Mısır Seçimleri

Mısır'da beklenen tarih açıklanmadı

Cumhurbaşkanlığı seçiminin tarihini açıklaması beklenen komite yalnızca aday listelerinin açık kalacağı süreyi duyurdu. Seçim tarihinin açıklanması ise ertelendi.

Konular: Afrika, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

Adaylık listesi açıldı

Seçim haziranda bekleniyor

Komite, cumhurbaşkanlığı adaylarının 10 Mart’tan başlayarak 8 Nisan’a kadar kayıt yaptırabileceğini duyurdu. [Reuters]

mısır’da devrimin ardından ilk seçimi düzenleyen adli komite, cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık başvurularıyla ilgili  takvim belirledi. komitenin pazar günü başkanlık seçiminin tarihini de açıklaması bekleniyordu, ancak henüz bu yönde bir açıklama gelmedi.

komite, cumhurbaşkanlığı adaylarının 10 mart’tan başlayarak 8 nisan’a kadar kayıt yaptırabileceğini duyurdu. komitye, başkanlık seçiminin ise askeri konseyin verdiği takime uygun yapılacağının altını çizdi.

komite yaptığı açıklamada öncelikle yurt dışındaki mısır vatandaşlarının nasıl oy vereceği üzerinde görüşüldüğünü bu nedenle cumhurbaşkanlığı seçimi tarihinin gecikmeli olarak açıklanacağını belirtti.

mısır yüksek mahkemesi başkanı faruk sultan, yurt dışındaki mısırlıların oylarının sayılmasının parlamento seçimlerdeki kadar kolay olmayacağını ifade etti. zira mısır’da yapılan parlamento seçimleri  üç aya yayılmıştı buna karşılık başkanlık seçimi için oyların sadece bir günde verilerek tamamlanması planlanıyor.

mısır dışişleri bakanlığı, yurt dışındaki vatandaşlara oy vermeleri için iki hafta süre tanınmasını talep etti. bakanlık, oyların sayılması için de bir hafta verilmesini istedi. komite bu talebi değerlendiriyor.

adaylar belli oluyor

sekiz milyon mısırlı yurt dışında yaşıyor. parlamento seçimleri sırasında birçok kişi seçim listelerine kayıt olmak için yeterli zamanları olmadığından, diplomatlar ise oyları saymak için zamanları olmadığından şikayet etmişti.

ülkenin önde gelen isimlerinden bir çoğu başkanlık seçimleri için adaylıklarını koydu bile. bunların arasında arap birliği eski lideri amr musa ve eski müslüman kardeşler üyesi abdul moneim aboul fotouh da var.

öte yandan mısır basınına göre arap birliği başkanı nebil el arabi de başkanlığa adaylığı konusunda müslüman kardeşler ve askeri konsey ile temaslarda bulunuyor.

mısır’da geçen yıl şubat ayında yönetimi eski lider hüsnü mübarek’ten devralan yüksek askeri konsey,  ülkede sivil yönetime geçişin hızlanması konusunda çok sayıda protesto ve sokak gösterisiyle karşılaşmıştı.

yüksek askeri konsey, eleştiriler karşısında haziran ayının sonuna kadar başkanlık seçimi düzenleneceği konusunda söz vermişti. 

son olarak devlete bağlı el ahram mısır halkının mayıs ayı sonunda sandık başına giderek yeni cumhurbaşkanını seçeceğini duyurmuştu. ancak faruk sultan seçim tarihiyle ilgili son açıklamayı kendisinin başında bulunduğu komitenin vereceğinin altını çizdi.

müslüman kardeşler'in hakimiyeti

müslüman kardeşler'in partisi olan özgürlük ve adalet partisi (öap), parlamentonun alt kanadı için yapılan üç aşamalı seçimlerde oyların yüzde 47'sini almış ve 10'u cumhurbaşkanı tarafından seçilecek 508 üyeli mecliste 235 milletvekili çıkarmıştı.

öap, mısır'da bireysel özgürlüklerin tarafında olarak, askeri yönetimden sivil yönetime geçişe rehberlik etme sözü verdi. partinin bir diğer sözü de, selefilerin aşırı muhafazakar nur partisi ile ittifak yapmamak. nur partisi yaklaşık yüzde 24'lük oy oranı ile 121 milletvekili çıkarmıştı.

mısır'da 30 yıl boyunca, mübarek'in liderliğindeki ulusal demokratik parti'nin büyük oranda çoğunluğa sahipti meclisin fazla bir işlevi yoktu.
faaliyetleri resmen yasaklı olan müslüman kardeşler ise ancak 2005'teki seçimlerde, o da bağımsız adaylarla yarışarak, meclisteki sandalyelerin yaklaşık beşte birini elde edebilmişti.

ülkede 11 şubat'ta iktidarı devralan yüksek askeri konsey  ise haziran ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimine dek yönetimi sürdüreceğini açıklamıştı.

devrik lider yargılanıyor

mısır, ortadoğu ve kuzey afrika ülkelerinde demokratik reform ve özgürlük talebiyle geçetiğimiz yıl başlayan halk ayaklanmalarından başlıca etkilenen ülkelerden oldu.

başta kahire’deki tahrir meydanı olmak üzere ülke çapında haftalar süren gösterilerin ardından mısır’ı 30 yıl boyunca yöneten hüsnü mübarek istifa ederek görevini bırakmak zorunda kalmıştı.

tutuklanan devrik lider hüsnü mübarek, protesto gösterileri sırasında sivil halkın üzerine ateş açılmasını emrettiği ve yüzlerce kişinin ölümüne neden olduğu gerekçesiyle idam cezası talebiyle yargılanıyor.

sağlık sorunları nedeniyle duruşmalarda savunmasını yatırıldığı sedye üzerinde yapan mübarek’le beraber iki oğlu ve kendisine bağlı çalışmış içişleri bakanı da aynı suçtan yargılanıyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;