

el senusi nijer'de

öte yandan nijer devlet başkanı'nın danışmanlarından biri, öldürülen devrik lider muammer kaddafi'nin istihbarat şefinin nijer'de olduğunu söyledi.

adının açıklanmasını istemeyen danışman, kaddafi'nin istihbarat şefi abdullah el senusi'nin, tuaregli sürücülerin rehberliğinde nijer'e girdiğini belirtti.

nijer'in kuzeyinde tuareg topluluğunun hakim olduğu bir bölgede yayın yapan radyo nomad'ın sahibi serge hiltron da bilgiyi doğruladı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;