Mali'de güç mücadelesi
Mali ordusu Konna'yı geri aldı
Fransa'nın havadan destek verdiği operasyonda, güvenlik güçleri isyancıların kontrolündeki kenti ele geçirdi.
Haberin Öne Çıkanları
Havadan Fransa desteği
'Adımımız doğru'
İktidar boşluğu var

çatışmaların şiddetlendiği batı afrika ülkesi mali’de, fransa'nın da desteğini alan ordu, başkent bamako’dan 700 kilometre uzaklıktaki konna kentini islamcı isyancılardan geri aldı.
ordudan yapılan açıklamada, “büyük kayıplar vermemize rağmen konna’nın kontrolünü tamamen ele geçirdik” ifadesi kullanıldı.
bir ordu yetkilisi operasyona fransız birliklerinin havadan destek verdiğini söyledi.
kentte kontrolün sağlanmasının ardından sınır tanımayan doktorlar örgütü, bölgeye tıbbi ihtiyaç malzemeleri götürdü.
öte yandan bm mülteciler yüksek komiserliği (unchr) savaşın devam etmesi halinde gelecek birkaç ayda 700 bin kişinin daha evlerini terk etmek zorunda kalabileceği uyarısında bulundu. ülkede şimdiye kadar savaş nedeniyle 300 bin kişi yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldı.
abd destek verecek
ülkenin güneyine ilerleyen islamcı güçleri durdurmaya çalışan mali hükümetine destek veren fransa’ya abd de yardım edeceğini açıkladı. washington yönetimi, fransa’ya istihbarat yardımı yapacak ve ve lojistik destek sağlayacak.
söz konusu bilgi, somali devlet başkanı hasan şeyh mahmud ile görüşmesinin ardından açıklama yapan abd dışişleri bakanı hilary clinton tarafından doğrulandı.
amerikan nakliye uçaklarının fransız tanklarını, zırhlı araçları ve diğer ağır ekipmanı taşımak için kullanılabileceği belirtildi.
ancak yardım planının tüm detayları henüz netleşmedi. isminin gizli tutulması şartıyla fransız haber ajansı afp'ye açıklama yapan bir washington yetkilisi, "planın diğer detaylarıyla ilgili çalışma sürüyor" dedi.
'fransa'nın haklılığı ortada'
fransa cumhurbaşkanı françois hollande, "cezayir'de olanlar mali'ye yönelik müdahale kararının haklılığını ortaya koyuyor" diye konuştu.
fransa’nın görev süresini 'birkaç hafta' olarak tanımlayan dışişleri bakanı laurent fabius, bir kaç hafta içerisinde sayıları 2 bin 500'ü bulacak askerin nasıl bir yol izleyeceği konusunda detay paylaşmadı.
fransa yalnızca ülkede el kaide yapılanmasını engellemeyi değil aynı zamanda eski sömürgesi olan mali’de toprak bütünlüğünün ve devlet otoritesinin tekrar kurulmasını hedefliyor.
"mali'de tek taraflı müdahalelere karşıyız" diyen davutoğlu, anadolu ajansı’na yaptığı açıklamada, ''bm şemsiyesi altında ve afrika birliği ve ecowas'ın yürüttüğü çalışmaların bir parçası olarak ve onlara destek olarak bu çalışmalar yürütülmeli'' dedi.
mali'de yaşananların aslında daha önce birçok yerde görülen bir senaryo olduğunu söyleyen bakan davutoğlu, ''türkiye'nin mali'ye ilişkin politikası çok açık ve nettir. mali'nin toprak bütünlüğü ve demokratik ortamın tekrar inşası konusunda afrika birliği ve iit ile pek çok girişimin içinde yer aldık'' diye konuştu.
davutoğlu, dışişleri bakanlarının da katılabileceği olağanüstü bir toplantı yapılması konusunda türkiye’nin girişimde bulunduğunu sözlerine ekledi.
iktidar boşluğu doldurulamıyor
2012'nin ilk ayında, tuaregler mali'nin kuzeyindeki azavad bölgesi'ni ele geçirdi, gelişmeyi takiben bir grup asker, hükümetin tuaregleri durdurmada yetersiz kaldığını gerekçe göstererek iki ay sonra darbe yaptı.
darbe sonrası geçiş hükümeti kurulsa da, iktidar boşluğundan bu kez de el kaide ile bağlantılı şeriat yanlısı ensaruddin örgütü yararlandı.
el kaide bağlantılı ensaruddin'in eski sömürgesinde ilerleyişi fransa'yı endişelendiriyor.
fransa, nükleer santralleri için ihtiyaç duyduğu uranyumun önemli bir kısmını kuzeydeki kidal eyaletinden ve komşu nijer'den karşılıyor. fransa'nın tükettiği elektriğin yüzde 78'i nükleer santrallerde üretiliyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar