Libya'da yeni dönem

Libya'da ne oluyor?

Al Jazeera'de yayınlanan Sınırsız programına katılan Bingazili milis güçleri komutanı, hükümete ve düzenli orduya karşı saldırı başlatan emekli general Hafter'in 20 yıl ABD'de yaşadığını, doğduğu MIsır'da bir 'sarayı' olduğunu söyledi.

Konular: Libya, Ortadoğu
Milis güçlerinin komutanı Belam, Libya ordusu ile ortak hareket ediyor. [Fotoğraf: Al Jazeera]

bingazi devrimciler koordinatörü ziyad balam, libya'da düzenli ordu ile birlikte hareket eden milis güçlerinden ömer muhtar tugayları'nın da komutanı. libya'da emekli tümgeneral halife hafter'in bir hafta önce 'radikal' gruplara karşı başlattığını iddia ettiği saldırının arkasında yaşananları al jazeera'ye anlattı. 

balam, şimdilik bingazi’de gergin bekleyişin hâkim olduğunu, herkesin hafter’den gelecek hamleyi beklediğini söyledi.

hafter’in yaptığını, 19 mart 2011’de muammer kaddafi’nin bingazi’ye gerçekleştirdiği askeri operasyona benzeten balam "medyanın o dönem de bunun teröristlere ve silahlı gruplara yönelik bir saldırı olduğunu duyurmuştu, hafter da bunu yapıyor ama hafter güçlerinin kentte girdiklerinde saldırdıkları ilk yer polis merkeziydi" dedi. 

halife haftar kimdir?

balam’a göre hafter libya'da hoş karşılanan biri değil kişi değildir ve mısır’da doğduğu için aynı kaddafi’nin kuzeni ahmet kaddafi dem gibi libya onu yargılayamayabilir.

hafter’in çad’daki libya kara kuvvetleri'nin komutanlığını yaparken savaş suçu işlediğini iddia eden balam, hafter’in hiç bir savaş kuralına uyumadığını, bazı köylerin tamamını ateşe verdiğini, libya ordusunu yok ettiğini, çölde yaralı olan binlerce askeri infaz ettiğini söyledi.

milis komutanı, medyada çıkan hafter’e katılanlarla ilgil haberlerin medya savaşının bir parçası olduğunu savundu.

orduya yönelik saldırılar

bingazi’de subaylarına yönelik suikastlerin faillerinin kim olduğunu sorusuna cevap veren balam, sokaklarda radikal tarafların, eski rejimin yanlıları ve hapishanelerden firar edenlerin olduğunu ve bunların hepsinin suikastlerden sorumlu olabileceğini söyledi.

balam, libya’nın sınırlarının denetimsiz bir şekilde açık olduğunu ve bir kaç kez hapishanelerden firar olaylarının yaşandığına dikkat çekti, arap baharı'nın diğer ülkelere sıçramasından ve libya'nın istikrara kavuşmasından korkanların da ülkeyi karıştırdığını vurguladı.

neden bingazi?

balam'a göre eğer libya'nın istikrarına darbe vurmak isteniyorsa bunun bingazi'den başlaması gerekiyor zira burasu diğer libya kentlerinin güvenliğinin sağlanmasında da stratejik bir kent. 

"eski rejimin adamları, devrimci kılığına girerek bingazi’deki devrimcileri bitirmek için şüpheli sivil toplum örgütleri kurdu" diyen balam, medyanın da katkısıyla bingazi’nin karıştırıldığını, devrimcilerin karalama kampanyasına uğradığını  söyledi.

hafter ve abd

hafter’in 20 yıla yakın bir süre abd’de yaşadığını, doğduğu mısır’da ise bir 'sarayı' olduğunu söyleyen balam'a göre hafter'in kaddafi rejimiyle bağlantılı olduğu 'herkes tarafından bilinen bir gerçek.'

"libya’daki kriz ne kadar büyürse büyüsün bingazi’nin devrimcileri bunun üstesinden gelebilir, kentte güvenliği tekrar sağlayabileceğimize inanıyoruz" diyen balam bingazi'de ortamı yatıştırmak için çaba gösterdiklerini, orduyla işbirliği yaptıkları takdirde kenti bir ay içinde tekrar güvenliğe kavuşturabileceklerini söyledi. 

kaynak: al jazeera

 

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;